Haberler

Prof. Dr. Atasever: Kurbanlığı Veteriner Kontrolünde Alın

Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Atasever, vatandaşların kurbanlıkları veteriner kontrolünde almasını önerdi.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Atasever, vatandaşların kurbanlıkları veteriner kontrolünde almasını önerdi.

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kurban Bayramı'nda çok sayıda hayvan kesildiğini anımsatan Prof. Dr. Atasever, bu dönemde hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların arttığına işaret etti. Kurbanlıkların veteriner kontrolünde satın alınması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Atasever, imkanı olmayanların ise hayvanların küpelerini kontrol etmesini vurguladı. Prof. Dr. Atasever kurbanlıklarla ilgili şunları söyledi:

"Kontrollü satış yapılan yerler dışında kurbanlık alınınca vatandaş problemle karşılaşabilir. Hayvanın tüyleri karışık, kirli ve pis kokulu, ishali, burun akıntısı varsa bunlar hastalık belirtisidir. Böyle durumlarda hemen veteriner hekime başvurulmalıdır. Ayrıca bazı hayvanlar gebe olabiliyor ama satıcılar bunu alıcıya bildirmiyor. Gebe hayvanların belirlenmesine yönelik Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde ultrason var. Hayvan satış yerlerini veteriner hekimler kontrol ediyor. Gebe hayvanların kesilmesi yasaktır. Ama kayıt dışı olduğu için bayramda gebe hayvanlar da kesilebiliyor. Bu hem etik olarak hemde ülke ekonomisi açısından uygun bir durum değil. Özellikle dişi hayvanların kesilmemesi gerekir. Hayvan neslinin devamı açısından erkek hayvanların kesilmesini öneriyoruz. Ayrıca hayvanları uzman kasaplara kestirmek lazım."

Doğu'dan Batı illerine hayvan nakilleri yapılırken hastalık bulaştığını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Atasever, şöyle devam etti:

"Hayvanların kesiminden sonra da bir takım hastalık belirtileriyle karşılaşılıyor. Özellikle hayvan yağının aşırı sarı olması, karaciğer, dalak ve iç organlarındaki anormal büyümeler, çeşitli kistler, parazitler olabilir. Bunlar veterinere danışmadan tüketilmemelidir. Kesimden sonra kasların ete dönüşümü için yaklaşık 5-6 saat soğuk bir yerde bekletmek daha sonra buzdolabına koymak gerekir." - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Mustafa Atasever Kurban Bayramı Erzurum Politika Güncel Haberler

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Bakmadan Geçme

Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 1-2 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1-2 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Çiftliğinden kaçırılan FETÖ elebaşıyla ilgili gündem yaratacak 'büyü' iddiası

Çiftliğinden kaçırılan FETÖ elebaşıyla ilgili gündem yaratacak "büyü" iddiası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title