Haberler

Kesk Yöneticilerinin İddianamesi Kabul Edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin, KESK üye ve yöneticisi 72 kişi hakkında, "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla hazırladığı iddianame, Ankara 13.Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin, KESK üye ve yöneticisi 72 kişi hakkında, "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla hazırladığı iddianame, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Cumhuriyet Savcısı Yıldırım Bayyurt'un hazırladığı ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de arasında bulunduğu şüphelilerin 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapsi istenen iddianamede, şu isimler "şüpheli" olarak yer aldı:

"Abdulgani Cayhan, Abdulkadir Baydur, Abdullah Karahan, Ahmet Koçyiğit, Alican Kaplan, Alipaşa Şanlı, Aykut Erhan Turgut, Ayten Tekeş, Bekir Gürbüz, Belgizar Sazak, Bülent Kaya, Cebrail Arslan, Cemil Özen, Cemile Duman, Cengiz Paycu, Cezmi Gündüz, Civan Yıldırım, Çerkez Aydemir, Deniz Bozbey, Devrim Kahraman, Emel Emre, Erdal Turan, Erdal Yılmaz, Faik Deli, Feruh Çelik, Fikret Çalağan, Hadi Aslan, Hamdullah Yıldırım, Hanım Koçyiğit, Hasan Kaldık, Hasan Ölgün, Hayati Mehmetoğlu, İlhan Akbaş, İsmail Remzi Kaya, İzzettin Alpergin, İzzettin Ekin, Kasım Birtek, Lami Özgen, Lokman Özdemir, Mehmet Arda, Mehmet Bozgeyik, Mehmet Sadık Varli, Mehmet Sezgin İbin, Mehmet Sıddık Akın, Mesut Fırat, Metin Vuranok, Murat İrfan Işık, Mustafa Bozan, Mütahir Karakuş, Müzahit Karakuş, Nihat Kılınçalp, Niyazi Yılmaz, Osman İşçi, Özkan Yorgun, Reşit Sünbül, Sadrettin Kaya, Sakine Esen Yılmaz, Salih Ersan, Seyran Şık, Sibel Anıl, Sinan Gündüz, Sinan Muşlu, Şahin Kayıkçı, Şerif İldoğan, Tarık Kaya, Veysel Özhekti, Yılmaz Güneş, Yılmaz Meşeli, Yılmaz Yıldırımcı, Yunus Akıl, Yusuf Kösele ve Zeyyad Ceylan."

İddianamede, "legal alanda örgütlenme zorluğu bulunan memurların organize edilmesi, bulundukları sivil toplum örgütü yapılanmalarında örgütsel tavır ve işleyiş sağlanması, grev gibi önemli bir sosyal ve ekonomik eylem gücü bulunan sendikaların terör örgütü kontrolüne alınması" amacıyla Kürdistan Halklar Topluluğu/Türkiye Meclisi (KCK/TM) içinde, sonradan "Demokratik Emek Platformu"

(DEMEP) ismini alan bir yapı oluşturulduğu, şüphelilerin de KESK'e bağlı sendikaların iş kollarında, bu yapılanması içinde faaliyet gösterdikleri savunuldu.

Şüphelilerin sadece sendikal faaliyet yürüttüklerini belirttikleri bildirilen iddianamede, "Tamamı kamu çalışanı olan şüphelilerin maddi gelirlerinin belli olması, gün içerisindeki mesailerinin dışında örgütsel çalışma için yoğun mesai harcamak zorunda kalmaları, haklarında soruşturma yapılması halinde işlerini kaybetme risklerinin bulunduğunu bilmelerine rağmen büyük bir örgütsel disiplinle faaliyetlerine devam etmelerinin KCK-TM/DEMEP yapılanmasının KCK içerisindeki en organize örgütsel ideolojiye en sadık ve niteliği itibariyle en tehlikeli birimlerden biri olduğu açıkça anlaşılmaktadır" görüşüne yer verildi.

-"Ülkeyi ve devleti karalayıcı eylemler"

Şüphelilerin, "eylem ve söylemlerinde, sürekli olarak ülkeyi ve devleti karalayıcı, tahkir edici eylemler içerisinde oldukları" ileri sürülen iddianamede, "Devlet memurluğu yemini yapmış olan kişilerin kamu görevi dışında her türlü yasa dışı eylemin içinde oldukları açıkça görülmektedir" denildi.

İddianamede şunlar kaydedildi:

"Bu dosyadaki bütün şüpheliler kamu görevlisi, yani memur durumdadır. Şüpheliler tarafından, KCK örgütünün talimatları doğrultusunda, sözleşmede açıkça ifade edilen hedeflere yönelik, Demokratik Emek Platformunu oluşturarak örgütsel amaçlar için mücadele başlatıldığı görülmektedir. PKK terör örgütünün 30-40 yıllık geçmişinde dönemsel gelişmeler, uluslararası arenada yoğunlaşan tepkiler, terör faaliyetlerinin gizlenmesi, unutturulması veya başka amaçlarla sürekli olarak PKK, KADEK, KONGRA-GEL, KKK ve en nihayet KCK ismini kullanması gibi, KCK sözleşmesine uygun olarak kurulan DEK (Demkoratik Emek Konfederasyonu) ve DEH

(Demokratik Emek Hareketi) yapıları da yapılan soruşturma ve operasyonlarla deşifre edilmesi üzerine isim değiştirerek DEMEP adını almak suretiyle, yeni adıyla örgütsel faaliyetlere devam eden bir yapı konumundadır."

