Haberler

Hatayek Fotochp'li Ediboğlu: 9'u İngiliz 11 Kişi Suriye'ye Geçti

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, 9'u İngiltere, 2'si de Sudan vatandaşı olmak üzere 11 doktor ve doktor adayının Suriye'ye geçerek, çatışmalarda yaralanan IŞİD üyelerini tedavi ettiğini öne sürdü.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, 9'u İngiltere, 2'si de Sudan vatandaşı olmak üzere 11 doktor ve doktor adayının Suriye'ye geçerek, çatışmalarda yaralanan IŞİD üyelerini tedavi ettiğini öne sürdü. Suriye'ye geçen 11 kişiden 8'inin doktor, 3'ünün de tıp fakültesi öğrencisi olduğunu savunan Mehmet Ali Ediboğlu, bu kişilerden bazılarının ailelerinin Hatay'a gelerek kendisinden yardım istediğini söyledi. Ediboğlu, şunları söyledi:

"Ayın 12'si Perşembe günü Sudan'ın başkenti Hartum'dan kalkan THY uçağıyla, İstanbul Atatürk Havalimanı'na 10 tane genç geliyor. Aynı saatte Toronto'dan kalkan uçakla İstanbul'a 1 genç geliyor. Toplam 11 kişiden 8'i mezun doktor, diğer 3'ü ise tıp fakültesi öğrencisi. 20-25 yaş grubundaki bu gençlerin 5'i kız 6'sı erkek. Bunların hepsi arkadaş aynı zamanda aileleri de arkadaş bunların. Hepsinin ailesi Sudan kökenli ama 7'si aynı zamanda İngiliz vatandaşı. Bu ailelerin hepsi doktor, 2 aile Sudan vatandaşı, 2 aile ABD vatandaşı. Kanada'dan gelenin babası New Jersey'de işadamı ama oğlu Kanada vatandaşı. Hartum'da okuyan bu çocuklar Toronto'daki arkadaşlarıyla görüşerek İstanbul'da buluşuyorlar. IŞİD'e, oradaki çatışmalarda yaralananları tedavi etmek üzere geliyorlar, İstanbul'da 1 gün kaldıktan sonra bir yardım kuruluşunun aracılığıyla Güney'deki bir ilimize doğru yola çıkıyorlar. Bunu şuradan öğreniyoruz, ayın 13'ünde Cuma günü saat 12.00'de Lena Abdul Gadir isimli kızımız, Londra'daki kız kardeşine Whatsapp'tan bir mesaj atıyor, 'Şu anda Hereke'deyiz, hepimiz iyi ve mutluyuz, bizi merak etmeyin Suriye'ye geçip oradaki hastanelerde çalışacağız' diyor."

'ÇOCUKLAR AİLELERİNE TESLİM EDİLEBİLİRDİ'

Geçen Cumartesi günü gençlerden 7'sinin ailesinin İstanbul'a geldiğini belirten Ediboğlu şöyle devam etti:

"Aileler benim yılardır bu konuları takip ettiğimi medyadan öğreniyor ve benimle irtibata geçiyorlar. Lena'nın babası Mamoun Abdul Gadir bana ulaştı, Hatay'da olduğumu öğrenince yanıma geldi, konuyu uzun uzun konuştuk, diğer aileler İstanbul'da Sudan ve İngiliz Başkonsolosluğu'nda görüşerek çare arıyorlar. Gerekli çalışmaların ardından istihbarat, emniyet devreye giriyor, bakanlıklar devreye giriyor ancak cuma günü saat 12.00'de Hereke'de bulunan ve güneye giden bir otobüsün, 10-12 saat sonra ya Hatay'a, ya Antep'e ya da Urfa'ya gelen bu otobüsün çok rahat şekilde durdurulup bu çocukların bulunup ailelerine teslim edilmesi gerekirken bu yapılmadı."

