Haberler

Zekât kimlere farzdır? Geçerli olmasının şartları nelerdir?

Güncelleme:

Zekat, İslam'ın beş temel şartından biri olan ve Müslümanların mallarının belirli bir kısmını ihtiyaç sahiplerine vermeleri gereken dini bir yükümlülüktür. Maddi durumu belirli bir seviyenin üzerinde olan her Müslümana farzdır. Zekatın farz olması için mal varlığının, nisap miktarı denilen belirli bir eşiğin üzerinde olması gerekir. Peki zekatın geçerli olmasının şartları nelerdir?

Zekat, Allah'a olan bağlılığın ve itaatin bir göstergesidir. Müslümanlar, zekat vererek Allah'ın emirlerine uymuş olurlar. Bu ibadet, malı temizler ve bereketlendirir. Kur'an-ı Kerim'de, "Onların mallarından sadaka (zekat) al ki, onunla kendilerini temizleyip arındırasın..." (Tevbe, 9:103) buyrulmaktadır. İşte zekat kimlere farzdır sorusununyanıtı…

ZEKAT KİMLERE FARZDIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre zekat, belirli şartları taşıyan Müslümanlara farzdır. İşte zekatın farz olduğu kişiler ve bu kişilerin taşıması gereken şartlar:

  • Zekat, yalnızca Müslümanlara farzdır. Müslüman olmayanların zekat vermesi gerekmemektedir.
  • Zekat, hür olan ve ergenlik çağına ulaşmış Müslümanlara farzdır. Çocuklar ve akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler zekatla mükellef değildir.
  • Zekatın farz olabilmesi için kişinin sahip olduğu mal ve paranın, temel ihtiyaçlarının ve borçlarının dışında, belirli bir miktarın üzerinde olması gerekir. Bu miktara nisap denir ve altın veya gümüş üzerinden hesaplanır. Günümüzde bu miktar, yaklaşık 85 gram altına veya bu değere eşdeğer mal varlığına sahip olmak olarak belirlenmiştir.
  • Zekat, nisap miktarına ulaşan mal varlığına sahip olduktan sonra, üzerinden tam bir hicri yıl (354 gün) geçmesi durumunda farz olur. Bu süreye "havelânü'l-havl" denir.
  • Zekat verecek kişinin, temel ihtiyaçlarının ve borçlarının dışında nisap miktarına sahip olması gerekmektedir. Borçlar ve temel ihtiyaçlar düşüldükten sonra nisap miktarı kadar malı veya parası olan kişi zekatla yükümlüdür.

Bu şartları taşıyan her Müslüman, mal varlığının %2,5'ini (kırkta birini) zekat olarak vermekle yükümlüdür. Zekat, ihtiyaç sahiplerine dağıtılarak toplumsal denge ve adaletin sağlanmasına katkıda bulunur.

Zekât kimlere farzdır? Geçerli olmasının şartları nelerdir?

ZEKATIN GEÇERLİ OLMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, zekatın geçerli olması için belirli şartlar ve koşullar bulunmaktadır. İşte zekatın geçerli olması için gerekli olan ana şartlar:

  • Zekatın farz olabilmesi için, kişinin sahip olduğu mal ve paranın nisap miktarını aşması gerekir. Nisap miktarı, belirli bir eşiğin üzerindeki mal varlığını ifade eder.
  • Zekatın farz olabilmesi için, mal varlığının nisap miktarına ulaştığı tarihten itibaren bir hicri yıl (354 gün) geçmesi gerekir. Bu süreye "havelânü'l-havl" denir.
  • Zekatın verilecek mal veya paranın temiz ve helal olması gerekir. Haram yollarla elde edilen veya kirli bir geçmişi olan malların zekat olarak verilmesi caiz değildir.
  • Zekatın verilecek kişilerin (fakirler, muhtaçlar, yolcular, borçlular vb.) belirlenmesi ve zekatın doğru kişilere verilmesi önemlidir. Zekat, Kur'an'da belirtilen sekiz fakir ve muhtaç sınıfa verilir.
  • Zekatın, ihtiyaç sahiplerine doğru bir şekilde dağıtılması ve adaletli bir biçimde kullanılması gerekir. Zekatı toplayan ve dağıtan kuruluşlar bu konuda dikkatli olmalı ve zekatın amacına uygun kullanılmasını sağlamalıdır.

Söz konusu şartlar, zekatın geçerli olması için önemlidir ve doğru bir şekilde yerine getirilmesini sağlar. Zekat veren kişilerin bu şartlara uygun hareket etmeleri önemlidir.

Zekât kimlere farzdır? Geçerli olmasının şartları nelerdir?

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Gündem Eğitim Yaşam Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Netanyahu'yu evinde ağırlayan Trump: Başkan seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar

Netanyahu'yu evinde ağırlayan Trump: Başkan seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title