Haberler

Prof. Dr. Serdar Dağ: "Gebelik Dönemindeki Grip Otizme Sebep Olabilir "

Sultangazi’de düzenlenen “Otizmde Yeni Arayışlar" konulu sempozyumda Prof. Dr. Serdar Dağ, gebelik döneminde gribe yakalanan annelerin çocuklarında otizm riskinin 3 kat artabileceğini söyledi.

Sultangazi'de düzenlenen "Otizmde Yeni Arayışlar" konulu sempozyumda Prof. Dr. Serdar Dağ, gebelik döneminde gribe yakalanan annelerin çocuklarında otizm riskinin 3 kat artabileceğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Otizm ve Engelli Dernekler Federasyonu, İstanbul Engelliler Merkezi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi destekleriyle Sultangazi Belediyesi, "Otizmde Yeni Arayışlar" başlığı altında hizmet binasında uluslararası sempozyum düzenledi. Otizmle ilgili çalışma yapan tanınmış isimlerin katıldığı sempozyumda, Türkiye'de otizm hastası bireylerin tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilerek otizmle ilgili tespitlerde ve önerilerde bulunuldu.

Yurt dışında olduğu gibi Türkiye'de de otizm hastalığının sebeplerinin araştırıldığını dile getiren Prof. Dr. Serdar Dağ, "Yaş ilerledikçe ileriki yaşların getirdiği bazı hastalıkların yanında sosyal durumları değişmektedir. Yani erkeklerde geç evlenme olmaktadır. 30-40 yaş üstü erkeklerde DNA yapılarında bozulmalar meydana gelmekte ve buna bağlı olarak da bazı işlevleri bozmakta. Bunun sonucunda genlerdeki mutasyonlara sebep olan etkenler arasında sayılmaktadır" dedi.

Gebelik döneminde gribe yakalanan annelerin çocuklarında otizm riskinin 3 kat artabileceğini ifade eden Prof. Dr. Dağ, "Burada önemli olan konu gençlerdeki mutasyonlar genetik mi? Çevre faktörlerinden dolayı mı? Yoksa geçirilen hastalıklarla oluşmuş sonradan kazanç mı? Ancak genlerde oluşan bu mutasyonun sebebinin genetik olma ihtimali çok düşüktür. Eskiden 150 kişide bir olan otizm hastalığı 80'de bire düşmüştür. Bu oran otizmin genetik olmadığını göstermektedir" diye konuştu.

Sempozyuma ev sahipliği yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ise, "Otizm konulu bu sempozyumun ciddi bir toplumsal duyarlılık oluşturacağına inanıyorum. Otizmli çocuklara eğitim, sağlık ve istihdam alanında da katkı sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Sempozyum 2 gün boyunca devam edecek. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Sultangazi Serdar Dağ Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title