Haberler

Kadın Balıkçılara Destek

Türkiye genelinde yürütülen "Anadolu'ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar" projesi kapsamında, Beyşehir Gölü'nde eşleriyle birlikte ağ atan kadın balıkçılara can yeleği, yağmurluk dağıtıldı.

Türkiye genelinde yürütülen "Anadolu'ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar" projesi kapsamında, Beyşehir Gölü'nde eşleriyle birlikte ağ atan kadın balıkçılara can yeleği, yağmurluk dağıtıldı. Akdeniz Koruma Derneği ile Su Ürünleri Merkez Birliği (SURKOOP) ile Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın ortaklaşa olarak yürüttüğü "Anadolu'ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar" projesi çerçevesinde gerçekleştirilen kadın balıkçılarla buluşma programlarında Beyşehir Gölü'nden geçimini sağlayan kıyı kesimlerdeki yerleşim merkezlerinde yaşayan kadın balıkçılara malzeme desteğinde bulunuldu. Kadın balıkçılara, balıkçılık yaparak göle ve ailelerine verdikleri destekten ötürü de teşekkür plaketleri de verildi.

Akdeniz Koruma Derneği'nden Projenin Yürütücüsü Esra Kartal, Beyşehir Gölü'nde çalışan kadın balıkçıların çoğunluğunun yüzme bilmeden mesleğini yürüttüğünü hatırlatarak, bu nedenle düzenledikleri kadın buluşma programlarında, kadın balıkçılara çalışırken rahat edebilecekleri can yeleği ile kış mevsiminde soğuk sudan korunarak kronik hastalıkların önüne geçmek için yağmurluk hediye ettiklerini belirtti.

"61'İ TEK BAŞINA YAPIYOR"

Projeyle Türkiye'de faaliyet gösteren kadın balıkçıların sayısına yönelik verilerin tespit edilmesiyle ilgili çok önemsedikleri bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Kartal, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 461 su ürünleri kooperatifi ile birebir telefon görüşmesi yaparak ülke genelinde deniz ve iç sulara ağ atarak balıkçılık mesleğini yapan 3 bin 70 kadın olduğunu belirlediklerini söyledi. Kartal, "Bu kadın balıkçılar, denizlerde, göllerde ya da nehirlerde bu mesleği icra ediyor. Bunlardan 61'i ise yanında eşi olmadan tek başına balıkçılık yapıyor" dedi.

Kadın balıkçı sayısına yönelik çalışmayı yaptıkları 461 su ürünleri kooperatifinin 28 binin üzerinde ortağı olduğunu, bunlardan sadece 414'ünün ise kadın balıkçılardan oluştuğunu da saptadıklarını vurgulayan Kartal, bunun çok küçük bir rakamsal veri olarak ortaya çıktığını söyledi.

"EN TEMEL SORUN ELEKTROŞOKLA AVCILIK"

Kartal, kadın balıkçılarla yaptıkları görüşmelerde ise en temel sorunlardan birisinin giderek yaygınlaşan elektroşokla yapılan avcılık olduğunu, bunun yanı sıra, göldeki su seviyesinin düşmesine bağlı olarak balık üreme alanlarının azalması ile birlikte kadınların mesleğini yürütürken sigortasız çalışmalarına yönelik şikayetler aldıklarını dile getirdi. Kartal, proje kapsamında birçok kurumla birlikte çalıştıklarını da aktarırken, bundan sonraki süreçte ise Türkiye'de nerede ne kadar kadın balıkçı var, hazırladıkları durum raporunu Ankara'daki kurumlara ileteceklerini, kadın buluşma faaliyetlerini bundan sonra da sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

(İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Esra Kartal Beyşehir Akdeniz Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title