Haberler

Irak'ta Ekonomik Nedenlerle 10 Kentte Geniş Çaplı Protesto Hazırlığı!

Güncelleme:

Irak'ta ekonomik nedenlerle 10 kentte geniş çaplı protestolar yaşanması bekleniyor. Irak Türkmen Partisi Politbüro Üyesi Aydın Maruf, "Irak ordusu gösterilerin yoğun yaşandığı ülkenin güneyinde tedbirler aldı" dedi.

Hükümet karşıtı Iraklı göstericiler başkent Bağdat'ın yanı sıra Basra, Vast, Meysan, Zikar, Babil, Divaniye, Semave, Necef ve Kerbela'da büyük protesto gösterileri için hazırlık yapıyor.

SADR VE SİSTANİ GÖSTERİLERE DESTEK VERİYOR

Irak'ın tek gelir kaynağı ham petrol ihracatının büyük bir kısmını karşılayan güneydeki Basra vilayetinde başlayan gösteriler Zikar, Babil, Meysan, Divaniyye, Necef, Kerbela ve son olarak da başkent Bağdat'a sıçramıştı. Gösterilerin en büyüğü Basra'da olurken, güvenlik güçleri eylemcilere zaman zaman silahlarla müdahale etti. Gösterilerin çoğu Şiilerin yoğun yaşadığı kentlerde olurken, Şii Lider Mukteda El Sadr ve Ali Sistani de gösterilere destek veriyor. Bazı Haşdi Şabi grupları da gösterileri destekliyor. Hayat şartlarının iyileştirilmesinin talep edildiği gösterilerde, su ve elektrik hizmetlerindeki aksaklıklar, işsizlik ve devlet dairelerindeki yolsuzluklar protesto ediliyor. Irak'ın petrolünün % 95'ibir liman ve lojistik kenti olan Basra'da üretilmesine rağmen rağmen kentte ekonomik kriz yaşanıyor.

Irak'ta Ekonomik Nedenlerle 10 Kentte Geniş Çaplı Protestolar Bekleniyor!

IRAK GÜVENLİK GÜÇLERİ ÜLKENİN GÜNEYİNE ASKER VE POLİS SEVKİYATI YAPTI

Cuma namazı sonrası birçok kentte büyük gösterilerin yaşanması beklenilirken, Irak güvenlik güçleri alarma geçti ve ülkenin güneyine asker ve polis sevkiyatı yaptı. Sputnik'e konuşan Irak Türkmen Partisi Politbüro Üyesi ve Milletvekilli Aydın Maruf "Yarın cuma namazından sonra büyük gösteriler bekleniyor. Irak'ta ve Ortadoğu'da cuma namazları önemlidir. Genelde cuma namazı çıkışında büyük gösteriler oluyor. Irak askeri ve polisi yarınki gösteriler için tedbir alıyor. Irak hükümeti gösterilerin bitmesi için görüşmeler yapıyor. Bir yandan da gösterilerin güvenliği için tedbir alınıyor" dedi.

Irak'ta Ekonomik Nedenlerle 10 Kentte Geniş Çaplı Protestolar Bekleniyor!

'GÖSTERİLERİN BAŞLAYACAĞI BELLİYDİ'

"Gösterilerin başlayacağı belliydi. Çünkü elektrik, su ve hizmet eksikliği var. Maaş sorunu var" diyen Maruf, şöyle devam etti: "Irak hükümeti halkın yeterince yanında olamadı. Özellikle Irak'ın güneyinde ve Sünnilerin yaşadığıbölgelerde bunu yapamadı Gösteriler en çok Basra'da yaşanıyor. Irak yönetimine karşı 1991 yıllında Basra'da yine ayaklanma olmuştu. Bazı taraflar gösterileri siyasi olarak görüyor. Ama gerçekten gösterilerde halk var. Haklı talepleri var. Şimdi gösterilerde görünen Irak hükümetine karşı olmaları. Şiilerin yoğun yaşadığı Basra, Kerbela, Necef, Babil ve Bağdat'ta gösteriler yaşanıyor. Şii grupları arasında yaşanan çekişmelerden dolayı da gösteriler yaşanıyor. Halkın talepleri meşru. İstekleri karşılanmalı. Gösterilere katılanlar avukat, doktor, memur değil sıradan insanlar. Biz Türkmenler olarak demokrasinin yanındayız. Halkın taleplerini doğal karşılıyoruz. Herhangi bir yürüyüş ve gösteri kanunlar çerçevesinde olmalı."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Aydın Basra Irak Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title