Haberler

Eylemcilerin Kapattığı Hemzemin Geçitte Tcdd'nin 20 Bin Lira Zarar Ettiği İddiası

Eskişehir'de, Hatay'da 22 yaşındaki Ahmet Atakan'ın gösterilerde ölümünü protesto için hemzemin geçitte 4 saat oturarak Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) ve araçların geçişini engellemekle 8 yıla kadar hapis cezası ile yargılanan 110 sanıktan 92'sinin ifadesi alındı.

Eskişehir'de, Hatay'da 22 yaşındaki Ahmet Atakan'ın gösterilerde ölümünü protesto için hemzemin geçitte 4 saat oturarak Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) ve araçların geçişini engellemekle 8 yıla kadar hapis cezası ile yargılanan 110 sanıktan 92'sinin ifadesi alındı. Hemzemin geçidin kapanması nedeniyle TCDD'nin 20 bin lira zarar ettiği öne sürüldü.

Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi'ndeki Espark Alışveriş Merkezi önünde 10 Eylül 2013 tarihinde toplanan kalabalık, Hatay'daki eylemde yaşamını yitiren Ahmet Atakan için sloganlar atarak yürüdü. Kalabalık Üniversite Caddesi ile Cengiz Topel Caddesi'nin kesiştiği hemzemin geçitte oturma eylemi yaptı. Eylemciler, yaklaşık 4 saat süreyle tren ve araçların geçişini engelledi. Eyleme katılanlardan aralarında CHP Eskişehir 6'ncı sıra milletvekili adayı Erdal Caferoğlu'nun da bulunduğu 110 kişi hakkında 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde '2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet' ve 'TCK 223/2 maddesi ulaşım araçlarının engellenmesi' suçlarından dava açıldı. 3'er yıldan 8'er yıla kadar hapis istenen sanıkların yargılanmasına bugün devam edildi.

Duruşmaya tutuksuz sanıklardan 22 kişi katıldı. Sanıklar savunmalarında "Biz tren yolunu seferlere kapatmadık. Ayrıca olay yerinden geçmekte olan ambulansa da yol verdik. Eylemin gerçekleştiği saatte Yüksek Hızlı Tren seferleri zaten bitmişti. Suçsuzuz ve beraatımızı istiyoruz" dedi.

Mahkeme hakimi Ali Bağbozan, TCDD avukatının kendilerine dilekçeyle başvurarak eylem nedeniyle tren seferlerinin aksatıldığını, tren yolunun trafiğe kapatılması sonucu kurumlarının 20 bin lira zarara uğradığını belirterek davaya katılma talebinde bulunduğu söyledi. Hakim Bağbozan, gönderilen dilekçeyi duruşmada okudu.

Sanık avukatlarından Zehra Öncü, TCDD'nin davaya katılma talebinin kabul edilmemesini istedi. Öncü, "Söz konusu tren seferleri daha önce de değişik nedenlerle aksamıştır. Birçok kez yolcular şehir dışında indirilip yolcular taşınmak zorunda kalınmıştır. Tazminatı gerektiren herhangi bir durum söz konusu değildir" dedi. Sanık avukatlarından Bestegül Kabul da TCDD'nin davaya katılma talebini kabul etmediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Demokratik hakkını kullanan insanlar orada toplanmışlar saatlerce orada kalmışlar, herhangi bir müdahaleye maruz kalmamışlardır.  Polisin uzaktan görüntü alarak sessiz kalması güya suç olarak değerlendirildiği olaya müdahale etmemesi bir nevi pusu niteliği taşımaktadır. Polis önleyici güç olarak eğer ortada bir suç var ve halen devam ediliyorsa bunu bir şekilde önleme yoluna gitmesi gerekirdi. Bu yapılmamıştır. Eğer TCDD bir zarar görmüşse zararın demokratik hakkını kullanan kişilerden talep edilmesi yasal değildir. Eskişehir Emniyetinden talep edilmesi gerekir. TCDD'nin davaya katılma talebini kabul etmiyoruz."

Mahkeme hakimi, TCDD'nin davaya katılma talebini bir sonraki duruşmada karara bağlanacağını belirterek ifadesi alınmayan 18 sanığın dinlenmesi için duruşmayı 18 Aralık 2015 tarihine erteledi.

- Eskişehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Atakan Eskişehir Tcdd Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title