Haberler

Kız Kulesi restore edilmeseydi belki de ilk depremde yıkılacaktı! Betonundan midye kabukları çıktı

Güncelleme:

İstanbul'un sembol yapılarından Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Kurulan iskelede çalışmalar devam ederken, kubbe aslına uygun olarak yeniden ortaya çıkarıldı ve kaplama aşamasına geçildi. Kulenin restorasyon yapılmadan önceki fotoğraflarında ise kolon demirlerinin açığa çıktığı, betonunda deniz kumu ve midye kabuklarının olduğu görüldü.

Üsküdar'da bulunan İstanbul'un simge yapılarından Kız Kulesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2021 yılında restorasyon çalışmaları başlatmıştı. Çalışmaların genel amacının yapıya sonradan eklenen ve yapının özgün karakterine uygun olmayan eklerinden arındırılması ve özgün detaylarına yeniden kavuşturulması olduğu belirtildi. Çalışmalara alanında uzman olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve Han Tümertekin danışman olarak destek veriyor.

Kız Kulesi restore edilmeseydi belki de ilk depremde yıkılacaktı! Betonundan midye kabukları çıktı

SARSINTILARA, ZEMİN KAYMALARINA KARŞI GÜÇLENDİRİLDİ

Kız Kulesi'nin çevresine kurulan iskelede restorasyon çalışmaları devam ederken, kulenin kubbe kısmının aslına uygun olarak yeniden ortaya çıkarıldığı ve kaplama aşamasına geçildiği görüldü. Kulenin duvarlarında iskele sökümleri yapılırken, kule ve kale restorasyon çalışmalarına ilave olarak ada çevresinde zemin güçlendirme çalışmaları yapıldığı belirtildi. Ada sınırları hizasında ise ortalama 24 metre derinlikteki ana kayaca ankre çelik-betonarme bütünleşik kazık imalatı yapılıyor. Böylece yapının etrafı olası sarsıntılara, zemin kaymalarına ve diğer oluşabilecek tehlikelere karşı güçlendirildi.

Kız Kulesi restore edilmeseydi belki de ilk depremde yıkılacaktı! Betonundan midye kabukları çıktı

KULENİN BETONUNDAN MİDYE KABUĞU ÇIKTI

Öte yandan Kız Kulesi'nin restorasyonuna başlanılmadan önce çekilen fotoğraflarda kolon demirlerinin açığa çıktığı, betonunda deniz kumu ve midye kabuklarının olduğu görülüyor. Fotoğraflarda, kulenin külah kısmında bağlayıcılığını kaybetmiş çimento ve korozyona uğramış demirler, bayrak direğindeki hasarlar, döşeme ve kolonlarında deniz kumunun kullanılması ve midye kabuğu, kıyı betonlarındaki hasar ve ayrışmalar dikkat çekiyor.

Kız Kulesi restore edilmeseydi belki de ilk depremde yıkılacaktı! Betonundan midye kabukları çıktı

RESTORASYONLA İLGİLİ YAPILAN SON AÇIKLAMA

Kız Kulesi'nin internet sitesinden 7 Mart'ta çalışmalarla ilgili yapılan son açıklamada, "Kız Kulesi restorasyonunda önceki paylaşımlarımızda belirtmiş olduğumuz kubbe ahşap imalatları tamamlanmış, kubbe görüntüsü aslına uygun olarak yeniden ortaya çıkarılmış, kaplama ve sonlandırma aşamasına geçilmiştir. Tarihi yığma duvarlardaki güçlendirme çalışmaları tamamlanmıştır. İmalatları tamamlanan kale duvarlarında iskele sökümleri gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Diğer mahallerde de iskele sökümlerine devam edilecektir.

Kız Kulesi restore edilmeseydi belki de ilk depremde yıkılacaktı! Betonundan midye kabukları çıktı

"KULEDEKİ İMALATLAR KOORDİNELİ OLARAK DEVAM ETMEKTEDİR"

Kız kulesinin bekası açısından kule ve kale restorasyon çalışmalarına ilave olarak ada çevresinde ortaya çıkan zemin zafiyetlerine yönelik tahkim çalışmaları başlamış ve zemin güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Ada sınırları hizasında ortalama 24 metre derinlikteki ana kayaca ankre çelik-betonarme bütünleşik kazık imalatı yapılmaktadır. Böylece yapının etrafı olası sarsıntılara, zemin kaymalarına ve diğer oluşabilecek tehlikelere karşı güçlendirilmektedir. Ada bünyesinde gerçekleşen tahkim güçlendirme ve kule-kale mahallerindeki diğer imalatlar koordineli olarak devam edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kız Kulesi İstanbul Güncel Haberler

500

Yorumlar (13)

Güray Dilli :

Kuleden çok otele benziyor...

107
36
yanıtYanıtla
osman kara kara:

Ne alaka kız kulesi MÖ 24 yılında yapıldı o zaman çimento demirmi vardı ! Kız kulesi taş yapıdır.

23
2
yanıtYanıtla
HATİCE TANYILDIZ:

Allahaşkına yıkılsa neden onarılmadı neden dikkat edilmedi diye ortalığı elli altıya verirlerdi.. şimdi yapılıyor diye yine suç

13
7
yanıtYanıtla
taner ipek:

Kız kulesi ismide adam kule olsun ne işi var kız başına taa orada

10
10
yanıtYanıtla
arzuşeyda:

restore demek, orijinalliği bozulmadan yenilemek, sağlamlaştırmak demektir. Ben burada kız kulesinden eser göremiyorum.

4
1
yanıtYanıtla
Murat Yıldırım:

Kız kulesi Milattan önce 400lü yıllarda yapıld. Bu 2.400 senede 7.0 şiddeti üzerinde onlarca deprem atlattı ve bunu betonundaki midye kabukları ile yaptı. Müdahale edilmese ilk depremde yıkılacaktı demeniz çok komik.

3
0
yanıtYanıtla
ekaf paseh:

başkan siz direk yenisini yapmışsınız olayı yanlış anlamışsınız gibi..

3
0
yanıtYanıtla
burak kesgin:

MÖ 1110 yılında denizin ortasında keşke c40 beton kullansalardı gerçi çimento 1824 yılında bunundu ama 600 sene bekleyebilirlerdi .

0
1
yanıtYanıtla
Halit:

roma devrinde roma betonu denen şey var osmanlı zamanında horasan harcı var

yanıt1
yanıt0
cahitgenc:

Yıkılsaydı CHP, sosyal medya trolleri ve yandaş sanatçılarıyla yine hükümeti suçlardı. Restorasyona tepki için kız kulesinin karşısında eylem yaptıkları gerçeğini ise troller ve yandaş sanatçıları yine görmezden gelirdi tabi.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title