Haberler

Eminağaoğlu: Hakkımdaki Soruşturmayı Açıklamakla Suçlanıyorum

YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, kendisi ve yargıç ile savcılar hakkındaki dinleme kararlarını açıklayarak gizliliği ihlal suçundan yargılandığı dava Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına bozma talebi üzerine bozulunca yeniden hakim...

YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, kendisi ve yargıç ile savcılar hakkındaki dinleme kararlarını açıklayarak gizliliği ihlal suçundan yargılandığı dava Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına bozma talebi üzerine bozulunca yeniden hakim karşısına çıktıYARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yeniden hakim karşısına çıktı. Kendisi ve yargıç ile savcılar hakkındaki dinleme kararlarını açıklayarak gizliliği ihlal suçundan yargılandığı dava, Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına bozma talebi üzerine bozulan Eminağaoğlu, "Ortada suç yok, suçlu yok, davanın düşmesini talep ediyorum" dedi.

Davanın Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ndeki duruşmaya Eminağaoğlu avukatı Ahmet Akgün, CHP Denizli Milletvekili ve eski Başsavcı İlhan Cihaner, YARSAV Başkanı Murat Aslan ve YARSAV üyeleri ile çok sayıda yargı mensubu katıldı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi Başkanı Sabri Eyüp Yağcı Umre'de olduğu için duruşmaya Daire'nin kıdemli Üyesi İbrahim Şahbaz başkanlık etti. Adalet Bakanlığı 2009 yılında YARGI-SEN Başkanı, İstanbul 34. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Eminağaoğlu, hakkında soruşturma açtı. Eminağaoğlu hakkındaki soruşturmayı basın toplantısı ile duyurdu. Adalet Başmüfettişleri soruşturmanın kısıtlanması konusunda İstanbul'daki özel yetkili mahkemesinden karar aldığı için Eminağaoğlu, "soruşturmanın gizliliğini ihlal"den suçlandı. Suçlamaya ilişkin Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına bozma talebinin kabul edilmesinin ardından bugün yargılama başladı.

-"EV ADRESİM Ankara, İŞ ADRESİM İstanbul"-

Mahkeme Başkanı'nın adres bilgilerini sorması üzerine Eminağaoğlu'nun "ev adresi Ankara'dır, iş adresi İstanbul'dur" demesi dikkat çekti. Duruşmada savunmasını yapan Eminağaoğlu, verilen soruşturma izni için Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianame düzenlediğini, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Osman Kaçmaz ile kendisinin disiplin soruşturmalarının birleştirildiğini, bu gerekçeyle iddianamenin dağıtımsız olarak Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiğini belirtti. Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de iddianame dağıtımsız geldiği için reddetmesi sonucu dosyanın dağıtımlı olarak Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne düştüğünü, Sincan 1. ve Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kararları sonrasında Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına bozma talebiyle davanın açıldığını anımsatan Eminağaoğlu, HSYK'nın kendisine verdiği yer değiştirme kararının gerekçesinde hukuksuzluğun ifade edildiğinin belirtti. Adalet Müfettişi tarafından kendisine gönderilen savunma yazısına "Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olarak kendisi hakkında savunma istenilemeyeceği" şerhini koyduğunu belirten Eminağaoğlu, şöyle konuştu:

"O dönemde benim hakkımda özellikle ısrarla askerlikten kaçtığım gibi yayınlar çıkıyordu. Haberlerde bu konuda 'hakkımda soruşturma yapıldı' gibi gösteriliyordu. Soruşturma içeriğinde ise bu konuda bir talep yoktu. Ben de kamuoyunu doğru bilgilendirmek, lekelenmeme yönelik hususların ortadan kalkması için soruşturma içeriğini aktardım. BM Yargı Bağımsızlığı Temel Şartının 17. maddesinde "yargıç istemezse kendisi hakkındaki soruşturma gizlidir" diyor. Ben bu gizlilikten feragat ettim, çünkü kamuoyu önünde ortaya çıkan bilgi kirliliği sebebiyle evrensel hakkımı kullanarak açıklamayı yaptım. Evrensel hakkımı kullandığım içinde suçlanmamam gerekiyor."

-"ORTADA SUÇ YOK, SUÇLU YOK"-

Söz konusu açıklamalarının hem televizyon kanallarında hem de gazetelerde yayınlandığını belirten Eminağaoğlu, kendisinin açıklamadığı bazı konuların bazı gazetelerde yayınlandığını ve bunun üzerine gidilmemesi nedenini bilmediğini söyledi. Hak arama özgürlüğünü kullanarak YARSAV Başkanı olması nedeniyle meslektaşları hakkında iletişimin tespiti ve dinlenme kararlarına yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu ve Adalet müfettişlerine hakim, savcılarla ilgili iletişimin denetlenmesi konusunda yetki veren Teftiş Yönetmeliği'nin iptali için Danıştay'a dava açtığını ve kazandığını anımsatan Eminağaoğlu, suç duyurusunun afaki olmaması ve kimseyi haksız bir şekilde suçlamamak için gizliliği biten dinleme kararlarını savcılığa sunduğunu ve bununla da suçlandığını savundu. Kendisiyle ilgili yürütülen soruşturmayı açıklamadaki amacının kendisi hakkındaki bilgi kirliliğini kaldırmaya yönelik olduğunu kaydeden Eminağaoğlu, Danıştay'ın söz konusu yönetmeliğin maddelerini iptal ettiği için yargıç ve savcılar hakkında daha önce alınan iletişimin tespiti kararlarının yok hükmünde kaldığını savundu. Eminağaoğlu, "Ortada suç yoktur, suçlu yoktur. Öncelikle davanın düşme kararı verilmesini talep ediyorum" dedi. Avukat Ahmet Akgün ise Eminağaoğlu'nun savunmasına katıldığını belirtti. Mahkeme Başkanı Şahbaz, Cumhuriyet Savcısına esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için süre vererek duruşmayı erteledi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Ömer Faruk Eminağaoğlu Adalet Bakanlığı İstanbul Sincan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title