Haberler

Solomon Adaları Başbakanı Çin'le imzaladıkları güvenlik anlaşmasını savundu

Güncelleme:

Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD'den aksi yönde gelen tepkilere rağmen Çin'le imzaladıkları güvenlik anlaşmasının bölgesel barışa zarar vermeyeceğini söyledi.

Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD'den aksi yönde gelen tepkilere rağmen Çin'le imzaladıkları güvenlik anlaşmasının bölgesel barışa zarar vermeyeceğini söyledi.

Solomon Adaları Parlamentosunda konuşan Başbakan Sogavare, Çin ile imzaladığı güvenlik iş birliği anlaşmasının bölgesel güvenliği baltalayacağı yönünde ülke içinden ve dışından gelen eleştirilere cevap verdi.

Çin ile tartışmalı güvenlik anlaşmasını imzaladığını doğrulayan Sogavare, bu anlaşmanın bölgesel güvenliği zayıflatmayacağından ve baltalamayacağından emin olduğunu dile getirdi.

Sogavare, anlaşmaya imza atmaktaki amacının; devletinin güvenlik bağlarını çeşitlendirmek, halkının "yaşam kalitesini iyileştirmek" ve "ülkenin karşı karşıya olduğu yumuşak ve sert güvenlik tehditlerine karşı tedbir amaçlı" olduğunu vurguladı.

Anlaşmanın Pasifik'teki barışı tehdit edeceği yönündeki tepkilere de cevap veren Sogavare, "Bütün komşularımızdan, dostlarımızdan ve ortaklarımızdan, kararın bölgemizin barış ve uyumunu olumsuz etkilemeyeceği veya baltalayamayacağı güvencesiyle Solomon Adaları'nın egemenlik haklarına saygı duymalarını istiyorum." dedi.

Anlaşma metninin halka açılması istendi

Başbakan'ın açıklamalarına cevap veren muhalefet lideri Matthew Wale, Sogavare'yi imzalanan anlaşmadaki gizli kısımlar olduğu iddialarını sona erdirmek için Pekin yönetimiyle imzalanan anlaşma metnini halka açmasını istedi.

Solomon Adaları Parlamenter ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Peter Kenilorea, dün yaptığı açıklamada, anlaşmanın şeffaf ve halka açık olması gerektiğini belirtmişti.

Başbakan Ardern: "Bu anlaşmaya gerek görmüyoruz"

İki ülke arasındaki anlaşmanın imzalanmasının kesinlik kazanmasının ardından daha önceki endişelerini tekrarlayan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, şunları kaydetti:

"Bu anlaşmaya gerek görmüyoruz. Pasifik'in askerileştirilmesi konusunda endişeliyiz ve Solomon Adaları'nın güvenlikleriyle ilgili herhangi bir endişeleri varsa bunu Pasifik'te çözmeleri için çağrı yapmaya devam ediyoruz."

Avustralya Savunma Bakanı, Çin'in Pasifik'teki varlığını genişletecek

Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton, ülke olarak gösterdikleri tepkilere rağmen Pekin yönetiminin Solomon Adaları ile güvenlik anlaşması imzalamasının ardından bölgedeki varlığını genişletmek için fırsatı kaçırmayacağını söyledi.

Sky News'e açıklamada bulunan Dutton, "Bu anlaşmayı imzaladıklarına göre Çinlilerin ellerinden gelen her şeyi yapmalarını bekleyebilirsiniz." dedi.

Çin ve ABD başkanları arasında 2015'te yapılan ve Şi Cinping'in yönetiminin Güney Çin Denizi'nde askeri üsler inşa etmeyeceğine dair güvence verdiğini belirten Dutton, "Başkan Xi, (eski ABD Başkanı) Barack Obama'nın gözünün içine baktı ve Güney Çin Denizi'ndeki oluşturulan 20 adanın askerileştirilmeyeceğini söyledi. Bugün askerileştirildiler." ifadelerini kullandı.

İki ülkenin anlaşmasına Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD tepki göstermişti

İki ülke arasında imzalanacağı açıklanan yeni güvenlik anlaşmasının taslağı olduğu iddia edilen belgenin, 24 Mart'ta kamuoyuna yansımasının ardından Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD anlaşmanın imzalanmaması için hareket geçmişti.

Solomon Adaları ve Pekin yönetimine, anlaşma konusunda endişeli olduklarını aktaran bu üç ülke, Başbakan Manasseh Sogavare'den anlaşmayı imzalamamasını istemişti.

Anlaşmanın taslak metni olduğu ileri sürülen belgeden yola çıkan Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD, Pekin'in savaş gemilerinin limanları kullanacağını ve adalarda donanma üssü kuracağını iddia ediyor.

Başbakan Sogavare, Çin ile imzalamaya hazırlandıkları yeni güvenlik anlaşmasının, "Çin veya hiçbir devletin ülkede askeri bir üs kurmasına imkan sağlamadığını" açıklamasına rağmen Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD anlaşmanın Pasifik'teki güvenliğe zarar vereceğini savunuyor.

Çin'in Solomon Adaları ile askeri iş birliğini de içeren güvenlik anlaşması imzalamasının ABD, İngiltere ve Avustralya arasında nükleer denizaltı teknolojisinin paylaşılmasını öngören AUKUS anlaşmasına karşı bölgede zemin kazanma çalışması olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Avustralya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title