Haberler

Rus Turiste Güvenlik ve Konfor Teminatı (4)

KİMYASAL KALINTI SORUNU YOKTürkiye-Rusya Medya Forumu'nda iş dünyasının temsilcileri de Rus medyasıyla biraraya geldi.

KİMYASAL KALINTI SORUNU YOK

Türkiye- Rusya Medya Forumu'nda iş dünyasının temsilcileri de Rus medyasıyla biraraya geldi. Forumun ikinci bölümünde Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün'ün de aralarında bulunduğu çeşitli sektörlerin temsilcileri konuştu.

Yaş meyve sebze sektörü olarak yaklaşık 25 yıldır Rusya'nın en büyük tedarikçisi olduğumuzu belirten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, 24 Kasım'a kadar ilişkilerimiz gayet güzel seyrederken, kısa bir mola verildiğini söyledi. Türkiye'de yaklaşık 15 yıldır tarım alanı ve üretimi için devrim niteliğinde bir takım yeni değişimler yapıldığını anlatan Kavak, şöyle konuştu:

"Artık Türkiye'de tarım yaş meyve sebze üretimi tamamen dünya standartlarında, insan, çevre ve hayvan sağlığına uyumlu yapılmaktadır. Üretimimizin sadece yüzde 7-8 ini ihraç ediyoruz. Geri kalanı kendi halkımız tüketiyor. Yurtdışındaki insanın sağlığını kendi insanımızın sağlığı kadar düşünüyor ve bütün dünya halklarının sağlığına saygı duyuyoruz. Rusya'ya 2011'den bu yana ihraç edilen yaş meyve sebze ürünlerinde kimyasal kalıntıya ilişkin bir bulgu almış değiliz ve bundan da büyük memnuniyet duyuyorum. Rusya ile Türkiye arasında karantina yada kimyasal kalıntı yönünde herhangi bir problem mevcut değildir."

UMUTLAR G-20'DEKİ GÖRÜŞMEDE

En kısa sürede Türk ürünlerine uygulanan kısıtlamanın kaldırılacağını umut ettiklerini belirten Ali Kavak, Çin'deki G-20 Zirvesi'nde iki ülke lideri Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşecek görüşmede de Türk ürünlerine uygulanan yasakların kaldırılacağına inandığını söyledi. Kavak, "Biz umut ediyoruz Rus sofralarında Türkiye'nin yaş meyve sebze ve narenciye ürünleri olacak. Tabi bunun kararını sayın Putin ve sizler vereceksiniz. Umut ediyorum G-20 zirvesinde unun kararı verilir ve sofralarınızda bolca Türk yaş meyve sebze ve narenciye ürünlerini görmüş olursunuz. Ürünlerimiz Uçakla Moskova'da iki saate, tırla ise en geç 48 saatte Rus halkının sofrasında oluyor. Yasakların kaldırılması her iki ülke halkının da menfaatlerine olacaktır."

RUS HALKI TÜRK MANDALİNASINI ÖZLEDİ

Rus halkının Türk mandalinası, Türk domatesi, Türk üzümü, Türk portakalını özlediğini kaydeden Kavak, "Basın mensuplarıyla yaptığımız toplantılarda Türk mandalinasını öve öve bitiremiyordunuz ve Türk ürünlerini büyük bir özlemle beklediğinizi düşünüyorum" dedi.

Kavak 12 Eylül'de Rusya'da yapılacak olan gıda fuarına da Türk yaş meyve sebze sektörünün katılacağını açıkladı.

YILDA 5 MİLYAR DOLARLIK İNŞAAT

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Türk inşaat sektörünün dünyaya açıldığı günden bu yana toplam 330 milyar dolarlık iş yapıldığını ve bunun 70 milyar dolara yakınını Rusya'nın oluşturduğunu kaydetti. Uçak olayı sonrasında ise yeni bir iş alınamadığını belirten Yenigün, Onun için 9 Ağustos'taki görüşme bizi çok sevindirdi. Bizim yıllık ciromuz 5 milyar dolar civarında. 2015'te dahil ama 2-3 yıldır devam eden Batı'nın yaptırımları ve petrol- doğalgaz fiyatlarının düşmesi ekonomiyi yavaşlattı ama bunlara rağmen 2015'de de 5 milyar dolar sözleşme imzaladık. Ama inanıyorum ki yine o rakamlara çıkacağız" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mithat Yenigün Ali Kavak Türkiye Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title