Haberler

Manisa - Balçova Arsa Mağdurları Manisa'ya Bağlanmayı İstedi

Balçova arsa mağdurları Manisa'ya bağlanmayı istedi

İZMİR'in Balçova İlçesi'nde 5 bin arsa sahibini ilgilendiren ve varisleriyle 20 bin kişiyi bulan arsa mağdurları, protesto gösterilerine bir yenisini ekleyip Manisa'da da eylem yaptı. Grubun avukatı Mustafa Kemal Turan, plan üzerine eşitsizlik ve adaletsizliğin yapılmadığı gerekçesiyle 'İmar Hukuku' kapsamında Manisa'ya bağlanmak için İçişleri Bakanlığı'na başvuru yaptıklarını söyledi.

Kamuoyunda "Balçova arsa mağdurları" olarak bilinen vatandaşlar, beş bin arsa için imar planlarının yapımı sırasında haksızlıklar olduğu gerekçesiyle, 11 yıl önce hukuk mücadelesi başlattı. Arsa mağdurları ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de tazminat talebiyle dava da açtı. İzmir'de birçok kez protesto gösterisi yaparak seslerini duyurmak isteyen arsa mağdurlarının bu kez ki eylem adresi, Manisa oldu. Otobüslerle İzmir'den Manisa'ya gelen yaklaşık 500 kişilik grup, Şehzadeler İlçesi'ndeki Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Ellerindeki 'Kurtar Bizi Manisa Büyükşehir Belediyesi', 'Manisa Büyükşehir'e Bağlanmak İstiyoruz', 'Allah Bizi Balçova Belediyesi'nden Korusun', 'İmar Hakkı Eşitliği İçin Manisa Büyükşehir Belediyesi' yazılı dövizler taşıyan grup, 'Elveda İzmir Büyükşehir Belediyesi, Elveda Balçova Belediyesi' yazılı pankart açtı. Grup adına açıklamayı Av. Mustafa Kemal Turan, yaptı.

TALEPTE BULUNULDU

Balçova'da yaşanan imar haksızlığına çözüm bulmak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar başvurduklarını söyleyen Av. Torun, "AİHM, yaklaşık iki ay önce bize 1970'ten beri hak kaybı olduğuna dair beyanda bulundu. Dolayısıyla 1970 yılından bu yana hak kaybını teknik ve hukuki olarak ispatladık ve bu kararı aldık. Yalnız büyük daire şöyle bir ifade kullandı. Yaklaşık 3 bin tane arsa, 2 milyon metrekarelik bir yer, çok geniş bir yer. Kıymet takdiri noktasında son değerlendirmesini yaparken, 'İdari Vesayet' dediğimiz, yani; bir il veya ilçedeki mülkiyet ile alakalı kısım çözülemiyorsa vesayet rejimi olarak sınır ile başvurma ya da İçişleri Bakanlığı'na başvurabilir diyor. Bu bağlamda son İçişleri Bakanlığına başvurumuzu yaptık. Dedik ki 'Sınır il Manisa ise, biz Manisa'da baktık ki bu tür manada plan üzerine eşitsizlik ve adaletsizlik yok. Resmi olarak imar hukuku anlamında Manisa'ya bağlanmak istedik. Şunu da söyledik; İzmir'de bize yüzde 90 terke 1.6 emsal verilirken, bir takım holdinglere yüzde 20 terke 2.5-3.5 emsal, yani bizim aldığımız imarın 10-12 katıdır. Böyle bir taksim olmaz. Böyle büyük bir haksızlık olmaz. Sonuçta bu haksızlığı yargı kararı ile ispatladık. Dedik ki, herkes imar hukuku bakımından ne kadar malikse, bizimkilerde o kadar malik. Bu bağlamda son İdari Vesayet rejimi bağlanması anlamında Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne İçişleri Bakanlığı aracılığıyla talepte bulunduk. Böylece AİHM'deki prosedürü tamamladık. Bizim söylediklerimiz taktik ve hukuki şeylerdir" diye konuştu.

Geçen çarşamba günü Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanmak noktasında dilekçe verdiklerini söyleyen Turan, Manisa Büyükşehir'in kendilerine sahip çıkmasını istedi. Önümüzdeki 10 Ağustos'ta İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin önünde tekrar toplanacaklarını söyleyen Av. Turan, "İmar Hukuku bakımından Elveda Büyükşehir Belediyesi, Elveda Balçova Belediyesi' diyeceğiz. Bu tazminatları kuruşuna kadar aldıktan sonra sorumlu kimse, hangi meclis üyesi veya bürokratsa gerekeni soracağız" dedi.

Açıklamanın ardından grup, otobüsler eşliğinde tekrar Balçova'ya hareket etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İçişleri Bakanlığı Kemal Turan Balçova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title