Haberler

Somaliler Türkiye'ye Minnettar: 'Recep Tayyip Erdoğan Bize Sahip Çıktı?

Somalili kadınlar Londra'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Somali Büyükelçimiz Dr.Torun.'Korsanların kaçırdığı tek Türk gemisi kalmadı.Torun.'50 yataklı bir hastane Mogadişu'da açtık.

Somalili kadınlar Londra'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Somali Büyükelçimiz Dr. Cemalettin Kani Torun'a teşekkür plaketi verdi

Torun: 'Korsanların kaçırdığı tek Türk gemisi kalmadı. Kaçırılan 3 Türk vatandaşı da kısa bir süre önce serbest bırakıldı'

Torun: '50 yataklı bir hastane Mogadişu'da açtık. 6 ay sonra 3 hastane daha hazır olacak'

İngiltere'de yaşayan 300-400 bin Somalili, Londra'da politik toplantıların yapıldığı Friends House'da Somali Ulusal TV'sinin düzenlediği Türkiye- Somali Dostluk Günü'nde, tatil için Londra'da bulunan Somali Büyükelçimiz Dr Cemalettin Kani Torun'a minnet duygularını ifade ettiler. Konuşmaların ardından Somalili kadınlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Torun'a Somali için yaptıkları için iki teşekkür plaketi verdiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın posterleri ve Türk bayrakları ile donatılmış 500 kişilik salonu dolduran Somaliler arasında eski bakanlar, Türkiye-Somali şarkısını yapan şarkıcı Ahmed Naji, Türkiye'de okumuş öğrenciler ve Somali Büyükelçiliği'nde çalışmış emekli diplomatlar dikkat çekti.

1 Kasım'da Mogadişu'da büyükelçiliğimizi açıp göreve başlayan Büyükelçi Dr Cemalettin Kani Torun, açılış konuşmasında Türkiye'nin Somali'de sahada yaptığı işleri anlattı. Türk Halkının Somali halkıyla kalplerinin beraber attığını, beraber çalıştığını, bu zor günlerde Somali halkının yanında olduğunu belirten Torun, kültürel ve tarihi beraberliğimizin dostlukla devam edeceğini söyleyerek, 'Kardeşliği yapacağımız şeylerle daha da ileri götüreceğiz. Yaptığımız sadece insani yardım değil. Altyapıyı düzeltme dışında Somali'nin politik açıdan stabilizasyonuna çalışıyoruz' dedi.

DHA'ya konuşan büyükelçi Torun, 'Somali'de yerli olarak çalışan komşular hariç tek Büyükelçilik biziz 3 komşu devletin büyükelçiliği var ama dışardan gelen bir tek biz varız. Yemen, Cibuti, Sudan Büyükelçilikleri de var. Her gelen Batılı, Doğulu, BM mensubu bir kez bize uğruyor' dedi.

'Niye sizin bu toplantınızdan Türk basınının haberi olmadı" sorusunu Kani Torun 'Ben tatil için Londra'ya aile ziyaretine geldim. Önümüzdeki haftada Somali'ye dönüyorum. Buradaki Somaliler benle görüşmek istediler. Tek tek görüşmem mümkün olmadığı için bu toplantı önerilerini kabul ettim' yanıtını verdi.

Mogadişu'da şimdi güvenlik sorunun azaldığını söyleyen Torun şu noktalara değindi:

'Halkın yardımları, devletin kararlılığı Başbakanımızın ziyareti dönüm noktası oldu. Tüm Somaliller '20 yıldır Somali unutulmuştu. Somali'yi dünya gündemine Recep Tayyip Erdoğan soktu. Başbakanımızın ailesiyle, bakanlarıyla ve büyük bir heyetle Somali'ye gitmesi Somali'yi gündeme soktu. Mesele yardımlar değil. Kalp meselesi.Somaliler bunun farkında. EL Şebab örgütünün El Kaide ile ne kadar bağlantı kurduğunu bilmiyorum ama Mogadişu'daki saldırıları onlar yapıyor.'

Eskisi gibi Somali'ye ulaşım sorununun olmadığını söyleyen Torun, 'THY Somali'ye uçuyor. Londra'dan akşam uçağına binin sabah Mogadişu'dasınız. Eskisi gibi Somali'ye ulaşım sorunu kalmadı' dedi.

Torun şunları söyledi: 'Bana Londra'da Somalili kadınlar iki teşekkür plaketi verdi.Biri bana diğeri başbakanımıza. Mogadişu'da 50 yataklı bir hastane açtık. Şu anda 3 hastane inşaat halinde. 3 tanesi toplamı 400 yataklı. 6 ay sonra 450 yataklı, pırıl pırıl Türkiye standartlarında hastaneler olacak.Yardımlarımız tüm Somali'yi kapsıyor. Mogadişu dışında yerlerde de hastaneler açmayı planlıyoruz'

'Kaçırılan Türk gemileri hiç korsan limanlarında eksik olmazdı. Şimdi nasıl durum" sorumuza büyükelçi şu yanıtı verdi:

'Şu anda kaçırılmış Türk gemisi yok. Kaçırılan Türk vatandaşı da yok. Kaçırılan 3 vatandaşımız da kısa bir süre önce serbest bırakıldılar. Bizim gemimiz Giresun firkateyn Somali'de dolanıyor. Amiralle haberleşiyoruz'

30 kişilik grubuyla Türkiye- Somali dostluğu üzerine CD yapan şarkıcı Ahmed Naji Saad, elinde kanunu ile gecenin sürpriz sanatçısı oldu. Yemen'de yaşayan sanatçı Türkiye-Somali şarkısını okurken Büyükelçi Kani Torun'dan büyük alkış aldı.

Eski Somali Bakanlarından Prof. Abdirizak Osman Jurile, yaptığı konuşmada Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali'yi dünyanın gündemine getirdiğine dikkat çekerken Abdullah Gül ile Addis Ababa'da biraraya geldiklerini ve Gül ve Erdoğan'a hayranlığını dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Mogadişu Türkiye Somali Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title