Haberler

'Türkiye Doğu Cephesinin Kontrolünü Ele Alıyor'

Newsweek Dergisi, Türkiye'nin Suriye ve İran ile Bağlarını Güçlendirdiğine Dikkat Çekerken 'Türkiye ABD ve Avrupa ile Bağlarını Basit Bir Nedenle Riske Atıyor: Gözleri Doğu Cephede' İfadesini Kullandı

-Newsweek dergisi, Türkiye'nin Suriye ve İran ile bağlarını güçlendirdiğine dikkat çekerken "Türkiye, ABD ve Avrupa ile bağlarını basit bir nedenle riske atıyor: gözleri doğu cephede" ifadesini kullandı. Washington'un Kandil'i temizleme sözünü yerine getirmediğini kaydeden dergi, "Türkiye, nihayet doğu cephesinin kontrolünü ele alıyor gibi" diye yazdı.

NEW YORK(ANKA) – Türkiye'nin ABD ve Avrupa ile bağlarının zayıflarken İran ve Suriye ile yakınlaştığı öne sürüldü. Newsweek dergisi, Türkiye'nin Suriye ve İran ile gelişen ilişkilerine dikkat çekerken "Türkiye, ABD ve Avrupa ile bağlarını basit bir nedenle riske atıyor: gözleri doğu cephede" yorumunu yaptı. Washington'un Kandil'i temizleme sözünü yerine getirmediğini kaydeden dergi, "Türkiye, nihayet doğu cephesinin kontrolünü ele alıyor gibi" diye yazdı. Muhabirlerini Kandil'e gönderen Batı medya kuruluşları arasında yer alan Newsweek dergisi, son sayısında yayınlandığı "Batı ile ilgili değil" başlıklı haberinde Türkiye'nin PKK sorunu ve bu sorunun Türkiye'nin Batı ile ilişkileri nasıl etkilediğini de değerlendirdi.

Bu çerçevede Türkiye'nin Suriye ile bağlarını güçlendirdiğine dikkat çeken dergi, "Türkiye, ABD ve Avrupa ile bağlarını basit bir nedenle riske atıyor: gözleri doğu cephede" ifadesini kullandı.

-WASHİNGTON KANDİL'İ TEMİZLEME SÖZÜNÜ YERİNE GETİRMEDİ"

Newsweek, "Eğer Türkiye'nin istediği gerçekleşirse Kandil bir haydut memleketi olmaktan çıkacak. Washington, yıllardan beri Kandil'i temizlemeye söz veriyor ancak hiçbir şey yapmadığı için Ankara sorunu ele aldı" diye yazdı.

Sınır bölgesinde 100 bine yakın Türk askerinin yığıldığını, bombalarla yüklü Türk F-16'larının Irak'ın içine 50 kilometreye kadar uçtuklarını, özel dağ komandolarının Kuzey Irak içerisinde baskınlar düzenlediklerini öne süren dergi, "Türkiye nihayet doğu cephesinin kontrolünü ele alıyor gibi" görüşünü dile getirdi.

-"DÜZİNELERCE TÜRK ASKERİ ÖLÜRKEN 'SOYKIRIM' TASARIYI TARTIŞIYORLAR"

Türklerin gözünde ABD'nin sadece komşu Irak'ı istikrarsızlaştırmamakla kalmayıp Kandil'deki "Kürt gerillalarına karşı harekete geçmeyi reddederek yarattığı kargaşayı temizleyemediği"ni belirten dergi, şunları yazdı:

"Ve düzinelerce Türk askeri, Kürt asilerinin kurdukları pusularda ölürken ABD Kongresi, zamanını modern Türk tarihinin en tartışmalı olaylarından biri olan Osmanlı Ermenilerinin katledilmesini 'soykırım' olarak adlandıran bir tasarını tartışarak harcıyordu."

-DAVUTOĞLU: "TÜRKİYE BAŞKA SEÇENEKLERİ VAR"

Newsweek'e konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika baş danışmanı Ahmet Davutoğlu da, Türkiye'nin kendi seçimi ile Batıdan uzaklaşmayacağını vurgularken "Eğer Batılı ülkeler, aynı hataları yapmayı sürdürse Türkiye'nin başka seçenekleri var" uyarısını yaptı.

ABD'li dergi de "Batı ile sallanan ilişkiler dikkate alınırsa Ankara'nın doğuya bakmaya başlaması çok mantıklıdır" ifadesini kullandı.

Washington'un, "diktatörlerce yönetilen haydut" devletleri olarak gördüğü İran ve Suriye'nin, Türkler açısından asırlar birlikte iş yapılan uygarlıklar olan büyük bölgesel oyuncular olduğunu vurgulayan dergi, bunun örneği olarak Ankara'nın Suriye ile yakınlaşmasını gösterdi.

Dergi, AKP'nin önde gelenlerinin, bölgesel bağların oluşturulmasının partinin "ulusal stratejisinin parçası" olduğunu söylediklerine de dikkat çekti.

-SURİYELİ BÜYÜKELÇİ: "EN YAKIN MÜTTEFİKİMİZ İRAN DEĞİL, TÜRKİYE"

Newsweek, Türkiye'nin önümüzdeki günlerde Irak'a Komşu Ülkeler toplantısına evsahipliğini yapacağını da anımsattıktan sonra Beşar Esad'ın Türkiye ziyaretine dikkat çekti. Dergi, Suriye'nin Washington Büyükelçisinin iki hafta önce Washington'da ABD'de yaşayan Suriyeli ile bir toplantıda "gururla 'Bizim en yakın müttefikimiz İran değil, Türkiyedir" dediğine işaret etti.

Turkiye ile İran arasındaki artan işbirliğine de işaret ederken Türkiye'nin İran'a karşı düşmanca bir tutum almayı reddettiğini belirten dergi, Türk yetkililerine dayanarak Tehran'ın da, PKK'nın yan kuruluşu olan PJAK konusunda istihbarat bilgilerini aktararak, PKK ve PJAK mevzilerini bombalayarak "Kandil'deki Kürtlerle mücadelede" Türkiye'ye yardımcı olduğunu yazdı.

Newsweek, Türkiye'nin doğuya yönelişinin ülkenin "Batı'taki eski dostlar ile ilgili derin hayalkırıklığından kaynaklandığı"nı savundu. Türkiye'nin elidinin, AB üyeliğine yönelik reform programında çok yoğun bir çaba gösterdiğini ancak ABD'nin daha önce verdiği sözlerinden geri adım attığını belirten dergi, AB üyeliğine olumlu bakan Türklerin oranının 2004 ile 2006 arasında 19 puan gerileyerek yüzde 54'e indiğine dikkat çekti.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Aston Villa Olympiakos maçı CANLI izle! 2 Mayıs A.Villa Olympiakos maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Bedelli askerlik ne kadar olacak 2024? Dilber hangi kanalda? Dilber dizi nasıl izlenir? LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title