Haberler

İzmir İstanbul Otobanı Çeşme'yi Uçuracak

İzmir – İstanbul otobanının faliyete geçmesinin ardından Çeşme'nin hiç olmadığı kadar popüler olacağını söyleyen Tuzu Biberi restoranlarının kurucu ortağı Ayhan Güner, "Çeşme'nin merkezi bugüne kadar hep bir geçiş güzergahıydı.

İzmir İstanbul arasını 3,5 saate düşürecek olan otabanın açılmasının ardından Çeşme'nin 12 ay boyunca ziyaretçi alacağını söyleyen Ayhan Güner, hem işletme sahiplerinin hem de yerel yönetimin bu değişime şimdiden hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti. Çeşme merkezde marina dışında bir cazibe merkezi bulunmadığını, insanların Ilıca, Dalyan ve Alaçatı'yı tercih ettiğini dile getiren Güner, "Aslında sanıldığı gibi Çeşme popüler bir yer değil. Ilıca, Dalyan ve Alaçatı'da yaşayan ya da tatil yapanların işi düştüğünde uğradıkları bir yer. Son yıllarda Marina bu durumu değiştirmeye başlamıştı. Ancak yükselen Alaçatı trendi bu durumu yeniden yavaşlatmaya başladı" diye konuştu.

Özellikle son 2 yıldır popüler hale gelen Alaçatı'nın Çeşme'yi olumsuz etkilediğini, ziyaretçi profilinin önceki yıllara oranla düştüğünü dile getiren Güner, Şunları söyledi; "Otobanın bitmesiyle buraya olan rağmetin yeniden artacağını düşünüyorum. Çeşme 12 ay işler hale gelecek. Yerleşenler artacak. Bu kaçınılmaz bir durum. Bu büyümenin önüne geçemeyiz. Ama büyümeyi kontrollü gerçekleştirebiliriz. Ben Çesme'yi hep Bodrum'un, Marmaris'in 30 sene önceki haline benzetirim. 30 sene önceki Bodrum'u bilenler şimdi tanıyamıyorlar. Muhtemelen Çesme'yi de 10 sene sonra tanıyamayacaz."

Çeşme kontrollü büyümeli

Bu kaçınılmaz büyümeye işletme sahiplerinin de hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizen Güner, "Bazen büyümek kaçınılmazdır. Önemli olan bu süreci iyi değerlendirip kontrollü büyümektir. Burada yerel yönetime de öneli görevler düşüyor. Çevre düzenlemelerini, imar planlamalarını bu perspektifte ele almalılar. Büyüme belli bir plan dahilinde olursa Bodrum, Marmaris ve Kuşadası'nda yaşadığımız faciayı Çeşme'de yaşamayız" dedi.

Kontrollü büyümeyi olanlarken yerleşim yerleri ile eğlence merkezlerinin ayrıştırlması gerektiğini dile getiren Güner, yıllardır yaşanan Aya Yorgi koyu meselesinin önümüzdeki yıllarda Çeşme'nin diğer koylarında da yaşamamak için bu ayrıştırmanın zorunlu olduğunu belirtti. Güner, Çeşme büyürken bugünkü sadeliğini koruyarak büyümesi gerektiğini, Çeşme'nin coğrafi yapısının buna müsait olduğunu vurguladı.

Esnaf bilinçlendirilmeli

Güner, büyüme perspektifi çerçevesinde Çeşmeli esnafın da eğitilmesi gerektiğini dile getirerek, "Aslında Çeşme esnafı birçok tatil bölgesine göre iyi durumda. Ancak yine de esnafın bir takım eğitmlerden geçirilmesi gerekiyor. Çünü bir yere rağbet arttığın esnaf kısa sürede çok kazanma telaşına düşüyor. Bunu özellikle Alaçatı'da görüyoruz. Aşırı yüksek fiyatlar ziyaretçilerde tedirginlik oluşturuyor ve bölge imajını zedeliyor. Esnafın buna dikkat etmesi gerekiyor. Bir müşteriye tek sezon hizmet vermek yerine uzun yıllar hizmet edeceği müşteri portföyü edinmeli" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ayhan Güner İstanbul Alaçatı İzmir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title