Haberler

Prof. Doğu Ergil'den Çerkezlerin 'Dil' Talebine İlişkin Değerlendirmeler

Çerkezlerin yeni anayasayla ilgili dil talebini değerlendiren Prof. Dr. Doğu Ergil, "Paniğe kapılmaya lüzum yok. Biz Türklüğümüzden bir şey kaybetmeyeceğiz" diye konuştu.

Çerkezlerin yeni anayasayla ilgili dil talebini değerlendiren Prof. Dr. Doğu Ergil, "Hukuken tek, siyaseten tek ama kültürel olarak çoğulcu bir toplum, bir ulus anlayışında birleşeceksek, eğer birliği, istikrarı, bir arada yaşamayı zorunlu değil; istekli bir niteliğe büründürecekse bunların yapılması lazım" dedi.

Prof. Dr. Doğu Ergil, Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun yeni anayasada Çerkezlerle ilgili yer almasını istediği talepleri değerlendirdi. Çerkezlerin Çerkezce soyadlarını almak istemesini ve dillerinin devlet eliyle öğretilmesini dikkate alan Ergil, "Hukuken tek, siyaseten tek ama kültürel olarak çoğulcu bir toplum, bir ulus anlayışında birleşeceksek, eğer birliği, istikrarı, bir arada yaşamayı zorunlu değil; istekli bir niteliğe büründürecekse bunların yapılması lazım. Paniğe kapılmaya lüzum yok. Biz Türklüğümüzden bir şey kaybetmeyeceğiz" diye konuştu.

"Türkiye falan parçalanmıyor" diyen Prof. Dr. Ergil, "Türkiye aslında gerçekte var olan o çoğulcu niteliklerine dönüyor" dedi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Vacit Kadıoğlu'nun " Çerkez Ethem'in isminin önündeki 'Hain' damgası kaldırılsın" talebini değerlendiren Doğu Ergil, Çerkez Ethem'in ağabeyinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekili olduğunu hatırlatarak, "Çok makbulken, zapturap altına gelmedikleri, Ankara'nın emrine girmekte zorlandıkları için tasviye edilirken bunlar hain mi olarak, damgalanmışlardır? Bunu tarihi araştırmalarla bulmak mümkün. Böyle bir talep varsa bu araştırmaları da yapmak lazım" şeklinde

konuştu.

- ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çerkez Ethem Doğu Ergil Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title