Haberler

HDP'li Sarıyıldız BM'ye Mektup Yazdı, Cizre'ye İnceleme Heyeti İstedi

Güncelleme:

HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız BM Genel Sekreterliği, Uluslarararası Ceza Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne Cizre'de incelemelerde bulunulması talebiyle mektup gönderdi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği, Uluslarararası Ceza Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne Cizre'de incelemelerde bulunulması talebiyle mektup gönderdi. Mektupta "Henüz deliller ortadan kaldırılmadan ve karartılmadan, BM'ye bağlı bir heyetin Cizre'de acilen incelemelerde bulunmasını talep ediyoruz" denildi.

HDP'li Sarıyıldız'ın BM Genel Sekreterliği, Uluslarararası Ceza Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne gönderdiği mektupta özetle şu ifadeler yer aldı:

"BİRÇOK AĞIR SİLAH KULLANILDI"

"Cizre'de sokağa çıkma yasağı adı altında uygulanan ablukada ilçe merkezinde devlet güvenlik güçlerince tanklar başta olmak üzere birçok ağır silah kullanıldı. Bazı iddialara göre kimyasal ve yakıcı silahlar da saldırılar esnasında kullanıldı.

"129 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ"

Yaşamını yitirenlerin birçoğunun yanarak can verdiği ve vücut bütünlüğünün bozulduğu otopsi bilgileri mevuttur. Cizre'de 64 gündür devam eden sokağa çıkma yasağında kimliği tespit edilebilmiş 80, ayrıca henüz kimliği tespit edilemeyen 129 kişi hayatını kaybetti.

"YARALANANLAR GÜNLERCE HASTANEYE KALDIRILMADI"

Ayrıca yüzlerce kişi de ateşli silahlara bağlı olarak yaralandı. Kurşun ve şarapnel parçaları ile yaralanan yurttaşlar günlerce hastaneye kaldırılmadı. Cizre'de binlerce ev ve iş yeri devlet güçlerinin saldırıları sonucu yıkılıp tahrip edilirken, ilçenin altyapısı da kullanılamaz hale geldi.

"BM'YE BAĞLI BİR HEYETİN GELMESİNİ İSTİYORUZ"

Devletin sistemli saldırıları ve direkt yerleşim yerlerini hedef alması nedeni ile 100 bine yakın kişi yerleşim yerlerini terk etmek zorunda bırakıldı. Türkiye İçişleri Bakanı, 11 Şubat günü Cizre'de operasyonların bittiği ancak sokağa çıkma yasağının devam edeceğini açıkladı. Sokağa çıkma yasağı, hiçbir operasyonel faaliyet olmamasına rağmen delilleri ortadan kaldırmak amacı ile devam ettirilmektedir. Yasak nedeni ile milletvekillerinin, insan hakları örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının ilçeye girişine izin verilmemektedir. Sokağa çıkma yasağı esnasında devlet tarafından kullanıldığı iddia edilen yakıcı ve kimyasal silahlara ait delillerin, suçu kanıtlayacak diğer önemli bulguların ortadan kaldırılacağı yönünde ciddi endişelerimiz bulunmaktadır. Bu nedenle henüz deliller ortadan kaldırılmadan ve karartılmadan Birleşmiş Milletlere bağlı bir heyetin Cizre'de acilen incelemelerde bulunmasını talep ediyoruz."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Faysal Sarıyıldız Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (68)

MehmetcikMobil-ANDROID:

bak Faysal kardeşim; hani tükürüğünüzle boğacaktınız ya, bak bukadar mevzuda bile ağlaşmaya başladınız kafir kardeşim..haa, bu savaştır diyordunuz ya, işte savaşlarda ülkeler ellerindeki tüm imkanları kullanırlar...aynı sizin kalleşçe arkadan vurma taktiğiniz gibi, bana kalırsa sizin gibilerde yahudiler gibi lanetliler...

38
5
yanıtYanıtla
tose:

PKK bitecek Kürt Halkıda RAHAT EDECEK. ! Sırtını terör örgütüne dayayanlarda yıkılıp gidecek. !

31
6
yanıtYanıtla
a:

yatagında uyuyan polisleri evinde uyuyan küçük çocugu öldüren hainleri niye mektup yazmıyon senin mektubun ne işe yarar

30
6
yanıtYanıtla
şok:

şok oldular şok bukadar leş vereceklerini hiç tahmin etmemişlerdi bunların ağa babaları kimse yani kimin kucağındalarsa bunlara öylebir gaz vermişki akıllarınca oraları işgal edeceklerini sanmışlar ulan geri zekalılar karşınızda arap ülkesi yok burası türkiye cumhuriyeti aldınız boyunuzun ölçüsünü

33
2
yanıtYanıtla
kürdislam:

tc akp saray= işit devletinin güney doğuda çoğunluğu öldürdüğü sivil halkın hesabını verecektir

9
23
yanıtYanıtla
DılokMobil-IOS:

BM SES ÇIKARMAZ WEKİLİM ÇÜNKÜ SURİYEDEKİ GELEN HALK TÜRKİYEDE KALMAK ŞARTIYLA DOĞUDA OLAN OLAYLARA SES ÇIKARMAYIZ DİYE ANLAŞMA YAPTILAR AKP'EYLE!!!!

3
27
yanıtYanıtla
vatan:

memleket vatan haini kaynıyor

25
4
yanıtYanıtla
Mersinli:

BM kim yahu. Kabul etmiyoruz ülkemize. BURASI TÜRKİYE. Beğenmeyen defolup gitsin. . !

24
3
yanıtYanıtla
helin:

tipe bak . . şunları atın meclisten. . hdp kadar dünyada hayin bir parti daha yoktur. . ve milletvekili maaşı alırlar. . halktan kesilen parayla maaş alırlar. . ve halkı öldürürler. . benden kesilen parayla hdp maaş alıyorsa benim hakkım haram olsun

24
3
yanıtYanıtla
analizMobil-ANDROID:

sizin kurtuluşunu BM değil TC. İhaneti bırakıp TC ye sarilin

18
8
yanıtYanıtla
Tüm 68 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title