Haberler

Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Şok Hamilelik

Güncelleme:

Merkez Nilüfer İlçesinde şaşayan Gülcan-Kemal Demirtaş çifti 7 yıl önce evlendi. Kemal Demirtaş'ın geçmişteki iki evliliğinden 3, Gülcan Demirtaş'tan da 1 çocuğu oldu.

Emekli olan 50 yaşındaki Kemal Demirtaş ve eşi bir daha çocuk sahibi olmamak için kısırlaştırma operasyonuna karar verdi. Demitaş çifti yaptıkları araştırmalarda kadınlara yapılan operasyonun yüzde 98 başarı sağlamadığını öğrenince, yüzde 100 başarı sağlanan vazoktomi operasyonu ile Kemal Demirtaş'ın kısırlaştırılmasına karar verdiler.

Demirtaş, 2010 yılının haziran ayında Çekirge Devlet Hastanesi üroloji bölümünde normalde 30 dakika olması gerekirsen 2 saat süren bir operasyon geçirdi. Bir gece yattığı hastanede doktoru tarafından operasyonun başarılı geçtiği kendisine bildirilen Demirtaş, bir hafta süren zorlu bir nekahet döneminin ardından sağlığına kavuştu.

Doktorlarının verdiği öneriyi harfiyen uygulayan çift, çocuk olma ihtimali olmadığı için cinsel ilişkilerini korunmadan sürdürdüler.Geçtiğimiz aralık ayında kendisinde baş dönmesi ve mide bulantısı rahatsızlığı hisseden Gülcan Demirtaş, "üşüttüğünü" sanarak ilaçlar aldı. Bu sırada migreni tututğu için kullanması gereken hapları ihmal etmeyen Gülcan Demirtaş, rahatsızlığı geçmeyince devlet hastanesine muayene olmaya gitti. Yapılan kontrolde 2.5 aylık hamile olduğunu öğrenen Gülcan Demirtaş kulaklarına inanamadı. "Ama benim kocam 'Vazoktomi'o muştu diyen Gülcan Demirtaş, gerçeği kocasına ağlayarak söyledi.

KABUS DOLU GÜNLER

Kocasının kendisinden şüphemdiğini düşünen Gülcan Demirtaş bunalıma girdi. Sürekli ağlayan genç kadın intiharı düşünürken çifte en büyük tepki çocuklarından geldi. Büyük kızları evi terk edip dedesinin yanına yerleşirken üniversitede okuyan çocukları ise, kendileriyle konuşmamaya başladı. Kimsenin yüzüne bakamayan Demirtaş çiftinin kabusu, Kemal Demirtaş'ın kontrole gitmesiyle sonuçlandı. Kocasının spermlerinin yüzde 70 aktif olduğunu öğrenen Gülcan Demirtaş rahat bir nefes alıp bu kez sevinçten ağlarken, büyüdüğü için karnındaki bebeği aldıramadı. İlç içsmesine rağme çocuğunun sağlıklı olduğunun kendisine söylendiğini açıklayan Gülcan Demirtaş, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Hamile kaldıktan sonra göğsümde kisler oluştu. 'Acaba erken menepoza mı giriyorum', 'Yoksa meme kanseri mi oldum?' diye düşünüyordum. Hatta aşerdim bile. Gecenin bir saatinde Kemal'i kaldırıp börek aldırdım. Kocam önlem aldığı için hamile olacağım hiç aklıma gelmedi. Gönül rahatlığı ile ilaçlarımıda içiyordum. Hastaneye gittiğimde bana hamile olduğumu söyleyen doktora, kocamın gerçirdiği operasyonu kendisine hatırlattım. Sanki çocuk başkasındanmış gibi bana bir bakışı ve 'Son iki haftan var. istersen gel o çocuğu alarım' demesi canımı çok acıttı. Kemalin haklı olarak beni aldatmasından şüphelendiğini düşündüm. O belli etmesede ben kahroldum. Spermlerini test yaptırmasını istedim. O günü hiç unutmuyorum. Zaman geçmek bilmedi. Telefon ile spermlerinin aktif olduğunu söyleyince bu kez sevincimden ağladım"

MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇIYOR

Yaşadıklarının ailesine büyük zarar verdiğini söyleyen Kemal Demirtaş, spermlerinin aktif olduğunu öğrenince kafalarındaki soru işeretlerinin kalkması ve çoıcuklarının kendilerine kızmaması için çok sevindiğini söyledi. Daha sonra ameliyat yapan ameliyat yapan Op. Dr. Ahmet Gündüzalp ile görüşmek için defalarca Çekirge Devlet Hastanesi'ne gitmesine rağmen kendisiyle görüşemediğini belirten Kemal Demirtaş,"Bu işin peşini bırakmayacağım. Bebeğimiz annesinin ilaç almasına rağmen doğacak. Bize ne kadar sağlıklı olduğu söylensede yinede korkuyoruz. Doktor, hastane ve sağlık bakanlığı hakkında maddi ve manevi tazminat davası açıyorum. Avukatım önümüzdeki hafta başvuruyu yapacak. Ayrıca hastane ve hekim hakkında Sağlık Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulundum. Benim yaşadığım olay, kocanın katil, kadının ise intihar etmesi için yeterli bir sebep." dedi.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ise iddialarla ilgili olarak soruşturma başlattıklarını açıkladı.

GERİYE DÖNÜŞÜ OLMAYAN YAYGIN BİR KORUNMA

Vezektomi işlemi lokal anestezi altında ve muayenehane şartlarında üroloji uzmanları tarafından yapılır. Oldukça kolay ve güvenli bir işlemdir. Testisler erkek vücudu dışında skrotum adı verilen torbaların içinde bulunur. Lokal anestezi yapılmasını takiben skrotum derisi üzerinde küçük bir kesi yapılarak vas deferensler bulunur, cilt dışına alınıp bağlandıktan sonra kısa bir parça kesilir ve kalan uçlar koter ile yakılarak tahrip edilir. İşlem yaklaşık 30 dakika sürer ve hastanede yatmayı ya da istirahati gerektirmez. Takip eden dönemde ağızdan ağrıkesici almayı gerektirecek şiddette ağrı olabilir.

GERİ DÖNÜŞÜMSÜZ BİR DOĞUM KONTROLÜ

Erkekte tüplerin bağlanması olarak tanımlanan bu işlem geri dönüşümsüz bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir. Günümüzde her yıl sadece ABD'de 500 binden fazla erkek istenmeyen gebeliklerden korunmak için vazektomiyi tercih ederken bu rakamın dünya genelinde 30 milyonun üzerinde olduğu sanılıyor.

AVANTAJLARI

Kalıcı ve ömür boyu süren bir doğum kontrol yöntemi olması en önemli avantajıdır. Ayrıca hamilelik korkusu olmadığından cinsellik daha keyifli ve verimli yaşanabilir. İşlem sırasında bağlanan vas deferenslerin meni sıvısı üretimi ile hiçbir ilgisi olmadığından işlem sonrası erkeğin meni miktarı ve görünüşünde hiçbir değişiklik olmaz. Sperm ve hormon üretimi değişikliğe uğramadan devam ettiğinden cinsel istek, güç ve aktivitede herhangi bir değişiklik ortaya çıkmaz. Üretilen spermler vücut tarafından emilerek yok edilir.

DEZAVANTAJLARI

Kalıcı bir yöntemdir. İleride yeniden çocuk sahibi olmak istendiğinde kanalların ameliyat ile yeniden açılması her zaman başarılı olmayabilir. Bu gibi durumlarda cerrahi sperm arama ve mikroenjeksiyon uygulanması gerekir.

ETKİNLİĞİ

Vazektominin etkinliği teorik olarak %100 olmakla birlikte teorikte bu oran biraz daha düşüktür. Sperm hücresinin üretilmesi ile meniden dışarı atılması yaklaşık 72 gün alır. Bu nedenle vazektomi sonrası koruyuculuk hemen başlamaz. Koruyuculuğun tam olduğu yani menide sperm sayısının sıfıra düştüğü arka arkaya yapılan 2 sperm analizinde gösterilmelidir. İlk sperm tetkiki için genelde 16-18 hafta içinde 20 defa boşalma olması beklenmelidir. Çok nadir olarak spermin menide sıfırlanması daha yavaş olabilir ve 3-4 yıl kadar gerektirebilir. Bazı çok nadir durumlarda ise bağlanan ve kesilen kanallar yeniden birleşebilir ve üretilen sperm menide görülebilir.

Görüntü bilgisi: Görüntüler 3103hasta ve hasta2 kodu ile geçildi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemal Demirtaş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title