Haberler

    Hindistan Ligi Bugün Oynanacak Maçla Başlayacak

    Güncelleme:

    Büyük yatırımlarla kurulan Hindistan Süper Ligi, bugün Atletico de Kolkata-Mumbai City FC maçıyla başlayacak.

    Milyarlarca insanı peşinden sürükleyen futbol, yeni topraklara yelken açıyor. Hindistan da bu ülkelerin en yenisi. Amaç, ülkeye marka futbolcuları getirerek ligin tanınması ve Hint halkına futbolu sevdirmek. 1.5 milyara yakın nüfusuyla, dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında üst sıralarda yer alan Hindistan'da en popüler ve kitlelerin en çok ilgi gösterdiği spor kriket. Futbolu ülkede bir tutkuya dönüştürmek isteyen ülkenin önemli kriket efsaneleri, Bollywood yıldızları, bilişim ve elektronik şirketleri, ülkede kurulacak takımlar için en iyi yatırımları yaptı ve Hindistan Süper Ligi 2013 yılında kurulmuş oldu.

    LİG 8 TAKIMDAN OLUŞUYOR

    Hindistan'ın en büyük motosiklet üreticilerinden olan Hero ve 7 kıtada 25 farklı ülkede moda, spor, medya sektöründe hizmet veren Amerikan şirketi IMG ile Hindistan'ın önemli şirketlerinden Reliance'ın sponsoru olduğu Hindistan Süper Ligi 8 takımdan oluşuyor.Ligde her takımda 14 Hindistan doğumlu futbolcunun yer alması şartı var, yabancı sayısı 7 ile sınırlı ve her takım her sene bir marka transfer yapmak zorunda. Toplam 215 oyuncu bulunan futbolun bu yeni kıtasında 'marka' transferini belirleyen şart ise, kıtalarası milli takım şampiyonalarından (Copa America, Avrupa Şampiyonası, Asya Futbol Şampiyonası, CONCACAF Gold Cup, Afrika Uluslar Kupası) herhangi birinde veya bir Dünya Kupası'nda mücadele etmiş olması. Ligin statüsü belirlenirken ligi tanıtmanın yanı sıra emekleme dönemindeki Hint Futbolu'nu ayağa kaldırmak, o yüzden yetkililer Hindistan Milli Takımı'na da büyük önem veriyor. 117'si Hint vatandaşı olan sadece 8 futbolcu Hindistan Milli Takımı'nda oynarken; Hindistan Milli Takımı ise FIFA Dünya sıralamasında 158. sırada bulunuyor.

    LİG 20 ARALIK'TA SONA ERECEK

    12 Ekim - 20 Aralık tarihleri arasında oynanacak Hindistan Süper Ligi'nde her takım iki kez karşılaştıktan sonra ilk dört sırayı alan takımlar yarı final ve finalde mücadele ettikten sonra lig şampiyonu belirlenecek. MLS (Amerikan Futbol Ligi) gibi parlaması beklenen ligde Avrupa'da bir döneme damgasını vuran yıldızlar sahne alacak.

    Ligde bulunan 8 takımda yer alan dünyaca ünlü yıldızları ile oynadığı takımlara genel bakış:

    ATLETICO DE KOLKATA

    Batı Bengal eyaletinin ve Kolkata şehrinin takımı, ilk uluslararası yıldız transferini Avrupa'da ve İngiliz devi Liverpool'da büyük başarılara imza atan Luis Garcia'yı kadrosuna katarak yaptı. Ardından İspanyol Borja Fernandez, Jofre Mateu ve Josemi'yi renklerine bağladı. İspanya'nın köklü kulüplerinden Atletico Madrid, Sourav Ganguly'nin sahibi olduğu Atletico de Kolkata'nın ortağı konumunda. Ekip maçlarını 120 bin kişilik Salt Lake Stadı'nda oynuyor.

