Haberler

İnternet Üzerinden Girişimciliğin Püf Noktaları

Güncelleme:

Türkiye Bilişim Derneği desteğiyle düzenlenen İnternet Haftası etkinliklerinde, internet üzerinden girişimciliğin püf noktaları anlatıldı.

İzmir Üniversitesi (İZÜ) Bilişim Kulübü ev sahipliğinde Türkiye Bilişim Derneği desteğiyle düzenlenen İnternet Haftası etkinliklerinde, internet üzerinden girişimciliğin püf noktaları anlatıldı.

Türkiye'de, 1993 yılında aktif ticari anlamda kullanılmaya başlanan internetin 20'nci yılı İzmir Üniversitesi'nde de kutlandı. İzmir Üniversitesi Bilişim Kulübü ev sahipliğinde Türkiye Bilişim Derneği desteği ile düzenlenen etkinliğe Doç. Dr. Mustafa Akgül, "İnternet Yaşamdır", İzmir Ekonomi Üniversitesi Embryonix-Girişimci Geliştirme ve Yatırımcı Bulma Merkezi Müdürü Taylan Demirkaya "Girişimcilik ve İnternet", Nöromedya'dan Mümin Erakbaş "Online Dünyaya Offline Bir Bakış", Alastyr'dan Mehmet Tahta da "Web Hosting ve Domain" başlıklı konuşmalarıyla katıldı. Etkinlik, Türkiye Bilişim Derneği İzmir Şubesi Başkanı Fikret Kavzak'ın konuşmasıyla başladı.

ÖZGÜR YAZILIMLAR VE UZMANLAŞMA ÇOK ÖNEMLİ

Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmada bilgi toplumu haline gelmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Doç.Dr. Akgül, "Sabahtan akşama kadar internet başında olmakla bilgi toplumu olunmaz. Aykırı sorular soran, farklı düşünceleri yeşerten toplum olmak lazım" dedi.

Partiler üstü stratejiye sahip, bütünleşmenin merkezinde yer alan internet ortamının demokratikliğine vurgu yapan Akgül, en iyi örneğini Wikipedia'nın sunduğu özgür yazılımların önemine değindi. Sosyal ağlar, halkla ilişkiler ve örgütlenmenin internet kullanımı ile yeni bir boyut kazandığına dikkat çeken Doç. Dr. Akgül, rekabet ve fark yaratma için bu alanda kesinlikle uzmanlaşmanın gerektiğini ifade etti.

'50 BİN LİRAM OLSA NELER YAPARIM' DEMEYİN

İnternet üzerinden girişimcilik noktasında önemli yanlışlar yapıldığına dikkat çeken Embryonix-Girişimci Geliştirme ve Yatırımcı Bulma Merkezi Müdürü Demirkaya, "50 bin lirası olan herkes fikrini hayata geçirip çok zengin olabileceğini sanıyor. Önce bu zihniyeti değiştirmek lazım" diye konuştu.

Uzmanlık sahibi kişilerden oluşacak en az 3, en fazla 5 kişilik bir ekibe ihtiyaç olduğunu belirten Demirkaya, "Ürün ne? Müşteri kim? Müşteri nerede? Müşteriye hangi kanalla ulaşacağım? Para sürdürülebilir mi? Ne istiyorsun? Neden istiyorsun?" sorularına yanıt verilmeden girişimciliğe başlanmasının hataya yol açacağını söyledi. Demirkaya, öğrencilere şu önerilerde bulundu: "Para odaklı olmayın. Hayalinizi yaşayın, egolarınızdan kurtulun. Fikirden öte takım ve işi nasıl yaptığınız önemlidir. Hatayı kabul edin ve yaşayın. Öğrenmeye, okumaya, denemeye meraklı olun. Fikrinizi öyle bir anlatın ki, 7 yaşındaki çocukla 70 yaşındaki amca anlasın ve heyecanlansın."

SİSTEM MANİPÜLASYONA ÇOK AÇIK

35 milyon internet kullanıcısının bulunduğu Türkiye'nin, Facebook kullanımında dünyanın 5'inci sırasında yer aldığını belirten Nöromedya'dan Mümin Erakbaş, "Kullanıcılar yeteri kadar bilinçli olmadıkları için uygulamalarda neye izin verdiklerini bilmiyorlar. Sosyal ağlar bilinçli kullanıldığında bilinirlik, şeffaflık ve marka yaygınlığı anlamında çok yararlı olmakla birlikte bilinçsiz kullanımda da manipülasyona çok açık bir alan ve kesinlikle dikkatli olunması lazım" dedi.

Türkiye'nin sosyal medya yöneticiliğindeki eksikliğini zaman içinde tamamlamasının firmalar açısından önemli gelişmeler sağladığına değinen Erakbaş, "Tüm sosyal ağlarda pasif hesap sahibi olmak yerine strateji ile belirlenen bir sosyal ağ kanalında aktif hesap sahibi olmak lazım. Aylar önce açılan ve bir daha güncellenmeyen hesaplar firma imajına zarar veriyor" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İzmir Üniversitesi Taylan Demirkaya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title