Haberler

Manastır"da Bilet Uygulaması Turist Sayısını Azalttı

Güncelleme:

Kapadokya'nın batıya açılan kapısı Manastır Vadisi'ne gelen turist sayısının bilet uygulaması nedeniyle düştüğü belirtildi.

MURAT ÖNER TAŞ - Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde yer alan, Kapadokya'nın batıya açılan kapısı Manastır Vadisi'ne gelen turist sayısının bilet uygulaması nedeniyle düştüğü bildirildi.

Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin Kapadokya'nın doğal, tarihi ve kültürel zenginliğine beşiklik eden önemli bir turizm merkezi olduğunu söyledi.

Güzelyurt'ta yerleşimin günümüzden 7500 yıl önce başladığına dikkati çeken Özeş, "Hititlerden Osmanlı'ya kadar her dönemde Güzelyurt, önemli bir yerleşim merkezi olmuştur" dedi.

İlçenin, Kapadokya'nın keşfedilmeyi bekleyen açık hava müzesi olduğunu belirten Özeş, şunları ifade etti:

"Güzelyurt'ta tarih, doğa, sanat ve kültür bir arada bulunuyor. Bir başka ifadeyle Güzelyurt, Kapadokya'nın tüm güzelliklerini bünyesinde barındırıyor. Binlerce yıllık bir tarih ve uygarlık var. Ayrıca Ortodoks mezhebinin kurucusu Aziz Gregorios Nazions bu topraklarda yaşamış ve ilk manastır hayatına Güzelyurt'ta başlatmıştır. Ihlara ve Manastır Vadisi, Kilise Cami, Kızıl ve Yüksek Kilise, Gelveri evleri, Selime Katedrali, yer altı şehirleri ve kaplıca turizmi ile Güzelyurt, Kapadokya turizminde önemli bir yere sahip."

Ortodoks alemi için önemli

Manastır Vadisi'nin, Ihlara Vadisi'ne benzer özelliklere sahip olduğunu anlatan Özeş, "Kayadan oyma evler, kilise ve yer altı şehirleriyle Ihlara Vadisi'ne benzer özelliklere sahip Manastır Vadisi, Kapadokya'nın özeti gibidir. Vadide bulunan ve Küçük Ayasofya olarak da bilinen Aziz Gregorius Theologos Kilisesi, Kapadokya'daki en erken Hristiyanlık dönemi eserlerinden birisi olup, Ortodoks alemi için büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

Özeş, Ihlara Vadisi'ne gelen turistlerin Manastır Vadisi'ni de ziyaret etmelerini sağlamaya çalıştıklarını vurgulayarak, "Ihlara'ya yılda ortalama 250 bin yerli ve yabancı turist gelirken, bu turistler Kapadokya'nın saklı kalmış merkezini görmeden bölgeden ayrılıyorlar" ifadelerini kullandı.

Tek biletle Ihlara ve Manastır Vadisi gezilebiliyordu

Güzelyurt'un tanıtımı için çalıştıklarını, ancak bilet uygulamasının Manastır Vadisi'ne gelen turist sayısını olumsuz etkilediğini dile getiren Özeş, şöyle devam etti:

"Geçmişte Güzelyurt'ta tek bilet uygulaması vardı. Ihlara Vadisi'ne gelen turist, aynı biletle Manastır Vadisi'ni de gezebiliyordu. Manastır Vadisi'ni gezen turist, aynı biletle Ihlara Vadisi'ni de gezebiliyordu. Bu uygulamaya son verilmesiyle biletler sadece tek vadi için geçerli oldu. Sonuçta Ihlara'ya gelen turist, Manastır Vadisi'ni gezmek için ikinci kez bilet almak istemiyor. Bu durum vadiye gelen turist sayısının azalmasına sebep oldu. Manastır Vadisi'ni 2010'da 32 bin 221, 2011'de 25 bin 360, 2012'de 27 bin 619 ve 2013 yılında 20 bin 674 turist ziyaret etti. Tekrar eski sisteme dönülmeli ve tek biletle iki vadi de gezilebilmeli."

Özeş, Ihlara Vadisi'ni ziyaret eden turistlerin 6 kilometre mesafedeki Güzelyurt'u ve Küçük Ayasofya olarak da bilinen Kilise Camisi'nin de bulunduğu Manastır Vadisi'ni mutlaka ziyaret etmeleri gerektiğini ifade etti. - Aksaray

Kaynak: AA / Güncel

Kudret Özeş Kapadokya Güzelyurt Ihlara Politika Güncel Haberler

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

Bakmadan Geçme

Yurt dışı harç pulu ne kadar 2024? #9992 Yurt dışı çıkış harcına zam mı geldi? TV YAYIN AKIŞI 16 HAZİRAN: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Bayram tatilinde bankalar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası bankalar kapalı mı? Bayram tatilinde noterler açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası noterler kapalı mı? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu?
Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title