Haberler

Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl uygulanır?

Güncelleme:

Heimlich manevrası, boğulma riski olan kişilere uygulanan bir ilk yardım yöntemidir. Boğazına bir şey kaçan ve nefes almakta zorlanan bir kişiye uygulanır. Manevra, kişinin arkasından sarılarak karın bölgesine hızlı ve sert bir şekilde basınç uygulanması şeklinde gerçekleştirilir. Bu basınç, boğazı tıkayan cismin dışarı atılmasını sağlar.

Heimlich manevrası, solunum yolunun tıkanması durumunda (yani bir kişinin boğulması durumunda) uygulanacak bir ilk yardım tekniğidir. Peki, Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl uygulanır?

HEIMLICH MANEVRASI NEDİR?

Heimlich manevrası solunum yolunun tıkanması anlamına gelir. Bu manevra, boğazda takılı kalmış olan bir nesneyi dışarı çıkarmak amacıyla karın bölgesine baskı yaparak diyaframın hızla yukarı doğru hareket etmesini sağlar. Bu bağlamda, bireyin hava yolunun açılmasına yardımcı olur.


Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl uygulanır?

HEIMLICH MANEVRASI NASIL UYGULANIR?

Boğulan Kişi Bilinçliyse:

Pozisyon Alın: Boğulan kişinin arkasında durun ve kollarınızı onun beline dolayın.

Hazırlık: Bir elinizi yumruk yapın ve yumruğunuzu boğulan kişinin göbek deliği ile göğüs kemiği arasındaki bölgeye, başparmak içe gelecek şekilde yerleştirin.

Baskı Uygulayın: Diğer elinizi yumruğunuzun üzerine koyun ve hızlıca yukarı doğru baskı uygulayın. Bu hareketi karın bölgesine doğru hızlı ve kuvvetli itme şeklinde yapın.

Tekrar Edin: Nesne çıkana kadar bu hareketi birkaç kez tekrarlayın. Nesne çıkmazsa ve kişi bilinç kaybı yaşarsa, acil yardım ekiplerini arayın ve CPR (kalp masajı ve suni solunum) uygulamaya hazırlıklı olun.

Boğulan Kişi Bilinçsizse:

Yere Yatırın: Kişiyi dikkatlice yere yatırın ve başını yana çevirin.

Ağız Kontrolü: Nesne görünebilir durumda ise, parmaklarınızla dikkatlice çıkarın. Ancak, nesneyi göremiyorsanız parmaklarınızı kullanarak körlemesine çıkarmaya çalışmayın.

CPR Uygulayın: CPR eğitiminiz varsa hemen CPR uygulamaya başlayın. 30 kalp masajı ve ardından 2 suni solunum yapın. Her 30 kalp masajından sonra ağızda nesne olup olmadığını kontrol edin.

Yardım Çağırın: Acil sağlık hizmetlerini (112) arayın veya arattırın.

Kendi Kendinize Heimlich Manevrası Uygulamak:

Yumruk Yapın: Bir elinizi yumruk yapın ve yumruğunuzu göbek deliğinizin biraz üstüne yerleştirin.

Diğer Elinizi Koyun: Diğer elinizi yumruğunuzun üzerine koyun.

Baskı Uygulayın: Hızlı bir şekilde yukarı ve içeri doğru kendinize baskı yapın. Alternatif olarak, bir sandalyenin sırtına veya sert bir yüzeye karnınızı dayayıp hızlıca itebilirsiniz.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Eğitim Sağlık Yaşam Haberler

Netanyahu'yu evinde ağırlayan Trump: Başkan seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar

Netanyahu'yu evinde ağırlayan Trump: Başkan seçilmezsem 3. Dünya Savaşı çıkar

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Herkes pijamaya benzetti! Vakko'nun olimpiyata giden sporcularımız için tasarladığı kıyafete tepkiler çığ gibi

Herkes pijamaya benzetti! Vakko'nun olimpiyata giden sporcularımız için tasarladığı kıyafete tepkiler çığ gibi

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title