Haberler

Lys Tecrübeleri Dikkate Alınmalı"

Sosyolog İsmail Öz, öğrencilerin eğitim hayatları için önemli dönüm noktalarından biri olan LYS öncesi önemli önerilerde bulundu.

Sosyolog İsmail Öz, öğrencilerin eğitim hayatları için önemli dönüm noktalarından biri olan LYS öncesi önemli önerilerde bulundu. Öz, "LYS öğrencileri, daha önce LYS deneyimi yaşayan öğrencilerin tecrübelerini dikkate alsınlar" dedi.

18 Haziran'da başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile ilgili öğrencilere özellikle motivasyonlarını yüksek tutmaları için değerli paylaşımlarda bulunan Sosyolog İsmail Öz, sınav öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. İsmail Öz, "LYS'de başarılı öğrencilere baktığımız zaman, hayatlarını sadece ders odaklı yaşamamış olduklarını buna rağmen düzenli ve disiplinli ders çalışarak bu başarıyı elde ettiklerini görüyoruz. Bu yüzden aslında sınava girecek olan öğrenciler öncelikli olarak daha önce LYS deneyimi yaşamış öğrencilerin olumlu ya da olumsuz tecrübelerini dikkate almalılar. Olumlu olarak değerlendirilen tecrübelerden faydalanırken aynı zamanda da olumsuz deneyimlerden de sakınmalarında fayda olacaktır. Özellikle daha önce LYS'de başarılı olan öğrencilerin tavsiyelerini dikkate almalılar" dedi.

"LYS'YE KADAR RUTİN HAYATLARINA DEVAM ETMELİLER"

Öğrencilerin sınav öncesi süreçte rutin hayatlarına devam etmelerini öneren Öz, "Sınav öncesinde öğrenciler, sınav için ekstra bir şeyler yapmamalılar. Bugüne kadar nasıl bir rutin içerisinde gelmişlerse sınava kadar olan günlerini de bu şekilde devam ettirsinler. Yani yeni bir tecrübe edinmemeli, yapmadıkları bir sportif faaliyete girişmemeli veya daha önce deneyimlemedikleri bir yemek yememeliler. Çünkü bu zaman dilimi, yeni bir tecrübe kazanmanın zamanı değil. Oluşabilecek olumsuz durumlardan kaçınmak için hayatımıza rutin bir şekilde devam etmemiz gerekiyor. Tabi ki etrafındaki tecrübeleri ve rehber öğretmenlerinin tavsiyelerini dinlesinler. Sonuçta bize neyin iyi neyin kötü geldiğini en iyi biz biliriz. Bu yüzden yine en iyi şekilde kendimizi hazırlayacak olan biziz" ifadelerinde bulundu.

"SON BİRKAÇ GÜN SINAV HAKKINDA KONUŞMAMALILAR"

Sosyolog Öz, aynı zamanda sınava birkaç gün kala öğrencilerin ders çalışmayı bırakmasını ve sınav hakkında daha fazla konuşmadan sakince sınav gününü beklemelerini önerdi. Öz, "Çünkü öğrencilerin, sınav üzerine yapacağı her konuşma ve değerlendirmeyi dinleyerek olumsuz olan tecrübelerden bir öğrenilmiş çaresizlik durumu yaşayabilirler. Bu yüzden son birkaç gün kendi düşünceleri ve deneyimleri ile baş başa kalmaları lazım" dedi.

"HEYECANLARINI MUTLAK SURETLE KONTROL ALTINDA TUTMALILAR"

"Öğrenciler sınav sabahında kendisini çok yormayacak hafif bir kahvaltı yapmaları ve aynı şekilde de kendilerini rahat hissedebileceği kıyafetler giymeli" diye konuşan İsmail Öz, sınav esnası için de, "Heyecanlarını mutlak suretle kontrol altında tutmak adına sakin kalarak, nefes egzersizleri yapmalı ve derin nefes alarak kendilerini rahatlatmalılar. Zaten görecekler ki sınav kitapçıkları dağıtıldıktan sonra o heyecanları gidecektir. Fakat her şeyden önce öğrencinin kendisine heyecanının geçici olduğunu hatırlatması gerekiyor. Diğer bir konu da sınav esnasında sadece kendi yaptıkları kitapçığa ve optik kağıda odaklanmaları gerekiyor. Etrafındaki insanların ne kadar soru cevaplandırdıklarına ya da ne yaptıklarına bakarak kendilerini olumsuz bir şekilde etkilememeleri lazım. Herkesin hem fikir olduğu diğer bir tavsiye de bildiğimiz sorulardan başlamak. Diğer türlü zorlanacağımız sorularda zaman kaybederek diğer bildiğimiz sorulara zaman bırakamayabiliriz" şeklinde konuştu.

"VELİLER, HEYECANLANDIRICI DAVRANIŞLARDAN KAÇINMALI"

Velilere de öğrencilere nasıl davranmaları konusunda uyarılarda bulunan Öz, "Veliler, sınav gününü diğer günlerden çok daha önemliymiş gibi davranıp öğrencileri heyecana sevk etmemeliler. Çocuklarına karşı ılımlı ve olumlu davranıp onları sükunete davet eden bir tablo sergilemeleri gerekiyor. 'Sınavı kazanamazsan böyle olur, bu sınav şöyle önemli' diye tabirleri kesinlikle kullanmamalılar. Aksi takdirde çocuklarımıza ayrıyeten bir yük bindirmiş oluruz. Onların her zaman yanında olduğumuzu hissettirmeli ve destek vermeliyiz" diye konuştu.

Bu sene sınavın Ramazan'a denk gelmesi ve bazı öğrencilerin oruç tutmalarına yönelik açıklamalarda bulunan Öz, "Eğer oruç tutan öğrenciler sınav esnasında olumsuz etkileneceklerse o gün oruç tutmayıp daha sonradan orucun kazasını yapabilirler. Bu konuyla ilgili de güvendikleri din alimlerine danışarak daha doğru bilgilere ulaşabilirler" ifadelerini kullandı.

Son olarak LYS'ye girecek öğrencilere başarılar dileyen Sosyolog İsmail Öz, "Bu sınav gençlerin iyi bir üniversite eğitimi almalarına neden olacakları için aslında bizleri toplum olarak da güçlü kılacaktır. Bu yüzden bütün öğrencilerin sınavlarını başarılı bir şekilde geçmesini diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İsmail Öz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? Mülakat kaldırılacak mı? Bakan Tekin ne söyledi? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı şifresiz mi? Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title