Haberler

Kaş Köylüleri Taş Ocağı Mücadelesini Kazandı

Antalya’nın Kaş ilçesinin Bezirgan mahallesinde 130 hektarlık alanda açılmak istenen taş ocağına karşı açılan davayı, Kaş Belediyesi ve köylülerden Yusuf Ünal kazanmayı başardı.

Antalya'nın Kaş ilçesinin Bezirgan mahallesinde 130 hektarlık alanda açılmak istenen taş ocağına karşı açılan davayı, Kaş Belediyesi ve köylülerden Yusuf Ünal kazanmayı başardı.

Bezirgan Mahallesinde 130 hektarlık alanda açılmak istenen taş ocağına verilen ruhsat, önce yargıya taşındı ardından köylülerin tepkisi üzerine şirket alandan çekilince iptal edildi, dava düştü. Mahkeme kararını alan köylüler büyük sevinç yaşadı. Yaklaşık 3 bin 500 lirayı bulan dava masrafını davalı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı karşılayacak. Taş ocağı açılmak istenen bölgede, tarihi Likya yolu, tahıl ambarları ve verimli tarım arazileri bulunurken, Bezirgan, ÇEKÜL tarafından örnek köy yerleşmesi ilan edilmişti.

GİRİŞİMLER

Bezirgan mahallesinde 130 hektarlık alanda açılmak istenen taş ocağına karşı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhinde dava açıldı. Davayı açan Kaş Belediyesi ve köylülerden Yusuf Ünal, taş ocağı ruhsatı verilen alanın 1. derece arkeolojik Sit alanı içinde olduğunu öne sürerek hukuksuz olduğu belirtilen ruhsatın önce yürütmesinin durdurulmasını ardından iptalini talep etti. Konuyu gündemine alan Koruma Kurulu bir tavsiye kararı alarak alanda açılmak istenen taş ocağının kültür mirasına zarar verebileceğini belirtti.

20 yıldır eşinin köyü Bezirgan'da yaşayan İskoç kökenli Pauline Şalvarlı ise bine yakın imza toplayarak taş ocağının iptali için girişimde bulundu.

KÖYLÜLERİN TEPKİSİ ÜZERİNE ŞİRKET ALANDAN ÇEKİLDİ, DAVA DÜŞTÜ

Bölgedeki gergin bekleyiş Antalya 1. İdare Mahkemesinden gelen bir kararla yerini sevince bıraktı. Köylülerin haklı tepkilerinin ardından bölgede taş ocağı açmak isteyen maden şirketi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na başvurarak ruhsat sahasını terk etmek istediğini bildirdi. Bakanlık da bunun üzerine Bezirgan'daki taş ocağı ruhsatını iptal etti. Mahkeme konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmederek, yaklaşık 3 bin 500 TL tutarındaki dava masraflarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca ödenmesini kararlaştırdı.

Yaklaşık iki yıldır köylerinde açılmak istenen taş ocağına karşı mücadele eden Pauline Şalvarlı, bu süreçte kendilerine destek olan kişi ve kurumlara teşekkür etti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yusuf Ünal Antalya Likya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title