Haberler

Gündüz, "Kudüs, Özelde Türklerin Meselesidir"

Güncelleme:

Osmangazi Belediyesi'nin düzenlediği 'Kudüs' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Gazeteci-Yazar Süleyman Gündüz, Kudüs'ün tarihine ve bugününe ilişkin görsel bir sunum yaptı.

Programda, Kudüs işgalinin ve yaşanan dramın 100. yılına dikkat çekilirken, insanlık tarihi için önemli bir şehir olduğu vurgusu yapıldı. Konferansta Gündüz, dinleyenleri adeta tarihi bir serüvene götürerek süreçleri ve olayları an be an yaşattı.

Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Başkan Dündar, "Gündüz, Kudüs'te Mücadele Adamı"

Konferans öncesi bir konuşma yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, " Süleyman Gündüz, esasında diş hekimi. Ancak, diş hekimliği dışında Bosna'da savaşçı, Kudüs'te farklı bir mücadele adamı. Tüm dünyayla ilgili biri. Hiçbir şey yapamıyorsa, ilginç şeylerin fotoğrafını çeker, bu anlamda sanatsal yönü de var. Hakikaten yapmış olduğu faaliyetleri, anlatışıyla, her şeyiyle iz bırakan, dinleyen kişilerde keyif bırakan iyi bir hatip. 5 yıl birlikte milletvekilliği yaptık. Güzel hatıralarımız var. İnşallah sohbetinden sizler de istifade edeceksiniz" dedi.

Gündüz, "Kudüs, Gökyüzünde İnşa Edilip Yeryüzüne İndirilen Şehirdir"

Konferansın başında özellikle Kudüs'ün son derece ciddiye alınması gereken bir şehir olduğunun altını çizen Gazeteci-Yazar Süleyman Gündüz, "Kudüs'ü konuşurken bir tanrı şehrini konuşmuş olacağız. İki dağın arasında tanrıya ait olan bir yerdir Kudüs. Bütün insanlığa ait bir şehir. Kutsal barışın ve kutsal savaşın şehrini konuşmuş olacağız. Kudüs, asla hafife alınmaz. Çünkü o gökyüzünde inşa edilip yeryüzüne indirilen bir şehirdir. Yeryüzünde çok tanrılı şehir panteonunu yerle bir etmiş isyancı bir şehirdir. Ama Kudüs'ün bir diğer adı da 'Yeruşalim' yani Darüsselam'dır. Yani barış ve esenlik yurdudur. Bütün mesele, Kudüs hangi anlayışla yönetiliyorsa Kudüs o anlayışa yönelik hareket eder. Ama eğer Kudüs'ü tanrı tanımaz ve tanrıya birçok ortak koşmuş olan insanlar tarafından yönetiliyorsa, Kudüs, isyancı bir şehre dönüşür. Yeryüzünde çok tanrılı din anlayışına asla boyun eğmemiş olan tek şehir, Kudüs'tür. Musevi kaynaklarına göre bu şehir, insanlığın yeryüzü serüveninin başladığı yerdir" diye konuştu.

Gündüz, "Kudüs'ü Peygamberler İnşa Etmişlerdir"

Gündüz, Kudüs'ün aynı zamanda Müslümanların ilk kıblesi olduğunu söylerken, "Kudüs sokaklarının neresinde dolaşırsanız dolaşın mutlaka bir peygamberin ayak izine rastlarsınız. Kudüs'te hangi mabedin kapısını açarsanız açın bir peygamberin sözüne rastlarsınız. Kudüs, seküler bir şehir değil, kutsal bir şehirdir ve dolayısıyla Kudüs'ü konuşursak ilahi metinler üzerinden konuşmak gerekiyor. Ama Kudüs bir kadının şehridir aynı zamanda. Onu en ayrıcalıklı kılan belki de budur. Çünkü Hz. Meryem'in şehridir Kudüs. Kudüs'e gittiğiniz zaman o peygamberlerin getirdiği mesajlar, o mabetlerde hala konuşulur" dedi.

Gündüz, "Kudüs, Sınav Şehridir"

Sunumda, Kudüs'ün tarihte 2 kere yerle bir edilen şehir olduğunu anlatan Gündüz, "Kudüs, zulüm ile adalet arasında giden bir saat sarkacı gibidir. Adaletle yönetildiği dönemlerde, barış ve esenlik şehri olmuştur. Zulümle yönetildiği dönemlerde ise Allah bir kavmi gönderiyor ve yerle bir ediyor. 2 kez bu şekilde yerle bir edilmiştir. Bu anlamda Kudüs, bütün insanlığın sınav şehridir. Mirac hadisesiyle Müslümanların inancını denetleyen sınav şehridir. Geçmiş peygamber için de bir sınav şehri olmuştur. Bu şehir barış ve esenlik dönemini sadece Müslümanların elinde olduğu dönemde yaşamıştır. Hristiyan anlayış hakim olunca Yahudi ve Müslümanları sürmüştür. Yahudiler geldiğinde Hristiyan ve Müslümanları sürmüştür. Ancak Müslümanlar geldiğinde sadece diğer dinlere de müsaade edilmiştir. Hz. Ömer Kudüs'ü fethettiği zaman Yahudi ve Hristiyanları emniyet ve güven altına almıştır. Bugün de insanlığın aslında çokça ihtiyaç hissettiği anlayış tam olarak budur" diye belirtti.

"Kudüs'te Esenliği, Sadece Müslümanlar Sağlayabilir"

Bütün inançların Kudüs'te özgürce yaşayabilmesi ve özgürce ibadetlerin yerine getirebilmesini dile getiren Gündüz, "Kudüs herkesin şehridir. Ama bugün bunu göremiyoruz. Bugün İslam coğrafyasında savaş ve kaoslar var. Kaldı ki sadece İslam dünyasında değil, batı dünyasında da kaos var. Bu yıl Kudüs'ün işgalinin 100. yılı oldu. Şüphesiz Kudüs meselesi, Müslümanların meselesidir. Ama özelde Türklerin meselesidir. Çünkü Selahattin Eyyubi'den miras aldığımız Kudüs'ü İngilizlere biz teslim ettik. Geri almak da bu milletin meselesidir. Geri alıp kendi tahtımızı kurmak değil, geri alıp inanan herkesin özgürce ibadetini yapabildiği bir yer olması için. Bunu sadece Müslümanlar sağlayabilir. Bugün Müslümanlar barışı yeniden inşa etmelidirler. Üzülerek söylüyorum ki, Müslümanlar son 2 yüzyıldır dünyada oluşmuş olan paradigmalara karşı hiçbir şey söylememiştir. Artık bir şey söylemeleri gerekiyor. Barışın, esenliğin, özgürlüğün, eşitliğin, adaletin ve merhametin dilini konuşmaları gerekiyor" dedi.

Programın sonunda Gazeteci Yazar Süleyman Gündüz, 'Tanrı Şehri Kudüs' adlı kitabını Başkan Mustafa Dündar'a hediye ederken, Başkan Dündar ise Gündüz'e filografi yapımı çerçeveli Türk Bayrağı hediye etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Süleyman Gündüz Mustafa Dündar Osmangazi Kudüs Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title