Haberler

'İşitme Engelliler İletişim Merkezi' Açıldı

Her Şey Bir Gülücük İçin Derneği'nin Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilen 'İşitme Engelliler İletişim Merkezi'nin resmi açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Her Şey Bir Gülücük İçin Derneği'nin Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilen 'İşitme Engelliler İletişim Merkezi'nin resmi açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Türk işaret dili, bilgisayar, denizcilik, salsa, dikiş-nakış ve yaz kurslarının verileceği merkezde, işiten insanlar için de işsizlik ve eğitim sorununa çözüm bulunacak.

Adana'da yaşayan işitme engellilerin potansiyelini ortaya çıkarmak için hayata geçirilen İşitme Engelliler İletişim Merkezi'nin açılışı Vali Yardımcıları Fikret Deniz ve Halis Arslan ile Dernekler İl Müdürü Recep Kurtoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Deniz açılışta gönüllülüğün önemine vurgu yaparken, Proje Koordinatörü Basri Yıldız merkezin amaçları hakkında bilgiler verip dünyada ve Türkiye'deki işitme engelliler arasındaki meslek ve başarı farklarını anlattı.

Thomas Edison ve Beethoven gibi dünyaca tanınan kişilerin de işitme engelli olduğunu anımsatan Yıldız, işitme engelliler için yapılması gereken tek şeyin onlara başarıyı yakalama fırsatını sağlamak olduğunu söyledi.

İşitme Engelliler İletişim Merkezi'nin amacının işitme engellilere yeni bir dünya açmak, onları topluma kazandırmak, dünyayı tanımalarını ve olanakları keşfetmelerini sağlamak,

istihdam yaratıp onları üretim zincirine dahil etmek olduğunu ifade eden Proje Yürütme Kurulu Üyesi John Scott ise şöyle konuştu:

"Bunun için onların, iletişim becerilerini geliştirebilmek için doğal dilleri olan işaret dilini kuvvetlendirmek gerekiyor. Birçok işitme engelli kişinin ne yazık ki okuma yazması çok iyi değil bu nedenle okuma yazmayı da öğretmek gerekiyor. Ayrıca bilgisayar, dikiş-nakış, takı tasarım, resim, dans, yelkencilik gibi mesleki eğitim kurslarıyla yeteneklerini ortaya çıkarmalıyız"

Kursların tamamının ücretsiz olduğunun altını çizen Scott, Türkiye'deki işitme engellilerin en büyük eksikliğinin özgüven olduğunu vurgulayarak asıl yapmak istediklerinin de işitme engellilerin özgüvenlerini sağlamak olduğunu söyledi. Scott, "Kurslarımızın dışında çok önemli bir programımız daha var. O da işe yerleştirme programı. Bu program için bir kişi, işitme engellilere iş arayacak. Şirketlerle birebir görüşülecek ve iş olanağı yaratmak için birlikte çalışılacak. Biz bir 'rehabilitasyon' merkezi değiliz, çünkü işitme engelliler hasta veya problemli insanlar değil, sadece duyma yetisi bulunmayan normal insanlar" dedi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Halis Arslan Fikret Deniz Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title