Haberler

Kırım Tatarları, 'Tatar Günü'nde Bir Araya Geldi

Güncelleme:

Türkiye'deki Kırım Tatarları, İzmit'te düzenlenen 'Tatar Günü'nde bir araya geldi.

Yurdun değişik bölgelerindeki derneklerin birleşmesiyle oluşturulan federasyon tarafından İzmit'te düzenlenen ' Tatar Günü'nde bir araya geldi. Tatar yemeklerinin hazırlanarak birlikte yenildiği günde Kırım Tatar gelenekleri canlandırıldı.

Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlenen Tatar Günü'ne Kocaeli'de oturanların yanı sıra yeni oluşturulan ve başkanlığını işadamı İbrahim Aracı'nın üstlendiği federasyona bağlı Ankara, Polatlı, Eskişehir, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ-Emiryakup, Çorlu ve Körfez Kırım Tatar dernekleri başkanları ve üyeleri de katıldı.

Kırım Tatar gelenekleri, Cemile Osman'ın yönetiminde dernek üyelerinin rol aldığı tiyatro oyunu ile sahnelendi. Tatar halk danslarından örnekler sunulan, Kırım'dan gelen sanatçıların yöresel şarkılar söylediği Tatar Günü'nde Fuar Alanı'nda pişirilen hamur ağırlıklı Tatar yemekleri birlikte yenildi. Burada ayrıca Kırım Tatar evlerinde kullanılan ev eşyaları da sergilendi.

7 YILDIR YAPILIYOR

İzmit'te faaliyet gösteren tarım ilaçları üreten Koruma Klor Alkali A.Ş.'nin de sahibi olan, yurdun değişik bölgelerinde de fabrikaları bulunan işadamı İbrahim Aracı, Kırım Tatarları olarak 7 yıldan bu yana bu tür etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Aracı, ilk kez, yeni kurulan federasyon altında geniş kapsamlı etkinlikte biraraya geldiklerini belirterek, "Bir Tatar ailesi nasıl doğuyor ve nasıl yaşıyorsa onları bugün ortaya koyacağız. Her yıl kısmetse bunları devam ettirmek niyetindeyiz. Unuttuğumuz ve unutmaya yüz tutan bütün adetlerimiz tekrar yaşanmaya başlayacak" dedi.

SÜRGÜN DÖNÜŞÜ SIKINTI

İbrahim Aracı, sık sık Kırım'a gittiklerini, sürgünden sonra anavatanlarına dönen Kırım Tatarları'nın güç koşullar altında yaşam savaşı verdiğini de belirterek şunları söyledi:

"Kırım'a her yıl belirli periyodlarda gidiyorum. Kırım'da düğünler düzenliyoruz. Sürgünler sonunda anavatana dönen ve evlenmek isteyen çiftlerimizi buluyor, onlara gelenek- görenekler doğrultusunda düğünler yapıyoruz. Sünnet çağına gelen çocuklarımıza Türk adetlerine göre toplu sünnetler yapıyoruz. Sürgünden dönen Kırım Türklerinin hayat standartları biraz daha yükseliyor ama, önemli olan oradaki kendi anavatanlarında insanca yaşam haklarını elde etmekte zorlanıyorlar. Ama hiç bir şey elde edilmemiş değil. Tamamen barışçıl, tamamen demokratik yollarla insanca yaşama hakkını kullanmaya çalışıyorlar. Daha çok alınacak yollar var. İnşallah Ukrayna hükümeti, hatta biraz Rus baskısı da kalktığı zaman Kırım Tatarları daha rahat ve daha insanca bir yaşama kavuşacaklardır."

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ

Kırım Tatar Sürgünü İkinci Dünya Savaşı'nda 1941-44 yılları arasında işgal altındayken, "Nazilerle işbirliği yaptıkları" gerekçesiyle Sovyet hükümetinin aldığı kararla organize biçimde uygulandı.

Kırım Tatarları için Sovyet hükümeti 1944 yılında sürgün kararı çıkarması ardından bugünkü Ukrayna topraklarında olan Kırım Yarımadası'ndaki yerleşim yerlerinde bulunan, resmi kayıtlara göre 193 bin 865 Kırım Tatarı sürgün edildi. Büyük bölümü Özbekistan'a sürülen Kırım Tatarlarından onbinlercesi sürgün sırasında öldü. Kırım Tatar aktivistlerine göre nüfusun yaklaşık yüzde 46'sı bu zaman içerisinde hayatını kaybetti. Sovyet muhaliflerinin iddialarına göre binlerce Kırım Tatarı, Sovyet sistemi tarafından yapılan büyük ölçekli projeler için işçi olarak çalıştırıldı.

Sürgün, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 1987 yılında sona erdi ve sürgündeki Kırım Tatarları topraksız ve evsiz olarak kısmen Kırım Yarımadası'na dönmeye başladı. Dönüş hala devam ediyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Aracı Tatar Kırım Politika Güncel Haberler

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 16 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 16 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Brighton Chelsea maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Chelsea maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.United Newcastle maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! M.United Newcastle maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Manchester United Newcastle maçı CANLI izle! 15 Mayıs MANU Newcastle maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Brighton Chelsea maçı CANLI izle! 15 Mayıs Brighton Chelsea maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title