Haberler

Replika Otomobilde Talep Patlaması

Klasik otomobillerin replikasını yani taklidini üreten 23 yaşındaki Kıvanç Kaya, James Dean'in efsane otomobili Porsche'un ilk üretilen serisi 356'nın speedster modelinden 20'nin üzerinde sattı.

Antalya'da 2 bin metrekarelik garajda klasik otomobillerin replikasını yani taklidini üreten 23 yaşındaki Kıvanç Kaya, James Dean'in efsane otomobili Porsche'un ilk üretilen serisi 356'nın speedster modelinden 20'nin üzerinde sattı. Shelby Cobra, Morgan gibi klasik otomobillerin replikasını yapan Kaya, "Replika, klasik otomobilini bozmak istemeyenler için çok önemli bir üretim" dedi.

Kıvanç Kaya için herşey 18 yaşında aldığı 1975 model Ford marka klasik otomobille başladı. Kaya, klasik Amerikan otomobillerine olan ilgisinin biraz zorunluluktan kaynaklandığını söyledi. Piyasa satılan arabalara kendi deyimiyle 'kibar' davranmak zorunda olduğunu anlatan 23 yaşındaki Kaya, eğitimini 17 farklı okulda tamamlamak zorunda bırakan haylazlığının onu daha sağlam otomobillere yönlendirdiğini söyledi.

Bu arayışın sonucunda Ankara'da sadece vergi borçlarını ödemek karşılığında klasik bir otomobil aldığını belirten Retro Works'ün genç patronu Kaya, neredeyse hurda olan aracı arkadaşlarıyla birlikte, bir apartmanın altındaki garajda yenilediklerini anlattı. Antalya sokaklarına çıkan yenilenmiş Amerikan klasiği Ford kısa sürede ilgi odağı oldu. O otomobilin hayatını değiştirdiğini belirten Kıvanç Kaya, "Bir anda etrafımda 'Bana da otomobil yapalım' diyenler ortaya çıktı" dedi.

Kıvanç Kaya, siparişleri yerine getirmek önce sanayide bir yer tuttu. Fakat aşırı ilgiden iş yapamaz duruma gelince kent dışına taşınmaya karar verdi. Kaya, 2 bin 100 TL vergi borcu karşılığında aldığı 1975 model Ford'u 23 bin TL'ye satarak Retro Works'ün ilk sermayesini oluşturdu. Kaya, yeni işi için önce Antalya Havalimanı yakınlardan bir yer tutu ardından Döşemealtı'na taşındı. Döşemealtı'nda 2 bin metrekare alan üzerine kurulu garajda Türkiye'nin çok farklı noktalarından klasik otomobillere tutkun 14 usta biraya geldi.

Retro Works'ün genç patronu Kaya, replika otomobillerle İstanbul'dan klasik otomobil koleksiyoneri bir kişinin siparişiyle tanıştı. Kaya, müşterisinin kendisinden James Dean'in kullandığı Porsche'un ilk üretilen modeli 356'nın 1956 yapım 'speedster' modelinin replikasını üretmesini istediğini söyledi. O güne kadar 'replika' kelimesini dahi duymadığını belirten Kaya, önce kendisine saçma gelen işi, biraz cesaret biraz da çekinerek kabul etti.

Replika otomobilin kesinlikle 'çakma otomobil' olmadığını belirten Kıvanç Kaya, "Porsche, gelmiş geçmiş tüm ürettiği modellerin yedek parçalarını halen üretimini gerçekleştiriyor. Kapı kollarından camına kadar bunları tek tek alıp farklı motor seçenekleri üzerine uygulama yapıyorsunuz. Kaportasının ise kalıplarını satın alıyorsunuz. Bu kalıplara uygun olarak kaportasını hazırlayıp güncel bir klasik otomobil üretiyorsunuz" diye konuştu.

Replika otomobillerini ayrı bir tutku olduğu ilk üretimi tamamladığında anladığını belirten Kaya, "Replika otomobil her koleksiyonerin sevdiği araçtır. Mesela 1930 model bir klasiğiniz var. Üç vitesli. Bu aracın üçüncü viteste yaptığı hız 30 kilometre. Frenine bastığınızda 150 metrede duruyorsunuz. Araba yokuş çıkmıyor. Arabanızı kullanamıyorsunuz. Bu arabaya binmek için bir şeyleri güncellemek zorundasınız. O zaman koleksiyoner orijinal arabasını sergi amaçlı tutuyor bir de keyfini sürmek için replika üretimini yaptırıyor. Biz ona müzik tesisatı, ABS, disk fren, klima, airbag gibi uygulamalar yapıyoruz" diye konuştu.

Replikasını ürettikleri Porsche 356'nın orijinalinin ancak bir at arabasının hızına yetişebileceğini fakat replika üretiminin trafikte her otomobile kafa tutabilceğini belirten Kıvanç Kaya, "Replika üretim, klasik otomobilini bozmak istemeyenler için çok önemli bir şey" dedi. Replika üretim Porsche 356 isteyen bir kişinin 45 - 50 bin TL'yi gözden çıkartması gerektiğini belirten Kıvanç Kaya, otomobilin birleştirme süreci yaklaşık 3 ayı alabileceğini kaydetti.

Retro Works'un genç patronu Kıvanç Kaya, Türkiye'de replika üretimle ilgili yasal bir mevzuatın bulunmadığını ve bunun bu tarz üretimin sektör olarak ortaya çıkmasını engeleldiğini kaydetti. Bugüne kadar 20'ye yakın replika üretim Porshe 356 sattıklarını Shelby Cobra, Morgan üretimleri yaptıklarını belirten Kaya, "Artık iş daha büyük olmayacak. Devlet bizim bu araçları üretmimizi sayılarla sınırlıyor. Biz kotaları doldurmak üzeriyiz. Çok fazla üretmek şansımız yok" dedi. Kıvanç Kaya, yerli otomobil üretiminin gerçekleşmesi durumunda kendilerini de söz sahibi olabilecek bir yapının kurulabilceğini düşündüğü söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Otomobil Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title