Haberler

Hüzün Turizmi"Nin Karadeniz Durağı Tarihi Sinop Cezaevi

- Sinop Cezaevi Sebahattin Ali'nin koğuşu Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya ile röportaj- Turizmde son yıllarda ön plana çıkan "dark turizmi"nin (hüzün turizmi) Karadeniz durağında tarihi Sinop Cezaevi yer alıyor "Anadolu'nun Alkatraz'ı" olarak anılan, 1999 yılında...

- Sinop Cezaevi

Sebahattin Ali'nin koğuşu

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya ile röportaj

- Turizmde son yıllarda ön plana çıkan "dark turizmi"nin (hüzün turizmi) Karadeniz durağında tarihi Sinop Cezaevi yer alıyor

"Anadolu'nun Alkatraz'ı" olarak anılan, 1999 yılında kapatılarak müze olarak kullanılmaya başlayan tarihi yapı, hüzünlü hikayeleri, aşınan duvarlarında, paslanan parmaklıklarında, sessiz koğuşlarında, rutubet kokan zindanlarında ziyaretçilerin kulaklarına adeta fısıldıyor

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Kaya:

"Sinop Cezaevi, Sinop'un turizmini omuzlamıştır. Her yıl 300 bine yakın insan şiirlere, şarkılara konu olan bu cezaevine geliyor"

MEHMET KUMCAĞIZ - Bir dönem "Anadolu'nun Alkatrazı" olarak anılan tarihi Sinop Cezaevi, turizmde son yıllarda ön plana çıkan bir kavram olan "dark turizmi"nin (hüzün turizmi) Karadeniz durağındaki nokta olarak gösteriliyor.

Dört bin yıl önce inşa edilen kale surlarının ardında, tarihi kaynaklara göre 14. yüzyılda zindan olarak kullanılmaya başlanan yapı, 1887 yılında resmi olarak zindana dönüştürülmesinin daha sonra da hapishane olarak kullanılmasının ardından 1999'a kadar sayısız hükümlünün çile doldurduğu yer oldu.

1999 yılında kapatılarak müze olarak kullanılmaya başlayan tarihi yapı, Türkiye'de dark turizminin (daha önce felaketlerin ya da ürkütücü olayların yaşandığı yerlere yapılan seyahatler) önemli noktalarından biri olarak dikkati çekiyor.

Tarihi yapı, aşınan duvarlarında, paslanan parmaklıklarında, sessiz koğuşlarında, rutubet kokan zindanlarında adeta hüzünlü hikayeleri ziyaretçilerin kulaklarına fısıldıyor.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, tarihi Sinop Cezaevi'nin en azılı mahkumların yanı sıra ünlü yazar ve edebiyatçıların da sürgün ve hapis yeri olduğuna işaret etti.

Sinop Cezaevi'nde yatan edebiyatçılardan Sabahattin Ali'nin "Hapishane" şiirini burada yazdığına işaret eden Kaya, cezaevinin daha sonra bestelenen şiir ve Ayhan Işık'ın "Katil" filmi ile ünlendiğini söyledi.

"Sinop Cezaevi, yüzyıllık tarihimizin simgesi gibi." diyen Kaya, şunları dile getirdi:

"Tarihi eskilere dayanan yapı, şiirlere, şarkılara konu olmuştur. Ünlü mahkumların yattığı yerdir. 1913'te Mahmut Şevket Paşa'nın öldürülmesi üzerine, 200 kadar İttihat Terakki karşıtının sürgün edilmesiyle nasıl bir yer olduğu anlaşılan Sinop Cezaevi, Cumhuriyet döneminde en azılı mahkumların yanı sıra, ünlü yazar ve edebiyatçıların da sürgün ve hapis yeri olmuştur."

Tarihi cezaevinin müzeye dönüştürülmesinin ardından Sinop turizminin itici gücü olduğunu ifade eden Kaya, tarihi yapının "hüzün turizmi" kapsamında da ön plana çıktığını vurguladı.

Mutlu şehrin "mutsuzluk" müzesi

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre "Türkiye'nin en mutlu şehri" olarak gösterilen Sinop'un "mutsuzluk" müzesinin her yıl binlerce turisti ağırladığını belirten Kaya, şunları dile getirdi:

"Sinop Cezaevi, Sinop'un turizmini omuzlamıştır. Her yıl 300 bine yakın insan cezaevini ziyaret ediyor. Dolayısıyla Sinop'un diğer tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini de görüyor. Bu nedenle geçmişte hüzün ve acıların yaşadığı bu alan bugün şehrimiz için önemli bir tanıtım alanı haline gelmiştir."

Kaya, müzenin geçmiş ile gelecek arasında bir köprü oluşturduğuna da işaret ederek, cezaevinin Sinop Adalet Müzesine çevrilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Heykelleri yapılacak

Günümüz teknolojileri kullanılarak Sinop Cezaevi'nde yatanların hareketli heykellerinin yapılacağını, o günkü yaşananların birebir yansıtılacağını anlatan Kaya, şunları kaydetti:

"Burada çok ilginçlikler var. Çocuk ıslahevi, kadınlar koğuşu, metrelerce yükseklikte taş surlar, gözetleme kuleleri, tarihe meydan okuyan demir kapılar, ürpertici zindan ve dahası birçok alan var. Geçmişte yaşananlar dijital olarak anlatılacak. Buraya daha fazla ziyaretçinin gelmesi ve kentin turizm aktivitesinin gelişmesi önem taşıyor."

Kaynak: AA / Güncel

Cemalettin Kaya Sebahattin Ali Karadeniz Sinop Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title