Haberler

İHD'lilere İzin Verilmedi

Güncelleme:

İHD Uludere de alilere kesilen para cezasını protesto etmek ve aynı suçu işlemek için olayın yaşandığı Irak sınırına gitmek istedi.

Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişinin 49 yakınına, olayı protesto etmek için gittikleri sınır bölgesinde 'sınır ihlali' yaptıkları gerekçesiyle 3 bin lira para cezası kesilmişti. Bugün İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, İHD Doğu ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Şırnak Siirt, ve Hakkari şubesi başkanları alilere kesilen para cezasını protesto etmek ve aynı suçu işlemek için olayın yaşandığı Irak sınırına gitmek istedi.

Sınıra yaklaşan İHD'lilerin yolunu kesen aske, geçişlerine izin vermedi. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça, 'Yasak bölge girilmez' tabelasının asılı bulunduğu bölgede askerler İHD heyetine daha ileriye gidemeyeceklerini belirterek, bölgenin güvenlik bölgesi olduğunu söyledi. Askerlerin komutanı heyet üyelerine, "Buraya tabela asıldı, buradan öteye gidilemez. Bizde burada görevliyiz. Buralar gerçekten geçilmesi için uygun değil askeri yasak bölgedir. Bende babayım herkesin çocuğunun acısı kendinedir ama bunu Valilik kanalıyla yapmanız daha uygun olur" dedi.

İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, 34 kişinin öldüğü bölgeye gitmek için, ailelere destek olmak için geldiklerini belirterek, şöyle dedi:

"Onlara kesilen cezayı protesto etmek için geldik. Ama yine bürokratik ve idari engellere takıldık. Karşısı 34 vatandaşın öldürüldüğü yer insanlar doyasıya yaslarını tutamıyorlar. Bu ülke maalesef böyle bir ülke. Olay yerine karanfil dikmek için gidene 3 bin lira ceza yazsın ama oraya bomba atanın ismi dahi yazmasın. Bu ülkede kanun maalesef böyle bir şey. Sanırım Başbakanlık Roboski ailelerine ödediği parayı ailelerden kesilen ceza ile çıkaracak. Kişi başına kesilen 3 bin lira caza. Biz hükümetten berklerdik bu insanları kim katletti, ne şekilde katlettik kimin emriyle katletti. Sorumluların cezalandırılmasını isterdik. Faili bulunmayan olayı anma töreni gerçekleştiren ailelere 3 bin lira para cezası veriliyor. Biz sınırı ihlal etmek için geldik o cezayı bizde yiyelim diye. Suni sınırların anlamsızlığını dile getirmek için geldik."

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, ailelere yapılan haksızlığı görmek için bölgeye geldiklerini belirterek, "Diliyoruz ki yeni başlatılan bu sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için geçmişte bu coğrafyada yaşanan bütün katliamları, insanlığa karşı işlenen bütün suçları açığa çıkması ve o yönde irade gösterilmesi ve eğer bu şekilde irade gösterilmese ve mücadele verilmese biz bu ülkeye kalıcı barışın geleceğine inanmıyoruz. Bu ülkeye kalıcı barışın gelmesi için başta Roboski olmak üzere, insanlığa karşı işlenen bütün suçların açığa çıkmasını istiyoruz" dedi.

İHD Doğu Güneydoğu Bölge Temsilcisi Şevket Aydemir, son 6 aydır ülkede tek bir kişinin burnunun kanamadığını belirterek, "Buda çok sevindirici bir şeydir. Bakın Gezi Parkı'nda belki 10 ağaç gitmemiş, bütün millet ayağa kalktı. Belki 34 can için de herkes ayağa kalkmış olsaydı belki failleri bulunurdu" dedi.

Hava operasyonunda oğlu ölen Zeki Tosun, ailelerin isteğinin olayın olduğu yeri görüp karanfil bırakmak olduğunu söyledi. Tosun, kendilerine 3'er bin lira ceza kesildiğini belirterek, "Uludere savcılıktan bizi çağırdılar. Biz orada ifade vermedik, susma hakkımızı kullandık. 34 insanın failleri belli olmayıncaya kadar biz burada ifade vermek zorunda değiliz. Para cezasının kesilmesinin ardından bölgede tabelalar koyuldu ve askerler buraya geldi" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Serdar Çelebi Diyarbakır Uludere Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title