Haberler

Kalkan Projesi Çalışma Grubu Toplantısı

Kalkan Projesi Operasyonel Çalışma Grubu'nun bu yılki toplantısı, İnterpol Genel Sekreterliği ve Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol-Europol-Sirene Dairesi Başkanlığı koordinesinde 26-27 Haziran 2013 tarihlerinde İstanbul Polis Eğitim ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Toplantının ana başlığı "Teröristlerin Çatışma Bölgelerine Giriş-Çıkış Güzergâhları ve Deradikalizasyon Sürecinden Alınması Gereken Dersler" oldu.

Toplantıya, 28 Ülke ve 4 Uluslararası kuruluş ile Başbakanlık MİT Müsteşarlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM), Dışişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) ilgili Daire Başkanlıklarından 100 üst düzey terör ve istihbarat görevlisi katıldı. Katılımcılar, en son terör olayları ile ilgili sunumlar yaparak bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Toplantının açılış töreninde konuşma yapan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Sayın Zeki Çatalkaya, iç güvenlik konusundaki en büyük tehditlerden birisinin ve belki de en önemlisinin "terörizm" olduğunu; topluma yansıtmış olduğu korku hipnozu ile insanlarda kaygıya yol açtığını, korkunun egemen olmasına sebebiyet verdiğini ifade etti. Genel Müdür Yardımcısı Sayın Çatalkaya, ülkemizin terörle mücadelede ulaştığı bilgi birikimi ve yakaladığı başarıların uluslararası alanda da takip edildiğini ve birçok ülke tarafından örnek alındığını belirtti. Türk polisince yakalanan uyuşturucu miktarının, diğer ülkelere yakalatmış olduğu miktarlar hariç olmak üzere, 27 AB Ülkesinin iki katından fazla olduğunu söyleyen Sayın Çatalkaya, organize ve uyuşturucu suçlarıyla mücadelede gerçekleştirilen uluslararası işbirliğini, terörle mücadelede de görmek arzusu içinde bulunduğunu vurguladı.

Kalkan Projesi'nin amacı; Orta Asya ülkelerinde faaliyet gösteren terör örgütleri ile bunların Avrupa ve diğer coğrafyalardaki uzantıları ile ortak mücadelede, INTERPOL üye ülkeleri arasında ortak bir hareket tarzının benimsenmesidir. Bu amaçla terörizmle mücadelede, iyi deneyimlerin paylaşılması, operasyonel bilgilerin toplanarak değerlendirilmesi, meydana gelen terör olaylarının aydınlatılması ve hazırlık aşamasındaki saldırıların önlenmesi çalışmaları yapılmaktadır.

KALKAN Projesi`nin üyeleri başta Türkiye olmak üzere, Afganistan, Ermenistan, Azerbaycan, Bangladeş, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan, Hindistan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Nepal, Pakistan, Rusya, Sri Lanka, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan olmakla birlikte, proje içerisinde 140`a yakın ülke teröre karşı işbirliği yapmaktadır.

Bu bağlamda, 2005 yılında Almatı'da, 2006 yılında Bakü'de, 2007 yılında Tiflis'te, 2008 yılında Tahran'da, 2010 yılında Moskova'da, 2011 yılında Duşanbe'de ve 2012 yılında yine Almatı'da, operasyonel çalışma grupları toplanmıştır.

İnterpol'un terörle mücadeleye yaptığı katkı Asya İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) tarafından ödüllendirilmiştir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Dışişleri Bakanlığı Zeki Çatalkaya İstanbul Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title