"DEMEP yapısının tamamen ve kesin olarak terör örgütü KCK'nın emir ve talimat zinciri içerisinde yer aldığı" ifade edilen iddianamede, DEMEP içindeki şüphelilerin, KESK ve bağlı sendikaların legal sistem içerisindeki konumlarını örgütsel faaliyetlere hasretme amacını gerçekleştirdikleri" öne sürüldü.

"Soruşturma konusu olan terör örgütü, devlet yapılanmasına benzer yapı oluşturacak kadar organize, yaklaşık 40 yıllık geçmişi olan, üyeleri arasında soruşturmalardan kurtulabilmeleri için örgüt üyelerine yardım eden çok sayıda hukukçu bulunan, üyeleri binlerce kez soruşturma geçirmesi nedeniyle eylemlerinde delil bırakmamak konusunda son derece dikkatli (toplantılarda salona kapalı telefon bile almadıkları anlaşılmaktadır) kompleks bir yapılanmadır" görüşüne yer verilen iddianamede, "KCK-DEMEP toplantılarında genel olarak toplantıya ölen terör örgütü mensupları için bir saygı duruşu yapılarak başlandığı" iddia edildi.

-"KCK-DEMEP" yapılanması-

İddianamede, "dosyadaki deliller ve kolluğun yaptığı araştırmaya göre, KCK/DEMEP yapılanmasının örgüt adına sorumlusunun, KESK Genel Başkanı Lami Özgen olduğu" öne sürüldü.

Lami Özgen, Mehmet Bozgeyik, Abdullah Karahan, Sakine Esen Yılmaz'ın

"DEMEP'in merkez yürütme kurulunda", İzzettin Alpergin, Mehmet Sıddık Akın, Hasan Kaldık, Lokman Özdemir, Emel Emre, Metin Vuranok ve Seyran Şık'ın ise

"KCK/DEMEP merkez yürütme kurulu içerisinde" yer aldıkları savunuldu.

İddianamede, diğer şüphelilerle ilgili olarak şunlar kaydedildi:

"KCK/DEMEP, il, bölge ve Türkiye Meclisi olarak yapılanmıştır. Buna göre:

-Marmara bölgesinde, İstanbul'da şüpheliler Salih Ersan, Sibel Anıl, Faik Deli, Cemile Duman, Alican Kaplan, Yılmaz Meşeli. Kocaeli'de Mesut Fırat, Mütahir Karakuş, İsmail Remzi Kaya, Sakarya'da Hanım Koçyiğit.

-Ege bölgesinde, İzmir yapılanmasında Ahmet Koçyiğit, Hadi Aslan, Abdulkadir Baydur, Niyazi Yılmaz.

-İç Anadolu bölgesinde, Ankara'da Aykut Erhan Turgut, Bülent Kaya, Civan Yıldırım, Çerkez Aydemir, Cebrail Arslan, Devrim Kahraman, Erdal Turan, Feruh Çelik, Fikret Çalağan, İzzettin Ekin, Mehmet Arda, Mehmet Sadık Varlı, Mehmet Sezgin İbin, Murat İrfan Işık, Mustafa Bozan, Nihat Kılınçalp, Özkan Yorgun, Reşit Sünbül, Yılmaz Yıldırımcı, Yunus Akıl, Belgizar Sazak ve Eskişehir'de Alipaşa Şanlı.

-Örgütün 'Serhat' olarak adlandırdığı Ağrı, Van, Kars bölgesinde Cezmi Gündüz, Hayati Mehmetoğlu.

-Çukurova bölgesi Adana ve Mersin'de Yusuf Kösele, Cemil Özen ve Sinan Muşlu.

-Örgütün 'Amed' olarak adlandırdığı Diyarbakır bölgesinde Abdullah Karahan, Kasım Birtek, Sadrettin Kaya, Veysel Özhekti, Zeyyad Ceylan, Yılmaz Güneş, Ayten Tekeş, Sinan Gündüz ve Urfa'da Şerif İldoğan.

-Dersim bölgesinde, Tunceli'de Hasan Örgün, Malatya'da Tarık Kaya, Adıyaman'da Erdal Yılmaz ve Bekir Gündüz.

-Örgütün 'Botan' olarak adlandırdığı, Hakkari'de İlhan Akbaş, Lokman Özdemir, Mardin'de Hamdullah Yıldırım, Siirt'te Şahin Kayıkçı ve Bitlis'te Abdulgani Cayhan, DEMEP'in bölge ve il yapılanmalarında görev alan kişiler oldukları tespit edilenlerdir."

-Tutukluluğa ilişkin değerlendirme-

Şüphelilerden Lami Özgen'in aynı suçtan İzmir'de yapılan yargılamada mahkum olduğu ve dosyasının temyiz aşamasında bulunduğu belirtilen iddianamenin son bölümünde, "Ülkemizde binlerce kez gerçekleşen terör eylemlerinin, kendilerini siyasi düşünce suçlusu gibi göstermeye çalışan kişilerin yardımıyla veya bizzat bu kişilerce işlenmiş olması (Gaziantep'te 8 sivilin şehit edildiği bombalı saldırıda KCK üyesi bir devlet memuru), diğer yandan şüphelilerin tutuksuz yargılanmaları halinde, aynı suçtan mahkum olan şüpheli Lami Özgen de olduğu gibi örgütsel faaliyetlerinin aynen devam ediyor olması gerekçeleri dikkate alınarak, tüm şüphelilerin yargılamalarının tutuklu yapılması, hükümle birlikte tutukluluğun devamına karar verilmesi talep olunur" denildi.

Muhabir: Barış Kılıç - Mehmet Tosun

Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Remzi Kaya Lami Özgen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi
title