Haberler

Hdp'li Milletvekilleri Hakkındaki İddianameler

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının, "Sırtımızı YPG'ye, YPJ'ye ve PYD'ye yaslıyoruz" açıklamaları nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında "terör örgütü propagandası yapmak ve silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle hazırladığı iddianame Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının, "Sırtımızı YPG'ye, YPJ'ye ve PYD'ye yaslıyoruz" açıklamaları nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında "terör örgütü propagandası yapmak ve silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle hazırladığı iddianame Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Şanlıurfa Ağır Ceza ile Asliye Ceza mahkemeleri, Başsavcı Uğurhan Kuş'un, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, HDP Şanlıurfa milletvekilleri Dilek Öcalan ve İbrahim Ayhan ile HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan hakkında hazırladığı iddianameleri incelemesini tamamlandı.

Mahkeme heyetleri, iddianamelerin kabulüne karar verdi.

Yüksekdağ hakkında hazırlanan iddianamede, "terör örgütü PKK/KCK, KCK parça örgütlenme şeması, PYD parti tüzüğü, ekonomik ve siyasi teşkilatlanma ayrıntıları, KCK sözleşmesi, PKK tüzüğü, örgüt yapısı, PYD tüzüğü, KCK sözleşmesi ve PKK tüzüğü mukayese şeması" gibi ayrıntılar yer aldı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde DBP ve HDP tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında 19 Temmuz 2015'te yaptığı konuşmada, "Sırtımızı YPG'ye, YPJ'ye ve PYD'ye yaslıyoruz." diyen Yüksekdağ için iddianamede, "Terör örgütü PKK/KCK'nın Suriye uzantısı PYD-YPG ve YPJ'nin cebir, şiddet ve tehdit içeren eylemlerini meşru gösterecek ve övgü oluşturacak şekilde açıklamalar yaparak, terör örgütünün propagandasından öte örgütle organik bağını ve bağlantısını ortaya koyduğu, ayrıca organik düzeyde ilişki içerisinde olduğunu açıkça belirttiği konuşmasında örgüt üyeliğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde kabul ettiği anlaşılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

İddianamede, Yüksekdağ'ın konuşmasında, "terör örgütü propagandası yapmak ve silahlı terör örgütüne üye olmak" suçunu işlediği, bu nedenle de Terörle Mücadele ve Türk Ceza kanunlarının ilgili maddeleri gereğince 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Diğer milletvekilleri için hazırlanan iddianameler

HDP Şanlıurfa Milletvekili Öcalan için hazırlanan iddianamede ise Şırnak'ın Cizre ilçesinde güvenlik güçleriyle girilen çatışmada yaşamını yitiren terörist Mehmet Yılmaz'ın, 23 Şubat'ta Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki cenaze törenindeki konuşması ve cenaze konvoyundaki davranışlarının, "terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit" içeren yöntemlerini meşru gösterecek nitelikte bulunduğu vurgulandı.

İddianamede, milletvekili dokunulmazlığı kaldırılan Öcalan'ın, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan Terörle Mücadele ve Türk Ceza kanunlarının ilgili maddeleri uyarınca 5 yıla kadar hapsi talep edildi.

Milletvekili Ayhan'ın ise 21 Eylül 2015'te sosyal paylaşım sitesindeki mesajıyla, terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren eylemlerini meşru gösterecek ve övgü oluşturacak şekilde açıklama ve paylaşımlarla propaganda yaptığı kaydedilen iddianamede, Ayhan için Terörle Mücadele ve Türk Ceza kanunlarının ilgili maddeleri gereği 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Tan için hazırlanan ve Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede de Tan'ın 21 Mart 2012'de Şanlıurfa'daki nevruz etkinliğinde, Kürt halkını gerek devlete gerekse diğer halklara karşı kışkırtmaya elverişli konuşmasıyla kin ve düşmanlığa tahrik ettiği bilgisine yer verildi.

İddianamede, Altan Tan'ın, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde çerçevesi çizilen "halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek" suçunu işlediği belirtilerek, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Ayhan Dilek Öcalan Altan Tan Şanlıurfa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title