Haberler

Suriye'deki Kimyasal Silahların İmhası

Güncelleme:

ABD, Suriye'deki kimyasal silahların ülkeden çıkarılması için ortaklarıyla birlikte Suriye hükümetine baskıyı yoğunlaştıracaklarını belirtti.

ABD yönetimi, Suriye'deki kimyasal silahların ülkeden bir an önce çıkarılması için ortaklarıyla birlikte Suriye hükümetine baskıyı yoğunlaştıracaklarını belirtti.

Obama yönetimi, Suriye hükümetinin, BM Güvenlik Konseyi'nin 2118 sayılı kararı ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü İcra Konseyi kararlarının şart koştuğu şekilde kimyasal materyallerin tamamını Lazkiye Limanı'na ulaştırmamasının ardından Beşşar Esed yönetimine karşı baskıyı arttırdı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, "Biz Esed rejimi üzerindeki baskıyı artırmak için ortaklarımızla birlikte çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.

Esed rejiminin kimyasal silahları taşıyabilecek gücü bulunduğuna vurgu yapan Carney, "Suriye yükümlülüklerini yerine getirmek için hemen gerekli adımları atmalıdır" ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin "Suriye'nin kimyasal silahlarının tamamını taşımaması halinde bunun sonuçlarının ne olacağını" sorması üzerine Carney, şunları kaydetti:

"Onlar (Suriye) yerine getirmeleri gereken yükümlülüklere sahipler. Bunu gerçekleştireceklerine dair söz verdiler. Kısa bir süre önceye kadar elindeki kimyasal silahları bilgilendirmeyi reddeden bir rejim, şimdi sadece elindeki mevcut silahları bildireceğini taahhüt etmiyor aynı zamanda taşıyarak yok edilebileceklerini söylüyor. ABD ve ortakları burada Suriye'ye sözünü tutmasında ısrarcı olacak."

-"Tüm seçenekler masada duruyor"-

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da Suriye'nin verdiği taahhüdü yerine getirmemesi durumunda ne yapılacağını müttefikleriyle görüşeceklerini kaydetti.

Harf, günlük basın brifinginde "Esed rejiminin kimyasal silahlarını taşımasını geciktirmesi durumunda B planı var mı? sorusunun yöneltilmesi üzerine Suriye krizinde kendilerini bugün geldikleri noktaya "askeri güç kullanma" tehdidiyle desteklenen diplomasinin ulaştırdığını anlattı. Harf, "Bakan'ın (John Kerry) dediği gibi, burada bir ilerleme kaydetmeye devam ettiğimizden emin olmak için tüm seçenekler masada duruyor" diye konuştu. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Beşşar Esed Marie Harf Jay Carney Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title