Haberler

Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay: "81 İldeki Tüm Cadde, Sokaklar ve Anayollar İzlenecek"

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay: "81 ildeki tüm cadde, sokaklar ve anayollar izlenecek"

"Yeni MOBESE sisteminde yüz tanıma ve araç tanıma özellikleri de olacak"

TRABZON - HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, ASELSAN ile birlikte Türkiye'nin 81 ilinde tüm cadde, sokakları ve ana yollarını izleyecek yeni MOBESE sistemi projesi üzerinde çalıştıklarını ve bu sistemde yüz ve araç tanıma özellikleri bulunacağını söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Savunma Sistemleri ve Teknolojileri Topluluğu tarafından organize edilen '3. KTÜ Savunma Sanayi Günleri' KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde bugün başladı. 2 gün sürecek etkinliğin açılışına Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, öğretim üyeleri, HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, 3.'sü yapılan etkinliğe ilginin memnun edici seviyede olduğunu belirterek "Bu etkinliğe katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum. Bu etkinlikler hem kurumlar arası iş birliği anlamında, hem de öğrencilerimizin ileride iş alanında tercih noktasında yararlı olacağı açıktır. Etkinliğin başarılı geçmesini diyorum" dedi.

Etkinlikte konuşan HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ise esas faaliyet alanlarının yazılım olduğunu belirterek "Çok gerekli olmadığı sürece donanıma girmemeye çalışıyoruz ama zorunlu olduğunda donanımla da uğraştığımız oluyor. Dünyada az sayıda ülke kendi komuta, kontrol ve savaş sistemlerini geliştirebilir durumdadır. Türkiye'de bu ülkeler arasındadır. Milli, hiç dışa bağımlı kalmadan geliştirdiğimiz komuta kontrol ve savaş sistemlerimizle her alanda faaliyet göstermekteyiz" dedi.

"Dost ve kardeş ülkeler için de çalışmalar yapıyoruz"

Eğitim teknolojileri ve simülatör sistemleri alanında faaliyet gösterdiklerini belirten Atalay, "Dünyada en geniş yelpazeye sahip 3-5 firma arasındayız bu alanda. Uçak simülatörlerinden, deniz altı simülatörlerine, paraşüt simülatörlerinden orman yangını söndürme simülatörlerine kadar çok geniş bir yelpazede simülatörler geliştiriyoruz. Ülkemiz kendi gemisini de geliştirebilen ülkelerden bir tanesi. Mil gemilerimizi üretiyoruz. Bu gemilerin bütün komuta, kontrol sistemleri tamamen HAVELSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştiriliyor. Böylece hem dışı bağımlılığımız ortadan kalkmış oluyor hem de kendi özgün teknolojilerimizi geliştirerek savaş gücümüzü arttırmış oluyoruz. Bu çalışmaları biz sadece artık kendimiz için yapmıyoruz. Dost ve kardeş diyebileceğimiz ülkeler içinde yapar noktaya geldik. Pakistan ile imzaladığımız sözleşme kapsamında, Pakistan'ın Fransa'dan aldığı 3 tane denizaltının modernizasyonu ve bizim milli komuta-kontrol ve savaş sistemlerini bu denizaltılara yerleştirilmesi gibi proje yürütüyoruz. Benzer projeleri Körfez ülkelerine teklif etmiş durumdayız" diye konuştu.

"81 ilde tüm cadde, sokak ve ana yollar izlenecek. Yüz ve araç tanıma özellikleri bulunacak" diye konuştu.

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, ASELSAN ile birlikte 81 ilde MOBESE sisteminin yenileneceği proje üzerinde çalıştıklarını ifade ederek "Ülke güvenliği ve siber güvenlik alanında yeni teknolojiler olarak adlandırabileceğimiz, çeşitli video analitik veya büyük veri analizlerini kullanarak, yüz tanıma araç tanıma gibi yeni teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Önümüzde en önemli projelerden bir tanesi bütün şehirlerin izlendiği MOBESE sisteminin yenilenmesi söz konusu. ASELSAN ile birlikte tüm Türkiye'de bulunan 81 ildeki tüm cadde ve sokak ve ana yolların video ve kameralarla izlenmesiyle ilgili bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu proje içinde yüz ve araç tanıma özellikleri de söz konusu olacak. Bunun gibi yine boru hatları güvenliği konusunda çalışmalarımız var. Enerji sistemleri güvenliği, kritik alanların güvenliği ile ilgili çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini kullandı.

Gerek askeri alanda gerek sivil alanda bütün eğitim simülatörlerinin HAVELSAN tarafından gerçekleştirildiğini belirten Atalay, "Sadece Türkiye için yapmıyoruz. Geçtiğimiz ay Katar için geliştirdiğimiz simülatörü teslim ettik. Daha öncede Güney Kore'ye satmıştık. HAVELSAN sadece Türkiye için değil dünya üzerinde 12 ülkede faaliyet gösteriyor. Geliştirme aşamasında olan Airbus simülatörü üretiyoruz. Bu simülatörlerimizle Avrupa Uzay Havacılık Ajansı'nın 'D' seviyesi diye tabir edilen en yüksek seviyede sertifikalandırılmış simülatörleri üretiyoruz. Bizim ürettiğimiz uçak simülatörleriyle bir pilotun kazanacağı puanla gerçek uçakla uçmakla kazanacağı puanla eşdeğer puandır" şeklinde konuştu.

Atalay, 16 Nisan'da yapılacak olan referandumda oluşturdukları seçim sisteminin kullanılacağını kaydederek "Oluşturduğumuz seçim sisteminin üzerinde 12 seçim geçti. Çok şükür bugüne kadar en ufak bir zaafiyet söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

(GÖK-ÖS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Süleyman Baykal Türkiye Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title