Haberler

Obama'nın Hagel ve Brennan'ı Aday Göstermesi

ABD Başkanı Barack Obama'nın savunma bakanlığına aday gösterdiği Chuck Hagel, görevinin öngördüğü "'muazzam sorumluluklar"ın bilincinde olduğunu belirtirken, CIA başkanlığına aday gösterilen John Brennan da, Kongre ile tam ve açık bir diyalog...

ABD Başkanı Barack Obama'nın savunma bakanlığına aday gösterdiği Chuck Hagel, görevinin öngördüğü "'muazzam sorumluluklar"ın bilincinde olduğunu belirtirken, CIA başkanlığına aday gösterilen John Brennan da, Kongre ile tam ve açık bir diyalog içerisinde çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

Obama, Hagel ve Brennan'ı aday göstermesiyle ilgili olarak Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya katılan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Obama'nın ulusal güvenlik ekibinde yer almaktan ve ilk başkanlık döneminde kaydedilen başarılardan dolayı gurur duyduğunu söyledi.

Hagel ve Brennan'ı aday göstermesi dolayısıyla Obama'yı kutlayan Panetta, Brennan'la son 4 yılda terörle mücadele konularında birlikte çalışma fırsatı elde ettiğini, Brennan'ın CIA'yı bildiğini ve bu önemli istihbarat kuruluşunun güçlü bir lideri olacağını belirtti.

Hagel'la da özellikle Başkan'ın İstihbarat Danışma Kurulu eşbaşkanlığı sırasında yakın çalışma fırsatı bulduğunu ifade eden Panetta, Hagel'ın istihbarat kurumlarının güçlendirilmesi için yaptığı çalışmaları takdir ettiğini, bunun istihbarat kabiliyetlerinin geliştirilmesinde aşırı derecede önemli katkılarda bulunduğunu dile getirdi.

Panetta, Hagel'i "vatansever, madalya sahibi bir muharip gazi ve kendini adamış, fedakar bir kamu çalışanı" olarak tanımlayarak, "Hagel, deneyimi, muhakeme gücü, bu ülkenin karşı karşıya olduğu güvenlik meselelerini derinden anlamasıyla, savunma bakanlığı için doğru seçim" dedi.

Kendisinin de 1964'ten bu yana ABD'ye hizmet ettiğini belirten Panetta, artık ailesine vakit ayırma vaktinin geldiğini söyledi.

Panetta, Obama'nın ilk döneminde hayata geçirdikleri başarılardan gurur duyarak Washington'dan ayrıldığını sözlerine ekledi.

-Hagel-

Chuck Hagel da, Obama'ya hitaben, "Bana olan güveninizden dolayı onur duyuyorum ve bunun getirdiği muazzam sorumlulukların da bilincindeyim" dedi.

Panetta'ya ABD'ye yıllar boyu verdiği olağanüstü hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Hagel, "Zamanımızın en önemli kamu çalışanlarından birisiniz. Sizden sonra savunma Bakanlığında görev yapmak çok zorlu olacak. Sizin, Robert Gates'in (bir önceki savunma bakanı) ve diğerlerinin bu makam ve ülke için oluşturduğu standartlara ulaşmaya çalışacağım" diye konuştu.

Hagel, "Ülkemize ve özellikle de ordu çalışanlarına tekrar hizmet etme fırsatına erişmekten dolayı minnettarım" dedi.

ABD'nin ve müttefiklik ilişkilerinin güçlendirilmesine, küresel özgürlüklerin, insanlığın ve ılımlılığın geliştirilmesine yardımcı olma fırsatını edinmekten dolayı da minnet duyduğunu ifade eden Hagel, "Her zaman elimden gelenin en iyisini, ülkemiz için, Pentagon'da temsil ettiklerim ve halkımız için en iyisini yapacağım. ve Sayın Başkan, size her zaman dürüst ve en bilgiye dayanan tavsiyelerimi sunacağım" diye konuştu.

-Morell-

CIA Başkan Vekili Michael Morell de, Brennan'ı son 20 yıldır tanıma ve onunla birlikte çalışmanın onurunu yaşadığını, özellikle son 3 yılda çok yakın çalıştıklarını söyledi.

Morell, Brennan'ın istihbarat alanında derin deneyime sahip, olağanüstü fedakar bir kişi olduğu, Senato'dan onay aldıktan sonra CIA'de "olağanüstü başkanlık" yapacağından emin olduğunu belirtti.

Brennan'ın kariyerine CIA'de başladığını ve burada neredeyse çeyrek yüzyıl geçirdiğini ifade eden Morell, Brennan'a hitaben, "Evinize hoşgeldiniz" dedi.

-Brennan-

John Brennan da, CIA başkanlığına aday gösterilmekten dolayı büyük onur duyduğunu, CIA çalışanlarının ABD'ye hizmet eden gelmiş geçmiş en fedakar, cesur, cömert ve çalışkan kişiler olduğunu, kendi hayatlarını riske atarak ulusal güvenliğe ve tüm Amerikalıların emniyeti ve güvenliğine çok değerli katkılarda bulunduklarını söyledi.

Brennan, 25 yıl görev yaptığı bir kuruluşun başkanlığını yürütmenin kendisi için büyük bir ayrıcalık olduğunu ve bunun yanında da profesyonel kariyerinin en büyük sorumluluğunu beraberinde getirdiğini belirtti.

Obama'ya kendisine olan güveni, CIA'ya ve istihbarat camiasında hizmet edenlere sürekli desteği için teşekkür eden Brennan, "Adaylığımın onaylanması halinde, misyonum, CIA'in ülkemizin güvenli kalmasını temin etmesini ve çalışmalarının özgürlükler ve değerleri her zaman yansıtması için ihtiyaç duyduğu araçlara sahip olmasını sağlamak olacak" dedi.

Brennan, kendisini ne Demokrat ne Cumhuriyetçi olarak gördüğünü belirterek, görevi süresince Kongre'deki her iki partiyle de beraber çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini, ulusal güvenliğin, yürütme ve yasama organlarının bir ekip halinde birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Brennan, istihbarat konuları çoğu zaman gizlilik gerektirse de, bu konularda Amerikan halkının seçilmiş temsilcileriyle tam ve açık bir diyalog olmasının kritik önem taşıdığını dile getirdi.

(Bitti)

Muhabir: Mehmet Toroğlu - Barışkan Ünal

Yayıncı: Ogün Duru - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

Barack Obama John Brennan Leon Panetta Chuck Hagel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title