Haberler

    Erbil'de Işid Tedirginliği

    Irak Şam İslam Devleti'ne bağlı birliklerin Erbil'e 50 kilometre uzaklıktaki Guver'i ele geçirmesi Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkentinde hareketliliğe yol açtı.

    Peşmerge güçleri ile yaşanan çatışmaların ardından, stratejik Guver kasabasının Irak Şam İslam Devleti'nin eline geçmesi, Kürt bölgesinde tedirginliğe yol açtı.

    Guver'in 30 kilometre güneyinde yer alan Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) denetimindeki Mahmur kasabasından IŞİD korkusuyla kaçanlar Erbil'e sığındı. Çarşamba akşam saatlerinde Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkentine kalabalık gruplar halinde ulaşan Kürt sığınmacılar kentte paniğe yol açtı.

    Peşmerge Bakanlığı Mahmur kasabasındaki mevzilere takviye güçler gönderdi. Silahlı gönüllüler de Mahmur savunmasına katkıda bulunmak için bölgeye gitti.

    Al Jazeera Türk'ün ulaştığı yerel bir yetkili, Guver'de IŞİD bayrağının dalgalandığını ancak Mahmur'un KDP'ye bağlı peşmergelerin denetiminde olduğunu söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkiliye göre peşmerge birlikleri Guver'in güneydoğusunda bir savunma hattı oluşturdu ve durum kontrol altında. Kürt yetkiliye göre IŞİD, yerel Arap aşiretlerinin desteği ile hareket ediyor.

    Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Telafer'in 60 kilometre batısındaki Sincar'ın hafta başında IŞİD denetimine geçmesinden sonra, pasif savunmayı bıraktıklarını ve artık saldırı esaslı bir strateji izleyeceklerini duyurmuştu.

    Al Jazeera Türk'e konuşan bir Kürt yetkili, bu amaçla Mahmur'da bulunan peşmerge birliklerinin, IŞİD'a karşı daha ileri bir savunma hattı oluşturmak için Zap kıyısındaki Guver'e bir harekat başlattığını söyledi. Aynı kaynağa göre, bölgede beklemediği bir direnişle karşılaşan paşmergenin geri çekilmesi Mahmur'da halkı paniğe sevk etti.

    Mahmur Kampı boşaltıldı

    IŞİD saldırısına karşı Mahmur'u terk edenler arasında bölgedeki Birleşmiş Milletler kampında bulunan ve 90'lı yıllarda çatışmalar yüzünden Türkiye'den Kuzey Irak'a göç eden Kürt sığınmacılar da bulunuyor. Al Jazeera'nın edindiği bilgiye göre Mahmur Kampı'ndaki kadın, çocuk ve yaşlılar Erbil'e sığınırken, erkekler kampı savunmak için bölgede kaldı. Kandil'den gelen PKK grupları da onlara katılıyor.

    Erbil'de panik

    IŞİD korkusuyla Mahmur'dan kaçanlar Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkentinde büyük paniğe neden oldu. Haberin duyulmasıyla birlikte halk benzinliklerde uzun kuyruklar oluşturdu. Aracının deposunu dolduran bazı Erbilliler, daha güvenli gördükleri Şaklava, Barzan ve Selahaddin gibi dağlık bölgelerdeki kasabalara doğru harekete geçti. Aşırı yoğunluk nedeniyle cep telefonu operatörleri kilitlendi.

    Haber Kampı boşaltılıyor

    IŞİD'in, Erbil'e yaklaşması Hazer Çadır Kampı da dağıtılmaya başlandı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Kürt yönetimi, Erbil'den 30 kilometre uzakta olan Hazer Çadır Kampı'ndaki 5 bin sığınmacı tahliye ediliyor. Hazer'in kapatılması nedeniyle Kızılay Başkanı Lütfü Akar da kampa bugün yapacağı ziyareti iptal etmek zorunda kaldı.

    Hazer Kampı, IŞİD'le çatışmaların yaşandığı Musul'un Hamdaniye (Karakuş) ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kampta Türkmen, Kürt ve Arap sığınmacıları kalıyordu.

    Barzani'den sükunet çağrısı

    Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) Başbakanı Neçirvan Barzani bir açıklama yaparak halkı sükunete çağırdı. Açıklamasında peşmerge güçlerinin Sincar, Celevle ve Guver'de IŞİD'i bozguna uğrattığını belirten Barzani halktan korkuya kapılmamasını, huzur ve sükunet içinde günlük yaşamını sürdürmesini istedi.

    IBKY İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Kürt bölgesinin tamamen peşmergenin kontrolünde olduğu belirtilerek, 'bölge halkının, düşmanın kara propagandasına ve ideolojik savaş taktiklerine kapılmaması' istendi.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Al Jazeera Türk Erbil Işid Işid Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi!
    500

    Yorumlar (3)

    antihain:

    ışid inş bunların kökünü kurutacak

    3
    4
    yanıtYanıtla
    bu bir başlangıç:

    işid pkkyı,terörist barzaniyi terörist peşmergeyi bitirecek inşallah.ırağa ve türkiyeye ihanet edenlerin sonu gelecek

    2
    4
    yanıtYanıtla
    hakan:

    yurt disindaki yasiyan kurtler sizlere sesleniyorum bu zulme sessiz kalmamaliyiz ben hazirligimi yapip pesmerge birliklerine katilmaya gidiyorum hadi kardeslerim birlik ve beraberlik zamani bunlar ne oldugu belirsiz soysuzlar nerden geldiyse oraya gonderelim onlar ve onlarin destekcilerini kendi kanlarinda bogalim bunlar hic bir dine mensup degil bu soysuzlugu yapan ve destekleyen ne musluman ne hiristiyan ne de yahudidir bunlarin dini imani para burda yorum yapan isid destekcilerini de kaileye almayin onlar basaramadigi basariyi baskasinin basarisinin hayalinde

    2
    1
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title