Haberler

Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler

Adem Kadam - Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı, Suriye'den gelen sığınmacıların halka rahatsızlık verdiği iddialarına ilişkin, "Herhangi bir sorun yok."

Adem Kadam - Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı, Suriye'den gelen sığınmacıların halka rahatsızlık verdiği iddialarına ilişkin, "Herhangi bir sorun yok. Şuna inanın. Yayladağı'nın florasını, yapısını hiçbir zaman bozmadılar. Onlarla uyum içinde çalıştık şu ana kadar" dedi.

Yayladağı, Suriye'de yaşanan iç çatışmaların ardından Suriyeli vatandaşların Türkiye'ye sığındıkları ilk ilçe olmuştu. İlçedeki iki kampta yaklaşık 6 bin 500 Suriye vatandaşı kalıyor.

Şehir merkezinde de bin kadar Suriye'nin yaşadığı ifade ediliyor.

Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı, halkın sığınmacılardan rahatsız olduğu iddialarına değinerek şunları söyledi:

"Yayladığı'nda böyle bir durum sözkonusu değil. Medyadan duyduğum kadarıyla, işte 'esnaftan alışveriş yapıp paralarını vermedi' diyorlar. Böyle bir şey olmadı. Hatta ilçemiz ekonomisine de katkıları oldu. Bana esnaftan buna benzer bir serzenişte bulunan olmadı.

Biz onlarla uyum içerisinde hareket ediyoruz. Bizde bir atasözü var. Komşu komşunun külüne muhtaç. Biz onlara Türk misafirperverliğini gösteriyoruz. Onlarla aramızda bir problem, bir sorun yok. Şuna inanın. Yayladağı'nın florasını, yapısını hiçbir zaman bozmadılar. Onlarla uyum içinde çalıştık şu ana değin."

-Yayladağı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tuncer-

30 yıllık esnaf olan Yayladağı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Tuncer, esnafın Suriyeli vatandaşlarla geldikleri günden bu yana bir sıkıntısının olmadığını söyledi.

Tuncer, "Alacak verecek yüzünden bize bir şikayet gelmedi, bize olumsuz bir şey yansımadı. Hatta Yayladağı esnafı olarak Suriyeli vatandaşlar Türkiye'de olacaklarsa misafir olarak burada kalmalarını yetkililerden istedik" dedi.

-Yayladağı Ziraat Odası Başkanı Ballı-

Vatandaşlarla sürekli irtibat halinde olduklarını belirten Yayladağı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Ballı, şunları kaydetti:

"Şu anda somut bir olay olmadı. Olacağını da hiç zannetmiyorum. Bunlar bir dedikodudan ibaret diye düşünüyorum. Bu iddiaları insanların eline geçen bir koz olarak düşünüyorum. Ülkemizi karıştırmak isteyenler için bir fırsat olarak düşünüyorum.

Şu anda duyduğumuz bir şey de yok, gördüğümüz bir şey de yok, olan bir olay da yok. Geçmiş yıllarda Türk-Kürt, Sünni-Alevi çatışması yaratmak isteyenlerin ellerine şu anda bir fırsat geçti. Bizim temennimiz, bir an önce Suriye'de durum düzelsin, insanlar tekrar evlerine dönsün. Ben Yayladağı Ziraat Odası Başkanı olarak bu tür dedikoduların tamamen yalan olduğunu düşünüyorum ve bu dedikoduları çıkartanları da kınıyorum.

-Şoförler Odası Başkanı Bahadır-

Şoförler Odası Başkanı Vedat Bahadır da bir olumsuzluğa tanık olmadığını dile getirerek, "Ben böyle bir şey kesinlikle duymadım. Suriye'den gelenler, esnafa yararlı. Bu insanların çarşıya, esnafa faydaları var. Sığınmacılar, Yayladağı ekonomisine hareket kazandırdı" diye konuştu.

-"Biz Yayladağı'nda misafir etmekten memnunuz"-

Baba mesleğini sürdüren esnaf Bilal Ağırtaş, Suriyeli vatandaşlarla bugüne kadar bir sıkıntı yaşamadığını ifade etti.

Ağırtaş, şöyle konuştu:

"Biz barış olsun, huzur olsun, herkes ülkesine dönsün istiyoruz. Suriyeliler yaklaşık 16 aydır çadırda konaklıyorlar. Psikolojileri tabii ki sıkıntılı olabilir, bozulabilir. Ufak tefek tartışma olabilir, ama biz Yayladağı'nda misafir etmekten memnununuz."

Kuaförlük yapan Sedat Genç, kendisinin esnaf olarak bu konuda hiçbir rahatsızlık duymadığını söyledi.

Çay ocağı işleten Osman Keçeli, Türk çayına alışkın olmayan Suriyeli vatandaşların genellikle kahve içtiklerini ve hesaplarını ödediklerini ifade etti.

İnternet kafe işletmecisi Murat İnal, müşterilerinin çoğunun Suriye'li olduğunu ve olay çıkartma gibi bir durumun kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

Restoran işleten Mehmet Yolaşan da "Hesap ödememe gibi bir durumla karşılaşmadım. Hiçbir zorluk da çıkartmadılar. Beyefendi gibi yemeklerini yiyip gidiyorlar" diye konuştu.

Yayıncı: Ziver Büyüktaş - HATAY

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Dağıstanlı Yayladağı Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title