NEREDE OLDUKLARI BİLİNİYOR

Ediboğlu, tüm bunların bilinçli yapıldığını öne sürerek şöyle konuştu:

"Çünkü o bölgedeki hastanelerin nasıl hizmet verdiğini, hangi yardım kuruluşlarından destek gördüğünü biliyorum, İHH'nın, AFAD'ın ya da diğer yardım kuruluşlarının doğrudan destek verdiğini de biliyorum. Bu hastaneler dünyanın çeşitli yerlerinden gelen gönüllü doktorların destekleriyle çalışıyor. Bu grupta öyle gönüllü doktorlar. Bunların Türkiye'ye gelişleri, hastaneye kadar götürülüşleri yardım kuruluşları aracılığıyla oluyor. Devletin bilgisi dahilinde olduğu için bunları bulup ailelerine teslim etmek herhalde devletten beklemediğimiz bir olaydı bunu da öyle yaptılar. Ailelere ben şu bilgileri verdim, Sağlık Bakanlığı'na bağlı 112'ler doğrudan bu hastanelerle irtibatlı çalışıyorlar. Çünkü yaralılar 112 ambulanslarıyla geliyor. Sağlık Müdürlükleri çok iyi biliyor, nerde çalıştıklarına gelince, Hatay sınırında 2, Kilis sınırında 1, Gaziantep'te 1 ve Urfa'da 2 hastane var sınıra yakın yerde. Bu hastanelerin birinde olduklarını tahmin ediyorum. Perşembe günü biz Kilis ve Gaziantep'i gezdik, 7 aileyle, Gaziantep'te bir çalışma yaptık, orada da sınırda ciddi bir çatışma yok, ancak Şanlıurfa sınırındaki Tel Abyad yakınlarında şiddetli çatışmalar var. O bölgede olma ihtimallerinin yüksek olduğunu düşünüyorum, biz bunları düşünüp söylerken bir haftadan fazla oldu, eğer bulunamadılarsa bulmak istemediklerindendir. Yardım edilmek istenmediğindendir diye iddia ediyorum. Devletimiz istese bu çocukları 24 saat içinde ailelerine iade ederdi. Nerde olduklarının bilindiğini ve istenirse ailelere de teslim edileceğini iddia ediyorum."

BU GENÇLER, TÜRKİYE'DEN SURİYE'YE GİDİP GELİYORLAR

Çocukların ailelerine her gün mesaj attığını söyleyen Mehmet Ali Ediboğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Bu çocukların ailelerinin Türkiye'de olduğunu bildiklerini biliyorum, dün Hatay'a gelen iki aileyle görüştük. En azından çocuklarının hayatta olduklarını çok tehlike altında olmadıklarını ve orada gönüllü bulunduklarını bilmenin rahatlığı var, ama çocuklarını almadan dönmeyeceklerinin de kararlılığı var. Doğrudan devletimizi ve güvenlik güçlerimizi suçlayan bir tavırları da var. Ben ülkemizin yurtdışında böyle itibar kaybetmesine üzülüyorum. Kısa süre içinde sonuç alacağımızı düşünüyorum, devletimiz tespit etmezse ben peşindeyim nerde olduklarını nokta olarak söyleyeceğim ve güvenlik güçlerimizden onları getirip ailelerine teslim edeceklerini birkaç gün içinde açıklayacağımızı düşünüyorum. Bu çocuklar gönderdikleri mesajlarda çok iyi bir evde, iyi şartlarda yaşadıklarını söylüyorlar. Daha öncekilerden bildiğim için söylüyorum ve iddia ediyorum o bölgede önemli görevi olan gençler daha çok Türkiye'deki yakın bir şehirde barınıp dinlendiklerini ve bir servisle karşı tarafa götürülüp hastanede hizmet verip geri döndüklerini biliyorum. Bu çocukların halen Türkiye'de olduklarını, bir sınır ili yada ilçesinde düzenli olarak gidip geldiklerini tahmin ediyorum. Bunların nerde olduklarını devletimiz, güvenlik güçlerimiz biliyor. Onlara çocukları alıp ailelerine teslim etmelerini ısrarla rica ediyorum."

SURİYE'YE GEÇENLER

Milletvekili Ediboğlu'nun, Suriye'ye geçtiklerini öne sürdüğü 11 doktor ve doktor adayı ise şunlar: "Hisham Muhammed Fadlallah, Tasneem Süleyman Hüseyin, Rowan Kamal Zine El Abidine, Lena Mamoun Abdul Gadir, Nada Sami Kader, Tamir Ahmed Abusıbah, İsmail Hamadoun, Mohammed Ösama Badri Mohammed, Sami Ahmed Kadir, Logain Ahmed Abusibah, Muhamed Maleh Husna

Görünüt Dökümü

-------------------

-Milletvekilinin açıklamaları

-Milletvekilinden detay

-Fotoğraflar

Haber-Kamera: Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ali Ediboğlu Suriye Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title