Haberler

Fetö'nün İü'deki Akademik Yapılanmasına İlişkin Dava

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul Üniversitesindeki (İÜ) akademik yapılanmasına ilişkin davada tutuklu yargılanan 6 sanık, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul Üniversitesindeki (İÜ) akademik yapılanmasına ilişkin davada tutuklu yargılanan 6 sanık, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, tarafların taleplerine ilişkin ara kararlarını açıkladı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Doç. Dr. Ahmet Edip Müftüoğlu, Yrd. Doç. Dr Erol Önen, öğretim görevlileri Enis Güney, Halim Taşkaya ve Hasan Hakan Ulutin, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Selçuk ve Doç. Dr. Osman Abalı'nın, "üzerilerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, 'ByLock' programı kullanıcısı olmaları, Bank Asya nezdindeki hesap hareketleri, ele geçirilen örgütsel doküman, mobil telefon dijital kayıtlarını" dikkate alarak, bu aşamada da adli kontrol hükümleri yetersiz kalacağı için bu hallerinin devamına karar verdi.

Emniyete yazı yazılarak, sanıklardan ele geçirilen dijital materyallerin inceleme sonuçlarının rapor haline dönüştürülerek gönderilmesine karar veren heyet, "ByLock" kullanıcısı olduğu belirtilen sanıkların, bu programı ne zaman indirdikleri ve kullandıklarına ilişkin tespit konusunda da bilgi verilmesine hükmetti.

Savunmaları alınan tutuksuz sanıklar hakkındaki karakola imza atma yükümlülüğünün kaldırılmasına karar veren heyet, bu sanıkların yurt dışına çıkış yasağının devamını kararlaştırdı. Heyet, savunmaları alınmayan tutuksuz sanıklar Sinan Çitci, Süleyman Salih Zoroğlu, Timur Keskintürk ve Uğur Özcan'ın savunmalarının bir sonraki celse alınmasını karara bağladı.

Heyet, bilirkişi marifetiyle sanıklara ait Bank Asya'daki hesap kayıtları üzerinde inceleme yapılarak, 17-25 Aralık 2013 tarihinden sonra hesap hareketlerinde mutat ve olağan dışı bir artış olup olmadığı hususunda rapor düzenlenmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Prof. Dr. Ferah Armutçu, öğretim görevlisi Hasan Fehmi Erol, Prof.Dr. Lütfi İlhan Yargıç, Prof. Dr. Metin Halaç, Yrd. Doç. Dr. Savaş Açıkkaya ve Prof. Dr. Vedat Demir'in "tutuklu kaldıkları süre, suç vasfının ve hukuki durumlarının değişme ihtimali"ni dikkate alarak, yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliyelerine karar verdi.

Mahkeme, duruşmayı 3 Mayıs'a erteledi.

Demir mesajları ve savunması

İddianamede, tahliye edilen sanıklardan Prof. Dr. Vedat Demir'in darbe girişimi gecesi WhatsApp yazışmalarına yer verildi.

Sanık Demir'in, o gece görüştüğü kişilere "Tiyatro, darbe yok hocam, kötu¨ bir mu¨samere... Erdoğan iç savaş istiyor.", "Bir adamın iktidar hırsına koca u¨lke yanıyor...", "Allah milleti

korusun. Bunlar iktidarları için iç savaşı bile

göze almış." ifadelerinin yer adlığı mesajları gönderdiği kaydedildi.

Davanın ikinci gün oturumunda ifade veren Vedat Demir, hakkındaki suçlamaları reddederek, darbeyle ilgili "müsamere" ifadesini kullanmadığını, yaşanan olayı farklı yorumlamış olabileceğini, kaotik ortamda yazdığı bazı yazılar bulunduğunu ancak kendisinin "Darbe iyidir, başarılı olsun." gibi ifadeler kullanmadığını iddia etti.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Hakan Ahmet Edip Bank Asya İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title