Haberler

Oğlunun Karaciğerinin Nakledildiği Minik Fırat'ı Kucakladı

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde ilki düzenlenen 'Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri'nde, dumandan zehirlenip beyin ölümü gereçekleşince organları bağışlanan 3 yaşındaki Malik Özdemir'in ailesi, yaşadıklarını anlatırken duygu dolu anlar yaşandı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde ilki düzenlenen 'Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri'nde, dumandan zehirlenip beyin ölümü gereçekleşince organları bağışlanan 3 yaşındaki Malik Özdemir'in ailesi, yaşadıklarını anlatırken duygu dolu anlar yaşandı. Malik'in annesi Fatma Özdemir, oğlunun karaciğerinin nakledildiği 3 yaşındaki Fırat Bal'ı kucağına alarak sevdi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği tarafından birincisi düzenlenen 'Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri'ne Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli ve Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, İl Müftüsü Hasan Çınar, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Organ Nakli Bilinçlendirme Platformunda yer alan oyuncu Zeynep Beşerler, yurt içi ve dışındaki üniversitelerden doktorlar, organ nakli olan hastalar ve akdemisyenler katıldı.

Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, organ naklinin, ölmeyi bekleyen bir insanın hayata yeniden dönmesi olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Atatürk Üniversitesi'nde böbrek nakli olan ve şimdi Ağrı'da yaşayan 28 yaşındaki Çiğdem Adlik ile cep telefonuyla görüşmeye başlayarak konuşmayı salondakilere dinletti. 10 yıl diyalize girdiğini telefonda anlatan Çiğdem Adlik, bu durumun her gün ölmekten beter olduğunu bildirdi. Doktorların kendisine durumunun çok kritik olduğunu ve artık diyalize giremeyeceğini söylediklerini anımsatan Adlik, bunun üzerine bir yıl önce organ nakli olduğunu belirtti. Çiğdem Adlik Damarlarımın artık kalmadığını söylediler. 15 gün sonra diyalize giremeyecek ve ölecektim. Acil dosya açıldı. En kısa zamanda böbrek nakli oldum. Damarlarımız zayıfladığı için ameliyattan 2 gün sonra kalp krizi geçirdim. O zaman böbreğime birşey olmaması için dua ettim. Şu anda çok iyiyim. Ömrüm boyunca bana verilen bu hediyeyi kullanmak istiyorum diye konuştu.

FIRAT'IN ARTIK İKİ ANNESi VAR

Daha sonra geçen yıl Ekim ayında Gümüşhane'de evlerinde çıkan yangında dumandan zehirlenen ve beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından organları bağışlanan 3 yaşındaki Malik Özdemir'in anne, baba ve ağabeyi sahneye çıktı. Hacı Özdemir, oğlu Malik'in organlarını bağışlarken neler yaşadığını anlatırken anne Fatma Özdemir ve ağabey Enes Özdemir'in gözleri doldu. Malik'in karaciğeriyle hayata tutunan yine 3 yaşındaki Fırat Bal'ın annesi Leyla ile babası Güngör Bal da sahneye çıkarak aileye bir kez daha teşekkür etti. Malik'in anne ve babası çocuklarının karaciğeriyle hayata dönen Fırat'ı kucaklarına alarak sevdiler. Salondakiler ise gözyaşlarını tutamadı.

VALİ, SEMPOZYUMA GELENLERİ PALANDÖKEN'E DAVET ETTİ

Organlarını bağışladığına işaret eden ve salonda oturanlardan bağışta bulunanların ellerini kaldırmasını isteyen Vali Ahmet Altıparmak, bu konuda tereddütü olanları aydınlattığı için Diyanet'e teşekkür etti. Sempozyum için gelenlerden savunma amaçlı yaptırılan tabyaları ve Yakutiye Meydanında kurulan kitap fuarını gezmelerini öneren Vali Altıparmak Ben buraya geleli 9 ay oldu. Kış boyunca görmediğim karı Palandöken ve Konaklı'da gördüm. Dolayısıyla müthiş bir kayak keyfi alacağınız bir ortam var. Bunu da kaçırmayın derim dedi.

ZEYNEP BEŞERLER FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ

Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu'nda yer alan oyuncu Zeynep Beşerler ise bu projeye inanarak dahil olduğunu, herkesi bilinçlendirmeye çalıştıklarını, 6 yıl önce okuduğu bir yazı üzerine organlarını bağışladığını söyledi. Zeynep Beşerler, Bundan 5 yıl önce yakınım olan bir kişi böbreklerini kaybetti ve diyaliz hastası oldu. Organ bağışı için sırada. Türkiye'de gördük ki organ bağışı çok düşük seviyede. Biz bunun için elimizden geleni yapacağız. Bizim yaptığımız şey farkındalık yaratmak ve dikkat çekmek. Çektiğimiz fotoğraflar, kamu spotları insanların biraz ilgisini çeksin bu konuda konuşsunlar diye bekliyoruz. Çünkü bu alanda çok büyük donör eksikliğimiz var. Sizler ve bizler el ele verdiğimizde organ bağışı bekleyen kimse kalmayacak diye konuştu.

Plaketlerin verilmesinin ardından Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı, salonda 'Bağışlasana bağışlasana organları bağışlasana' diyerek 5 dakika slogan attı. Daha sonra organ nakli olanlar sahneye çıkarak 'Organlarınızı bağışladığınız için teşekkür ederiz' yazılı pankart açtı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Ahmet Altıparmak Zeynep Beşerler Enes Özdemir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title