Haberler

Mersin: Mersin Barosu'ndan İsrail'e Kınama

Mersin Baro Başkanı İsa Gök, "İsrail'in Lübnan'a saldırısı, uluslararası hukukta katliamdır" dedi.

Mersin Baro Başkanı İsa Gök, "İsrail'in Lübnan'a saldırısı, uluslararası hukukta katliamdır" dedi.

Gök, Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki (CMK) ücretsiz avukatlık hizmeti ve adli tatilin başlaması dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Lübnan'a başlattığı saldırıyı değerlendirdi. İsrail'in Lübnan'a başlattığı askeri harekatın 3 haftayı doldurduğunu ifade eden Gök, İsrail saldırısını kınadıklarını belirtti.

Lübnan'da ciddi bir hata yapıldığını, İsrail'in saldırısına "savaş" denildiğini belirten Gök, "Burada ciddi bir hata yapılıyor. Buna 'savaş' deniliyor. Uluslararası hukukta bunun adı savaş değil, orantısız güç kullanımı da değil, bunun adı esasen katliamdır. Karşıda bir ordu yok. Karşıda yalnızca hedef alınan siviller var" diye konuştu.

Uluslararası güç odaklarının olayı durdurma çabalarının da engellendiğini anlatan Gök, "Bu noktada İsrail ve onun arkasındaki asıl güç ABD'yi şiddetle kınıyoruz. Asıl tehlike bu olayda güç hukukunu yaratmaya başlamıştır. Bu çok tehlikeli bir gidiştir. Gücün hukuku olmamalıdır. İdeal olması gereken hukukun gücüdür. Ama Ortadoğu'da güç hukukunu yaratıyor. Daha da tehlikelisi güç kendi sınırlarını yeniden çiziyor. Ortadoğu'da ülkelerin sınırları yeniden çiziliyor. Buna 'dur' denmeli. Tek kutuplu dünyada birilerinin masa başında tekrar sınır çizmeye başlaması tekrar gündeme gelirse, ülkemizin de bulunduğu bu coğrafyada hangi ülkelerin sınırları yeniden çizilir bunu kimse kestiremez. Mersin Barosu olarak sivil insanlara, çocuklara, yaşlılara, kadınlara askeri olmayan hedeflere yönelik saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırının da içinde done olduğu Ortadoğu'nun yeniden şekillendirilmesi projesini asıl şiddetle kınıyoruz" şeklinde konuştu.

Basın toplantısında adli tatilin başlamasını da değerlendiren Mersin Baro Başkanı İsa Gök, şunları söyledi:

"Adli tatil başladı. 2004 yılından bu yana 45 gün olan adli tatil 36 güne indi. Yoğun bir dönem geride kaldı. 35 günlük bir tatil dönemine girdik. Ama Türkiye'nin tatil yapmaya imkanı olmadığı gibi tatili ağza almak gibi bir lüksü de yok. 2005-2006 dönemi birçok yasanın gündeme girdiği bir dönem. Hala bu yasaların sorunlarıyla boğuşuyoruz. Yargı hala bu yasaları özümseyemedi. Umarız 35 günlük tatil sonunda tüm yargı çalışanları yeni döneme daha güçlü ve umutlu çalışmalarını sağlar. Ama baro olarak tatile girmiyoruz, çünkü insan hakları sorunları, Türkiye sorunları tatile girmedi."

Son olarak CMK'daki ücretsiz avukatlık hizmetine değinen Gök, gece yarısı itibariyle başlayan ücretsiz avukatlık hizmeti vermeme eyleminin, sorun çözülünceye kadar devam edeceğini belirtti. Gök, "Gece saat 00.01 itibariyle tüm Türkiye'de avukatlar, CMK'dan kaynaklanan sanıklara ve zarar gören mağdurlara ücretsiz hizmeti durdurmuştur. Mersin Barosu da 10 ilçemizdeki adliyelerde yeni görevlendirme yapma hizmetine son vermiştir. Dün saat 23.00 ile 23.30 arası Adalet Bakanı ile bir görüşme yapıldı. Bu görüşmede avukatlarımızın sorunlarını, devletin satın aldığı CMK hizmetinin karşılığı paraların, 1 Haziran 2005'de başlayan muhacir alacaklarımızın dahi ödenmemesinden kaynaklanan sorunlarımızı bakanımıza, müsteşara ve bakan beyin çağırdığı Maliye Bakanlığı bürokratlarına ilettik, ancak bir çözüme bağlanamadı. Bize örnek olarak fındık üreticilerinin de ücretini alamadığını söylediler. Devlet satın aldığı hizmetin bedelini ödemek zorundadır. Üstelik bu hizmet gerçekleştirilirken avukat cebinden para harcayarak bu hizmetin gerçekleşmesini sağlıyor ama harcadığı parayı da alamıyorsa bu hükümetin aczidir. Çünkü hükümet bu yasayı getirirken rahatlıkla önünü görme imkanına sahipti. Çünkü biz 1 Nisan 2005 tarihinden bu yana bunun sistemi kilitleyeceğini anlattık. Var olan yasadaki ödeneğin yetmeyeceğini anlattık. Arkadaşlarımız 1 yıl 4 aydır kendi ceplerinden harcayarak, kamu hizmeti olduğu için, insan hakları sorunu olduğu için, insanlara hizmet sorunu olduğu için dayandı ve hizmeti verdi. Ama artık bitti. Bu gece saat 00.01'de eylemimiz başlamıştır. Tüm Türkiye'de avukatlar CMK'dan kaynaklanan ücretsiz avukatlık hizmetini vermemektedir. Hükümete bu ciddi bir uyarıdır. Gereğinin yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title