Haberler

Hocalı Katliamının 22. Yılı

HASEN tarafından katliamın yıl dönümünde "Karabağ'da Etnik Temizlik ve Hocalı Katliamı" konulu toplantı düzenlendi.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından, Hocalı katliamının 22. yıl dönümünde, " Karabağ'da Etnik Temizlik ve Hocalı Katliamı" konulu toplantı düzenlendi.

Enstitünün merkez binasında düzenlenen toplantıda konuşan HASEN Dış Politika ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, uluslararası hukukun hiçe sayıldığı bir soykırımı konuşmak üzere toplandıklarını belirtti.

Uluslararası kamuoyunun konuya duyarsız olduğunu anlatan Caşın, Ermeni işgallerinin uluslararası kamuoyunda haklı olarak gösterildiğini ifade etti.

Resmi rakamlara göre Hocalı katliamında 613 kişinin katledildiğini aktaran Caşın, şöyle devam etti:

"Ama binin üzerine sivil hayatını kaybetmiştir. Dağlık Karabağ uyuşmazlığında, Hocalı katliamı bir dönüm noktası olmuştur. Karabağ sorununu uluslararası sahadaki yankısını kuvvetlendirmiştir. Ortada bir gerçek var; Ermeniler uluslararası hukukun öngördüğü bütün uyarılara rağmen, Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisini işgal etmeye devam etmektedirler. Hocalı'da yaşananlar Ermenilerin, Azerbaycan üzerinde uyguladığı etnik temizliğin bir devamı olarak düşünülebilir. Hocalı katlimı, bir avuç askeri öldürmek için bütün sivillerin yok edildiği, askeri açıdan savunulacak hiçbir yanı olmayan bir katliamdır. Hocalı'da asıl mağdur olarak Ermeniler gösterilmek istenmiştir."

Caşın, artık yeni ve güçlü bir Azerbaycan ordusunun yükseldiğini belirterek, "Azerbaycan toprağını uluslararası hukuka aykırı olarak işgal eden bir Ermenistan var. Azerbaycan toprağı içerisinde ayrı bir devlet ilan edilmeye kalkıldı. Bu dünyanın hiçbir yerinde olacak bir şey değil. Hiçbir zaman, Ermenistan Karabağ'ı kazanamadı ve kazanamayacaktır. Uluslararası hukuka ayrıkırı. Öte yandan insanları öldürmekle insanların yok edilemeyeceği Bosna'da, ikinci dünya savaşında görülmüştür. Bu bir insanlık suçudur" diye konuştu.

İpek Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Çiçek de Birleşmiş Milletler'in "işgal" olarak tanımladığı yerlerdeki sorunların çözülmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu bölge gerçekten de Ermenilerin tarih boyunca çok az yerleştikleri bir bölgedir. Buraların bir Türk yurdu olduğunu, Ermeniler'in buraya sonradan işgalci olarak geldiğini bizim toplumumuza da çok iyi anlatmamız lazım. Çünkü Ermenistan işgalinin boyutları tam olarak kavranılmış değil. Herkes Karabağ'dan söz ediyor. Ama Karabağ dışında çok önemli 7 tane reyon da (ilçe) ele geçirilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

"Meseleyi gündemde tutmak önemli"

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mitat Çelikpala da vahşetin sonuçlarını, bunu yaratanların bir şekilde ödeyeceklerini dile getirdi.

Mevcut durumda Ermenistan'ı yönetenlerin Hocalı katliamının içinde bulunduğunu ve ellerinin kanlı olduğunu bildiren Çelikpala, şunları kaydetti:

"Fakat meselenin, kanıtların nasıl değerlendirileceği, uluslararası topluma bunun nasıl anlatılacağı çok önemli. Maalesef bu sürece yeni başlamış durumdayız. Uluslararası toplum, yavaş yavaş hareket etmeye başladı. 10'a yakın ülke soykırımı tanıdı. Uluslararası mahkeme ve hukukunun bu sürece dahil olması gerekiyor. Meseleyi tartışmak, gündemde tutmak önemli. Hocalı, soykırım tanımına tamamen oturuyor. Sivillerin organize ve sistematik bir şekilde öldürüldüğünü görüyoruz. Travmalar somut biçimde hukuki olarak kanıtlanabilir durumda, mahkeme kararlarından duruyor. İnsanların yaşamları normalleşemedi. Meselenin insanı tarafları var. Hocalı'nın bedeli ödetilmediği sürece bu bölgede normalleşme hiçbir zaman olmayacak." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Hakkı Caşın Ermenistan Azerbaycan Karabağ Politika Güncel Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bütün firmalar için asgari kurumlar vergisini getireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bütün firmalar için asgari kurumlar vergisini getireceğiz

Yanından hiç ayırmadığı eşyası da enkazdan çıktı! İşte Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunduğu ilk anlar

Yanından hiç ayırmadığı eşyası da enkazdan çıktı! İşte Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunduğu ilk anlar

Bakmadan Geçme

Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title