Haberler

Kkk Personeline İlişkin Darbe Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki (KKK) eylemlere ilişkin davada, sanıklardan eski Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanı Korgeneral Yıldırım Güvenç savunma yaptı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki (KKK) eylemlere ilişkin davada, sanıklardan eski Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanı Korgeneral Yıldırım Güvenç savunma yaptı.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen, sanıklar ve avukatlarının katıldığı duruşmaya, şehit ve gazi yakınları ile darbe girişiminde darbecilerce derdest edilen, davanın müştekilerinden Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk katıldı.

Savunma yapan sanık Güvenç, Akıncı Üssü'ndeki askeri hareketlilik üzerine 16 Temmuz saat 02.15'te Akıncı Üssü'nü aradığını ve nöbetçi amirle görüştüğünü ifade ederek, uçuşların engellenmesi yönünde emir verdiğini söyledi.

Olay gecesinde, darbecilerce üst rütbeli komutanların rehin alındığını öğrendikten sonra darbenin bastırılması için çalıştığını ifade eden Güvenç, Akıncı Üssü'ne yapılan komutanların kurtarılması harekatının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emriyle kendisinin koordinesinde gerçekleştirildiğini öne sürdü.

Güvenç, şunları söyledi:

"Saat 15.00'te Akıncı Üssü'ne vardım. Beraberimdeki askerlere tankların çekicilerden indirilmesini, muharebe için her türlü hazırlığın yapılmasını söyledim. Hava kararmadan rehineleri kurtarmak istiyordum. Yanımdaki albaya, darbeci grubun başındaki her kimse onu muhatap almasını ve bir saate teslim olmadıkları halde burayı yerle bir edeceğimizi, eşlerini, çocuklarını seviyorlarsa teslim olmalarını söylemesini istedim. Gelen telefonla komutanların 141. Filo hangarında rehin tutulduklarını öğrendim. Aralarında Abidin Ünal'ın da olduğu 25'ten fazla üst rütbeli personeli kurtardık."

"Darbecilerle bir görüşmem olmamıştır"

Akıncı Üssü'nde tutuklu generallerin kurtarılmasında kimsenin zarar görmediğini ve FETÖ üyelerinin sağ olarak ele geçirildiğini, bunun örgütün çözülmesine önemli bilgiler alınmasına ve darbecilerin adalete teslim edilmesine katkı sağladığını kaydeden Güvenç, "Benim hain FETÖ'nün darbe girişiminde yer almadığım, aksine Ankara'daki darbe girişimi faaliyetlerinin bastırılması için görev aldığım, Ankara'daki mülki amirlerce bilinmektedir." ifadelerini kullandı.

Sözde atama listesinde göreve devam edecekler arasında adının yer alması ve TRT Genel Müdürü olarak görevlendirilmesi hususunda da beyanlarda bulunan Güvenç, 15 Temmuz'dan önce kimseyle bu konuda bir görüşme yapmadığını, TRT baskınında yer alan darbecilerin tespitinin yapıldığını dile getirerek, "FETÖ'cü darbecilerle bir görüşmem olmamıştır. Bu atamadan haberim olsaydı gereğini yapar, hainleri adalete teslim ederdim." dedi.

Atılı suçların hiçbirini kabul etmediğini dile getiren Güvenç, ifadesinde yer alan isimlerin mahkemede tanık olarak dinlenilmesini isteyerek tahliye ve beraat talebinde bulundu.

İddianame

İddianamede yer alan 150 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Eski Kara Kuvvetleri Kuvvet Geliştirme Daire Başkanı Tuğgeneral Erhan Caha'nın bir numaralı şüpheli olduğu iddianamede, dönemin Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Cari Harekat ve Komuta Kontrol Daire Başkanı Tuğgeneral Adem Boduroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Daire Başkanı Tuğgeneral Ali Rıza Çağlar ve eski tuğgeneraller Cüneyt Soyraç, İbrahim Lütfi Nuhoğlu, Mücahit Tamer ile 2016 yılı YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasına sunan eski Kurmay Albay Fehmi Atuk da sanıklar arasında yer alıyor.

Sanıkların ayrıca "askeri komutanlıkların gasbedilmesi, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, silahlı terör örgütüne üye olma, silahlı terör örgütü yöneticisi olma, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme, suç delillerini gizlemeye teşebbüs, kasten yaralama, tehdit ve hakaret" suçlarından da cezalandırılmaları isteniyor.

İddianamede, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargah ve Destek Kıtaları Grup Komutanı Albay Tuncay Polat ile 15 KKK personeli, müşteki olarak yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Milli Savunma Bakanlığı Recep Tayyip Erdoğan Yıldırım Güvenç Politika Güncel Haberler

title