Haberler

Halk Eğitim Merkezi Kilise Oluyor

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan, Aya Nikola Ortodoks Kilisesi, belediye meclisinin aldığı kararla kültür turizmine kazandırılmak için restore edilerek yeniden kilise yapılacak.

Bodrum İlçesi Çarşı Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Barış Meydanı'nda Ortodoks Cemaati tarafından 1780 yılında yapılan ve 185 yıl boyunca ibadethane olarak kullanılan Aya Nikola Kilisesi, 1965 yılında dönemin Belediye Başkanı Derviş Görgün tarafından Köyişleri Bakanlığı'na 10 bin liraya satıldı.

KilisE'DEN DEPO YAPMIŞLAR

Satışın ardından aynı yıl kısmen yıkılan kilise, üzeri sıvanarak depoya çevrildi. 3 yıl depo olarak kullanılan kilise, 1968- 1970 yılları arasında da sinema olarak hizmet verdikten sonra Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devredilerek Halk Eğitim Merkezi dönüştürüldü.

TEKRAR ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK

41 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak Halk Eğitim Merkezi olarak hizmet veren yapı, Bodrum Belediye Meclisi tarafından geçen Cuma alınan kararla restore edilerek eski haline getirilip tekrar kilise olarak kullanılacak. Bodrum Belediye Meclisi üyelerinin tamamının oyuyla, Milli Eğitim Bakanlığı'na ait binanın belediyeye ait bir araziyle takas edilmesi kararlaştırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat edeceklerini belirten DP'li Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Bodrum 5 bin yıllık tarihinde çeşitli medeniyetleri içerisinde barındırmış, tarih, kültür ve hoşgörü kentidir. Kiliseyi eski haline getirip yılın 12 ayı kültür turizmi yapmak için önemli bir adım atıyoruz" dedi.

Osmanlı padişahları 1. Abdülhamit, 3. Sultan Selim ve Abdülmecit'in de zamanında onarımı için ferman verdikleri tarihi kilisenin ilk haline dönüştürülmesi için en önemli ve ciddi adımı attıklarını belirten Başkan Kocadon, "Meclisimiz, Halk Eğitim Merkezi'nin binası için Yokuşbaşı Mahallesi'nde Milli Eğitim Bakanlığı'na takas yoluyla yeni bir arsa veya bina verme kararı aldı. Daha önce de Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay ile görüşmüş bu konuyla ilgili olumlu mesajlarını almıştık. Önceki belediye başkanlarımız zaten yapılan imar planlarında yeri kilise olarak işleyerek bu yönde ilk kararı almışlardı. Bodrum'da birçok sivil toplum örgütü ve halkta kilisenin aslına özgün inşaasının doğru olacağı görüşünü benimsediğini açıklamıştı. Bu nedenle belediye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na resmen müracaat ederek restorasyon için gerekli izinlerin verilmesini isteyeceğiz" diye konuştu.

BODRUMLULAR İSTEDİ

Bodrum'da daha önce yapılan çeşitli anketlere katılanların birçoğunun binanın eski hale getirilmesini istediğini belirten Bodrum Çarşı Esnafı Derneği Başkanı ve CHP İlçe Örgütü Üyesi Duran Öztürk, Başkan Kocadon'a teşekkür ederek, "Daha önce yaptığımız görüşmelerde İstanköy Belediyesi binanın eski haline getirilmesi için gerekli maddi katkıda bulunmaya söz vermişti. Kilisenin eski haline getirilmesinin ilçemiz için önemli bir tanıtım atağı olacağına inanıyoruz. Çarşı merkezine ciddi anlamda ekonomik canlılık getirecektir" dedi. - Muğla / Bodrum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title