Haberler

İngiltere'de Genel Seçime Doğru

İngiltere'deki iki büyük siyasi partiden biri olan İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Ed Miliband, Başbakan David Cameron'ın 2011'de Libya'daki krizin ardından yaptığı planların başarısız olduğunu ve bunun Akdeniz'de yaşanan mevcut göçmen krizine katkısı olduğunu söyledi.

İngiltere'deki iki büyük siyasi partiden biri olan İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Ed Miliband, Başbakan David Cameron'ın 2011'de Libya'daki krizin ardından yaptığı planların başarısız olduğunu ve bunun Akdeniz'de yaşanan mevcut göçmen krizine katkısı olduğunu söyledi.

İngiltere'de 7 Mayıs'ta yapılacak genel seçim öncesi Miliband, İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'da yaptığı, "İngiltere'denin dünyadaki yeri: İşçi Partisi'nin görüşü" başlıklı konuşmasında, partisinin dış politikasına değindi.

Cameron ile diğer dünya liderlerini Libya'da yaşananlara seyirci kalmakla eleştiren Miliband, liderlerin duyarsızlığının Akdeniz'deki göçmen krizine doğrudan katkısı olduğunu kaydetti.

İngiltere'nin 2011 yılında Libya'ya yapılan askeri müdahaleye destek verdiğini hatırlatan Miliband, " Libya'da çatışma sonrasında yapılan planlamaların başarısız olduğunu" dile getirdi. Miliband şöyle konuştu:

"İşçi Partisi, Bingazi'deki Kaddafi katliamını önlemek için Libya'daki askeri müdahaleye destek verdi. Ancak o müdaheleden bu yana, çatışma sonrasının planlanmasının başarısız olması daha da belirginleşti. David Cameron, Libya'nın siyasi kültürü ve kuruluşlarının kendi başlarına evrim geçireceğini varsayarak yanlış yaptı. Libya'da güç ve kaynaklar üzerinden gerginliğin yaşanmasına başlandığını gördük. Trajedi, bu durumun önceden görülebilir olmasıydı. Bu durum önlenebilirdi. İngiltere, uluslararası toplumun sadece prensip olarak asılsız umutlar arkasında durması yerine, pratikte Libya halkının yanında durduğundan emin olmada bir parça rol alabilirdi."

"Cameron'ın AB politikaları riskli"-

Partisinin genel seçimi kazanması halinde İngiltere'nin dünya sahnesinde tekrardan güçlü bir yer alması için çalışacağını kaydeden Miliband, "Bu hükümetin hatalarından öğrendiğimiz gibi, 2003 Irak Savaşı'da dahil olmak üzere geçmişimizden de ders çıkarmalıyız. Hem ülkemizde hem de yurtdışında, karşılaştığımız tehditlerden dolayı, başbakan olarak ilk sorumluluğumun ülkemizi güvende tutmak olduğunu biliyorum" dedi.

Miliband, İşçi Partisi'nin hükümeti kurması halinde İngiltere'nin bağımsız nükleer kapasitesini korumaya devam edeceklerini belirterek, "Akdeniz'deki acil göçmen krizinin çözülmesine yardımcı olmak için Avrupa Birliği içerisinde çalışmalıyız. Umutsuz bir şekilde çözüme ihtiyacı olan İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözümün getirilmesi için çabalarımızı arttırmalıyız" ifadelerini kullandı.

Ed Miliband konuşmasında ayrıca Cameron'ın İngiltere'nin AB üyeliğiyle ilgili referanduma gitme vaadini de eleştirerek, hükümetin bu alanda yürüttüğü politikaların İngiltere'nin dünyadaki pozisyonu üzerinde büyük bir risk oluşturduğunu söyledi. Miliband, AB'de değişiklik yapılması fikrini onayladığını belirterek, "Neredeyse her bir üye devlet, AB'deki göçmenlik, sosyal yardımlar ve ulusal parlamentoların hakları konularında değişiklik yapılması talebinde bulunuyor. İngiltere'de bu reform sürecinin liderliğini yürütmeli. Avrupa'daki etkimizi yitirmemiz, dünyadaki etkimizi yitirmemiz anlamına gelir" diye konuştu.

Cameron'dan yanıt-

İşçi Partisi hükümetinin AB'nin ötesinde, uluslararası alandaki birliklere de önem vereceğinin altını çizen Miliband, "Bu NATO'ya olan bağlılığımızı da kapsıyor. NATO, savunmamızın ve güvenlik ortaklığımızın temeli ve böyle kalmaya devam etmeli. Ukrayna'daki Rus agresifliğinden de gördüğümüz üzere, Batı'nın ittifakı ve çözümlemeleri esas özellik" dedi.

Bu arada, Akdeniz'deki trajedi konusunda Miliband'in kendisini suçladığı açıklamalara yönelik değerlendirmede bulunan Başbakan David Cameron, hükümetin 2011'de Libya'ya yaptığı müdahalenin, mevcut göçmen trajedisine katkıda bulunduğu fikrinin gerçeği yansıtmadığını ve bu eleştiriyi yanlış bulduğunu söyledi.

Cameron, "Tehlikeli ve belirsiz bir dünyada açıklık, tutarlılık ve güç gösterebilmenin çok önemli olduğunu Başbakan olarak öğrendim. Halk bu yanlış düşünülmüş açıklamalara bakarak, kendisi neticeye ulaşacaktır" dedi.

Birleşik Krallık'ta yapılan son kamuoyu yoklamaları, David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ile Ed Miliband liderliğindeki İşçi Partisi arasındaki başa baş durumun devam ettiğine işaret ediyor. 7 Mayıs'ta yapılacak genel seçim sonucu, yine bir koalisyon hükümeti kurulmasına ihtimal veriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

David Cameron Ed Miliband Libya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi? İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri kim oldu? Fikri Doğan kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title