    CHENNAIYIN FC

    Tamil Nadu eyaletinin, Chennai şehrinde kurulan kulüpte, Zinedine Zidane ile yaşadıkları olayla 2006 Dünya Kupası'na damga vuran ve Inter'de oldukça iyi bir kariyer yapan Marco Materazzi, Chennaiyin FC'de oyuncu-antrenör olarak görev yapacak. Kulübün marka transferi ise bir dönem Manchester City, Shakhtar Donetsk ve Galatasaray forması giyen Elano Blumer. Bunun yanı sıra ekipte Inter, Manchester United ve Arsenal formalarını giyen Mikaël Silvestre de yer alıyor. Chennaiyin, maçlarını 40 bin kişilik Jawaharlal Nehru Stadı'nda oynuyor.

    MUMBAI CITY

    Mumbai, Maharaştra eyaletinde bulunuyor ve 17 milyonluk nüfusuyla Hindistan'ın en kalabalık 2. şehri. Şehir ülkenin ticaret, finans, eğlence ve kültür açısında can damarı konumunda. Bu açıdan İstanbul'a çok benzeyen şehirde kurulan kulüp ilk marka transferini Arsenal'in ve İsveç'in efsane ismi Fredrik Ljungberg'i transfer ederek yaptı. Ardından gezmediği ülke, forma giymediği kulüp kalmayan bir dönem Fenerbahçe forması da giyen Nicolas Anelka da Mumbai City ile anlaştı. Daha önce Kayserispor, Mersin İdman Yurdu ve Kasımpaşa formalarını giyen 28 yaşındaki Brezilyalı futbolcu Andre Moritz de Mumbai için ter dökecek. Takım maçlarını 55 bin kişilik DY Patil Stadı'nda oynuyor.

    DELHI DYNAMOS

    Hindistan Ligi'nde en çok yatırım alan alan takımlardan olan Delhi Dynamos, marka transferinin İtalya'nın ve Juventus'un efsane ismi Alessandro Del Piero'yu renklerine bağlayarak yaptı. Ülkenin en büyük kablolu televizyon dağıtım şirketi tarafından yönetilen takım, Hollanda'nın köklü kulüplerinden Feyenoord ile işbirliği içinde. Kulüp maçlarını 60 bin kişilik Jawaharlal Nehru Stadı'nda oynuyor.

    FC GOA

    FC Goa,, Maharaştra ve Karnataka eyaletleriyle çevrili şehirde kuruldu. Hindistan'ın en iyi kriket oyuncularından olan Virat Kohli'nin sahibi olduğu kulüp, Arsenal'de Thierry Henry ile harikalar yaratan Robert Pires ve ülkemizde Fenerbahçe forması giyen Andre Santos ile anlaştı ve ardından Sarı Lacivertli takımı çalıştırmış Arthur Zico'yu takımın başına getirdi. Goa, maçlarını 25 bin kapasiteli Fatorda Stadı'nda oynuyor.

    KERELA BLASTERS

    Hindistan'ın yaşam standardının en yüksek olduğu Kerala eyaletinde yer alan takımın teknik direktörlüğünü ve kaleciliğini Manchester City'den tanıdığımız David James üstleniyor. 44 yaşındaki James, aynı zamanda takımın marka oyuncusu. Bir dönem İngiltere Premier Lig'de Newcastle'da forma giyen forvet Michael Chopra da Kerala Blasters için ter döküyor. Ekip maçlarını Kochi şehrindeki 75 bin kişilik Jawaharlal Nehru Stadı'nda oynuyor.

    NORTHEAST UNITED FC

    Bollywood aktörü John Abraham'ın sahibi olduğu kulübün marka transferi ise İspanya ile 2010 Dünya Kupası şampiyonluğu bulunan Joan Capdevila. Takım maçlarını 35 bin kişilik Indira Gandhi Athletic Satdı'nda oynuyor.

    FC PUNE CITY

    Ünlü Bollywood aktörü ve film yapımcısı Salman Khan'ın kurduğu Pune City'nin marka transferi Alessandro Del Piero ile taşıdıkları Juventus'la bir dönem başarıdan başarıya koşan 36 yaşındaki David Trezeguet. İtalya'nın Fiorentina takımı, Pune City'nin hisselerinin yüzde 20'sine sahip. Takım maçlarını 22 bin kapasiteli Shree Shiv Chhatrapati Spor Kompleksi'nde oyunuyor.

    Kaynak: EuroSport.com / Spor

    Kolkata Mumbai Spor Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title