Haberler

Makedonya'da Bağımsızlık Günü Kutlandı

Makedonya'da 8 Eylül Bağımsızlık Günü başkent Üsküp'te törenle kutlandı.

Makedonya'da 8 Eylül Bağımsızlık Günü başkent Üsküp'te törenle kutlandı.

Savaşçı Kadın Parkı'nda düzenlenen törene siyasiler, belediye başkanları, ülkedeki büyükelçiler ve davetliler katıldı. Törende, parktaki anıta çelenk bırakılıp, saygı duruşunda bulunuldu.

Dün Makedonya Ulusal Tiyatrosu'nda bağımsızlık günü kapsamında düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, ülkesinin üst stratejik hedefinin Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üyelik olduğunu ifade etti.

İvanov, NATO'nun güvenlik, AB'nin de başarı ve refah sunduğunu belirterek, "AB'nin müzakerelere başlamak ve Makedonya ile fasılları açmak için bir isteği yoksa, kendimizin 34 faslı açmamız ve birliğe üyelik için gerekli kriterleri tamamlamamız gerekir. Kurumları güçlendirmek, yargı ve eğitimde reform yapmak ve ekonomiyi geliştirmemiz lazım. Böylece engelleri veya en azından etkilerini kaldırırız." şeklinde konuştu.

Erken genel seçim

11 Aralık'ta düzenlenmesi planlanan erken genel seçimle ilgili de konuşan İvanov, kimin en fazla oy alacağı ve kimin hükümet kuracağının önemi olmadığını, seçim öncesi ve seçim sürecinde kazanan ile kaybedenin halkın iradesine saygı gösterip göstermeyeceğinin daha önemli olduğunu vurguladı. İvanov, söz konusu seçimlerin ülke için "yeni bir sayfa" açma şansı da olduğunu sözlerine ekledi.

8 Eylül 1991'de yapılan referandumda Makedonya vatandaşlarının yüzde 95'i "evet" oyu kullanmış, referandum sonucunda Makedonya eski Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. Makedonya'nın bağımsızlığını ilk tanıyan Bulgaristan olurken, anayasal ismi "Makedonya Cumhuriyeti" ile ilk tanıyan ülke ise Türkiye olmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Gyorge İvanov Makedonya Üsküp Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title