Haberler

Hemşirelerin Sorunları İzü'de Panelde Konuşuldu

İzmir Üniversitesi'ne (İZÜ) konuk olan Hemşirelik Eğitim Derneği Başkanı Prof.Dr.Gülseren Kocaman, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılında 200 bin doktor, 400 bin hemşire sayısına ulaşma hedefinin kontenjan artırımı ile gerçekleştirilemeyeceğini...

İzmir Üniversitesi'ne (İZÜ) konuk olan Hemşirelik Eğitim Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılında 200 bin doktor, 400 bin hemşire sayısına ulaşma hedefinin kontenjan artırımı ile gerçekleştirilemeyeceğini savundu.

Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Öğrenci Hemşireler Derneği Başkanı Ali Kaplan'ın katılımı ve İZÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emine Çakırcalı'nın moderatörlüğünde düzenlenen " Türkiye'de Hemşirelik Eğitimi: Mevcut Durum, Sorunlar ve Öneriler" paneli, İzmir Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Dokuz Eylül, Ege, Şifa, Katip Çelebi ve Celal Bayar üniversiteleri Hemşirelik Fakültesi ve İZÜ Tıp Fakültesi akademisyenlerinin katılımı ile gerçekleşen panele öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Çakırcalı, son 10 yılda gelişen teknolojinin Hemşirelik mesleğinde çelişkileri de gündeme getirdiğini söyledi. Teknolojik gelişmelerin duygusal beklentileri karşılamadığını ifade eden Çakırcalı, "Tüm ülkeler sağlığın önemini vurgularken önleyici değil tedavi edici sağlık çalışmaları artıyor, ekonomik sorunlar bakım ihtiyaçlarını olumsuz etkiliyor. Evde bakım ihtiyacı her geçen gün artıyor" dedi.

HEMŞİRELERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

2007 yılında değişiklik yapılan 6283 sayılı yasa üzerinden hemşirelik mesleği ile ilgili güncel durumu değerlendiren Prof. Dr. Kocaman, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılı için 200 bin doktor, 400 bin hemşire hedefinin ulaşılamaz olduğunu söyledi. Halen 14 bini Sağlık Meslek Lisesi'nde eğitim alan 40 bin hemşirelik öğrencisinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kocaman, yasada yapılan yeni düzenlemenin gerektirdiği şekli ile Sağlık Meslek Liselerinin kapatıp hemşirelik eğitimini lisans düzeyine taşıyacak yeterli öğretim elemanının olmadığı söyledi. Kocaman sözlerini şöyle sürdürdü: "Hemşirelik mesleğinin sorunları aşılmadığı sürece Bakanlığın hedefine sadece eğitimdeki kontenjanı arttırarak ulaşmak mümkün değil. Yeterli öğretim personeline sahip olunmadığı gibi eğitim programları çok yüklü, altyapı ve uygulama alanları yetersiz, rol model eksikliği yaşanıyor ve uygulama-üniversite işbirliğinde olması gereken noktaya ulaşılamamış durumda. Bu şartlar altında hemşirelerin çalışma şartlarında iyileştirilmediği sürece eğitim alan kişiler mesleklerinden uzaklaşacak ve 2023 yılında da nüfusun ihtiyacı olan hemşire sayısına ulaşılamayacak."

Sağlık Meslek Liselerinde ergen yaşta verilen Hemşirelik eğitimini doğru bulmadığını belirten Kocaman, "Avrupa'da 17 yaşını tamamlamayan bireylere hemşirelik eğitimi verilmiyor. Türkiye'de ergen yaşta verilen eğitim ve hasta sorumluluğunun yüklenmesi sorun oluşturuyor" diye konuştu.

Her meslekte olduğu gibi Hemşirelik mesleği için de örgütlenmenin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kocaman, Öğrenci Hemşireler Derneği'nin 600 üyesine karşılık bin 500 Hemşirelik eğitmeninin sadece 270'inin örgütlü bulunduğu ve bu sayının yetersiz olduğu bilgisini aktardı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İzmir Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Ali Kaplan Türkiye Yerel Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title