Haberler

Prof. Dr. Ali Pınar: 17 Ağustos'ta Tek Bir Deprem Değil 5 Ayrı 7 Büyüklüğünde Deprem Oldu

YALOVA Üniversitesi tarafından 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'ni anma etkinlikleri kapsamında panel düzenledi.

YALOVA Üniversitesi tarafından 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'ni anma etkinlikleri kapsamında panel düzenledi. Panelde konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar, 17 Ağustos'ta tek bir depremin değil 5 ayrı 7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini söyledi.

Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Tomar'ın oturum başkanlığı yaptığı panelde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar ile Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen birer konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar ise yaptığı konuşmada 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremle ilgili teknik bilgiler verdi.

17 Ağustos'ta tek bir depremin değil 5 ayrı 7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini anlatan Prof. Dr. Pınar şunları söyledi:

"Her ne kadar 17 Ağustos 1999 depremi desek de, genelde bir deprem dediğimiz zaman bir fay kırıldı, bir deprem meydana geldi diyoruz. Halbuki 17 Ağustos gecesi, 03.02'de başlayan deprem 5 tane iç içe geçen depremdi. 5 tane ana şok vardı ve bir birinden bağımsız 5 fay aslında hareket etti. Bu fay segmentleri tabi tamamı Kuzey Anadolu Fayı'nın parçalarıydı. Bunlardan bir tanesi Yalova-Hersek arasındaydı, bu fay segmenti yaklaşık 25-30 kilometre uzunluğundaydı. Bu sözünü ettiğim her fay parçası aslında her biri 7'lik bir depremdi. O gece 45 saniye içerisinde biz en az 5 tane 7 büyüklüğünde deprem yaşadık. Kırılma İzmit'te başladı. İzmit Körfezi'nin ucundaydı. Kırılma çift yönlü ilerledi."

3 YILDA BİR 7'DEN BÜYÜK DEPREM OLUYOR

Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen, Türkiye'de istatistiksel olarak her 3 yılda bir 7'den büyük deprem olduğunu söyledi. Prof. Gülen, "Ülkemiz bir deprem ülkesi. Deprem ülkesi olmasının nedeni de jeolojik konumu ve yapısı. Dünyanın birçok yerlerinde depremler oluyor" dedi. Son 100 yıldaki depremleri hatırlatan Prof. Dr. Gülen, "Ama bu bazen uzun süreler olmuyor. Örneğin en son 7'den büyük deprem Van'da oldu 2011 yılında. Şu anda 2017 yılındayız. 6 seneden beri Türkiye'de 7'den büyük deprem olmadı. Dolayısıyla yakın bir zamanda 7'den büyük deprem olursa şaşırmamamız gerekiyor çünkü bu 100 yıllık istatistik eninde sonunda bir deprem oluşturuyor. Yani yer bilimlerinde bir laf vardır 'geçmiş geleceğin anahtarıdır'. Eğer bir yerde deprem olmuşsa gelecekte de olacaktır. Bu zaten doğanın kanunu" dedi.

YILDA BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Deprem oluşumunun önlenemeyeceğini ancak zararlarının minimuma indirilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Gülen, "Son 100 yıllık istatistiklere bakacak olursak senede ortalama olarak maalesef depremler nedeniyle bin vatandaşımız hayatını kaybediyor. Bu çok yüksek bir rakam. Dünyanın diğer gelişmiş ülkelerine bakarsak daha düşük rakamlar var. Bizim amacımız deprem nedeniyle bu binlerde olan ölüm sayısını tek haneli rakamlara indirmemiz olmalıdır. Bunun için de gayet iyi bir afet yönetimi hazırlamamız, uygulamamız gerekiyor ki bu konuda çok büyük aşamalar kaydettik" diye konuştu. - Yalova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sakarya Üniversitesi Ali Pınar Yalova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title