Haberler

    Eski MİT Müsteşarı Emre Taner: TSK'da İstihbarat Yapmamız Durduruldu

    Güncelleme:

    15 Temmuz Komisyonu'nda konuşan Eski MİT Müsteşarı Emre Taner, "TSK'da istihbarat yapmamız durduruldu" diyerek, MİT'e eleştiride bulunan İlker Başbuğ'a yanıt verdi.

    Eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, "MİT'ten bize tek bir rapor gelmedi." eleştirisine 15 Temmuz Komisyonu'nda cevap verdi.

    "MİT, TSK'DA İSTİHBARAT YAPAMAZ"

    TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'na konuşan eski MİT Müsteşarı Emre Taner önemli açıklamalar yaptı. Taner'in konuşması tutanaklara özetle şöyle yansıdı:

    (TSK'ya kişilerle ilgili 'Gülen Cemaati'ne mensuptu' diye rapor gelmedi eleştirisi) Saygıdeğer İlker Paşamla beraber çalıştığımız dönemde çok ahenkli bir diyalog içerisinde olduk. Evet, söylenen söz yanlış değildir. Onların arzu ettiği tarzda, ete kemiğe büründürülmüş bir bilgi verilemedi, doğrudur; ama alınan bilgi oydu. MİT, Silahlı Kuvvetler bünyesinde istihbarat yapamaz; MY 114-1(C) isimli bir talimat bunu durdurmuştur. Biz tamamen teşkilatın sivil olmasından yanayız.

    "ASKERLER SİYASET SOKMAMIŞLARDIR"

    44 senenin 35 senesinde askerlerle beraber çalıştım, en mutlu olduğumuz dönemlerdi. Çünkü askerler bu teşkilatın içerisine siyaset sokmamışlardır. MİT'te sorumlu olduğum dönemde Sayın Erdoğan benden kanun dışı hiçbir şey istememiştir. Bazı şeyleri yapamayacağımı kendisine söylediğim zaman da aynen kabul etmiştir.

    "MİT'TEN BİZE TEK BİR RAPOR GELMEDİ"

    15 Temmuz Komisyonu'na bilgi veren eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "2004'te bu durumları biz gördük. 2004 yılında Genelkurmay Başkanı olan Özkök'e dedim ki 'Bizim MİT'te en azından bir kadro almamız lazım. Bizim için önemli olan TSK'yı ilgilendiren konular var' Özkök de 'uygun' dedi. Ama biz bundan sonuç alamadık. Bu TSK'ya sızma konusunda TSK'yı ikaz edecek ana unsur kim derseniz; MİT'tir. İkinci konu da 2002-2010 dönemi TSK'nın yetkili ve sorumlu makamlarında bulunuyordum. MİT'ten bize bir tek rapor gelmedi. TSK'da Gülen cemaatine mensuptur diye tek bir rapor gelmedi." demişti.

    "İLİŞKİ BOZULDU, TALEPLERİ BÜYÜDÜ"

    (FETÖ'ye sızamadınız mı?) Eğer kaynaklarınız ayak altında bir yerde geziyorsa, hiçbir zaman buradaki bilgileri alamazsınız.

    (MİT krizinden itibaren, bu yapı neden dövüştü?) Bu sorunun cevabını, iktidarla araları bozuk değilken nasıl bir ilişki varsa orada aramak lazım. O ilişki bozuldu herhâlde, talepleri büyüdü. Bunu istihbarat servisi cevaplayamaz.

    SÜREÇ SEZER ZAMANINDA

    (Oslo süreci teklifini kim yaptı?) Çözüm sürecini bir noktaya bu işi getirme şansımız olabilir tarzında biz teklif ettik. Bakanlar Kurulu'nda 5 - 6 saat brifing verildi, MGK'da o zamanki Cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet Sezer zamanında, orada alınmış kararlarla bu süreç böyle başladı. Kürt kadınına ulaşamadığınız sürece bu problemi çözemezsiniz.

    "TAHMİN DAHİ EDİLEMEMİŞTİR"

    Samimiyetle ifade etmeliyiz ki olayın 15 Temmuz'da yaşanan boyuta geleceğini gösteren bilgiler alınamamış ve hatta 7 Şubat'a kadar tahmin dahi edilememiştir. 7 Şubat'ta Gülen şimdiki MİT Müsteşarını, beni, yardımcımı, 2 MİT personelini yargı önüne çıkarmak için çok dehşetli bir kumpas kurmuştur.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Emre Taner Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title