Haberler

Yalova Çayan Birben Davasına Devam Edildi

Çayan Birben davasına devam edildi Yalova'da kavgayı ayırmaya çalışırken polisin sıktığı biber gazı yüzünden hayatını kaybettiği iddia edilen Çayan Birben (31) davasına bugün Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Çayan Birben davasına devam edildi

Yalova'da kavgayı ayırmaya çalışırken polisin sıktığı biber gazı yüzünden hayatını kaybettiği iddia edilen Çayan Birben (31) davasına bugün Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Mahkeme heyeti, Adli Tıp Kurumu 5'inci Adli Tıp İhtisas Kurulu'nca hazırlanan raporda, biber gazının ölüme neden olabileceğinin belirtildiğini açıkladı. Mahkeme heyeti ayrıca ölen Çayan Birben'in baygınlık geçirdiği internet kafenin hard diskinin kendilerine gönderilmesi için gönderdikleri yazıya, "Hard diske ulaşılamadı" yanıtının verildiğini belirtti.

Yalova'da, 2012 yılının Mayıs ayında meydana gelen olayda, çıkan kavgayı ayırmaya çalışan polislerin sıktığı biber gazı yüzünden rahatsızlanıp kaldırıldığı hastanede üç gün sonra yaşamını yitiren Çayan Birben davası ile ilgili yargılamaya bugün devam edildi. Duruşmaya, haklarında 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan dava açılan tutuksuz sanık polislerden Tekin Ceyhan, Ercüment Küçükakça ve Serhat Ayhan Yeni katılmazken, İbrahim Baltacı ise hazır bulundu. Duruşmada ayrıca, sanık avukatları ile öldürülen Çayan Birben'in kardeşi Özge Birben Yazıcı ile ailesinin avukatları da yerlerini aldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Metin Uğur, standart biber gazı spreylerinin içeriğinde nelerin bulunduğunu, ölüme neden olup olmayacağı yönündeki bilgilere, Adli Tıp Kurumu 5'inci Adli Tıp İhtisas Kurulu'nca yanıt geldiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Uğur, raporun sonuç bölümünde yer verilen görüşleri ise, "Capsaicin'in 'oleoresin capsicum' adı verilen bir tür biber ekstresi olduğu, irritan etkisi nedeniyle kargaşa kontrol ajanı olarak emniyet güçleri tarafından sprey olarak kullanıldığı, spreyin üzerine sıkıldıkları kişilerde deri ve mukozalarında tahrişe, gözde tahriş, yanma ve yaşarmaya, laringospazma, baş ağrısına ve kusmaya neden olabileceği, bu bulguların astım, kardiyovasküler sistem hastalığı gibi durumlarda özellikle kapalı ve yakın mesafelerden maruz kalındığı durumlarda daha belirgin olabileceği, sorulduğu üzere kişinin kendisinde mevcut olan hastalığın mahiyet ve derecesine göre hayati tehlikeye neden olabileceği oy birliği ile mütalaa olunur" diyerek okudu.

İNTERNET KAFEDEKİ HARD DİSK BULUNAMADI

Mahkeme, Çayan Birben'in baygınlık geçirdiği internet kafenin hard diskine ulaşılması için yazılan yazının ardından, hard diske ulaşılamadığını içeren mahkemeye ulaşan yanıtın okunması ile devam etti.

Sanıklardan İbrahim Baltacı'nın yöneltilen suçlamayı kabul etmediği duruşmada söz alan tüm sanıkların avukatı Ali Çelik, Adli Tıp Kurumu raporlarında biber gazının yakın, yoğun ve kapalı alanda sıkılması halinde bu etkiyi göstereceğinin belirtildiğini kaydederek, "Müvekkillerim ile ölen kişi arasında olay öncesi hiç bir husumet olmamıştır. O gün olay yerine yapılan anons üzerine gitmişlerdir. Aniden gelişen kavga ortamında, taraflardan birinin elinde, 'Silah' sayılan çelik bulunuyordu. Arkadaşlar olaya müdahale etmek durumunda kalmışlardır. Yetkileri kapsamında ise çok düşük miktarda sprey kullanmışlardır. Yapılan anons üzerine olay yerine giden arkadaşlarımızın, ölen kişi ile hiç bir husumetleri bulunmamaktadır. Ayrıca olay açık alanda gerçekleşmiştir. Spreyin ise kapalı alanda etkili olacağı belirtiliyor" dedi.

Çayan Birben'in ailesinin avukatlarından Sabri Kuşkonmaz ise raporda biber gazının, kapalı alanda yoğun ve yakın mesafede etkili olduğunu hatırlatıp, "Bu gerçek, kavgayı ayırmak isteyen Çayan'ın olay anında uzakta olmadığı gerçeğini ortaya koyuyor. Bu husus telsiz konuşmalarında da geçmiştir. Adli Tıp Kurumu ve Yalova ATK hayati tehlike saptamasında bulunmuştur. Polisin olay sırasında kullanmış olduğu silahın kanuna nizama uygun olup olmadığına bakmak gerekir. Yakın mesafeden biber gazı kullanımı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin sayısız kararlarında mahkum edilmiştir. Bu raporlardan sonra öldürmenin polislerin eliyle kasten olduğu hususu açıkça ortaya çıkmıştır. Sanıkların tutuklanmalarını talep ediyoruz" şeklinde konuştu. Mahkeme heyeti karar aşamasına gelen duruşmayı ertelerken, sanıkların tutuklanma talebini kabul etmedi.

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA

Mahkemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Birben ailesinin avukatı Sabri Kuşkonmaz, Adli Tıp Kurumu raporunun, Çayan Birben'in, sıkılan biber gazından öldüğünü açık ve net olarak ortaya koyduğunu öne sürerek, "Bu aşamada dosya mütalaa için iddia makamına verildi. Savcının mütalaasından sonra, her ne kadar öldürülen Çayan Birben'in ne de başka birisinin geri gelmeyeceğinden eminiz. Önemli olan, bundan sonraki cinayetlerin önüne geçmesi, bundan sonraki polis cinayetlerinin olmaması açısından caydırıcı bir sonuçla sonuçlanmasını ümit ediyoruz" dedi.

Birben'in kardeşi Özge Birben Yazıcı da, bugünkü yargılamadan sonra, biraz umutlandıklarını açıkladı.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

YALOVA, (DHA) -

===========================

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adli Tıp Kurumu Metin Uğur Ceyhan Yalova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler? Halal All Day / Haram All Night akımı nedir, (TİKTOK) Halal All Day ne demek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title